Statistica poate băga milioane de euro în fotbalul autohton

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 31 ianuarie 2014

Statistica poate băga milioane de euro în fotbalul autohton

Fotbalul autohton are o şansă mare să beneficieze de o infuzie de capital din exterior şi să devină foarte vizibil pe plan internaţional. Noua conducere a Ligii Profesioniste de Fotbal poate da lovitura în ceea ce priveşte vânzarea drepturilor TV ale meciurilor din Liga 1, beneficiind de ultimul clasament publicat de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului. Conform acestui top al celor mai bune campionate din lume, în 2013, Liga I a urcat patru poziţii şi se află pe locul zece, cu 722,50 de puncte. În spatele Ligii 1 se află campionate puternice precum cele din Portugalia, Olanda, Belgia, Turcia, Grecia şi Ucraina, ale căror drepturi TV sunt vândute pe plan internaţional cu zeci de milioane de euro. Clasamentul se apropie destul de mult de realitate, cel puţin primele poziţii, din punct de vedere al interesului manifestat de publicul din întreaga lume dar şi din cel al valorii jucătorilor care evoluează în respectivele ligi. Campionatele aflate pe primele zece locuri în această ierarhie sunt următoarele: 1. Spania-1.155 puncte; 2. Anglia- 1.128; 3. Germania-1.056; 4. Italia-927; 5. Brazilia-896; 6. Argentina-868; 7. Franţa-796; 8. Rusia- 739,50; 9. Columbia-724,50; 10. România-722,50. În 2010, prima ligă autohtonă la fotbal a ocupat locul 28 în clasamentul IFFHS, iar în 2011 s-a găsit pe poziţia a 20-a. Poate părea ciudat că fotbalul intern să fie atât de bine clasat într-un astfel de clasament, după un an în care formaţiile noastre nu au reuşit performanţe prea mari în cupele europene iar echipa naţională a ratat, din nou, calificarea la turneul final al Campionatului Mondial, dar IFFHS are multe alte criterii atunci când calculează punctajul fiecărui campionat.

Presat de preşedinţii de club să vândă drepturile TV la acelaşi nivel pe care l-a reuşit predecesorul său, Gino Iorgulescu poate da o adevărată lovitură pe plan extern. Chiar înainte de apariţia acestui clasament au apărut unele zvonuri legate de interesul Eurosport sau al celor de la Al Jazeera de a cumpăra dreptul de difuzare al unor meciuri din Liga 1. Prezenţa în "top 10" creşte mult atractivitatea competiţiei, existând şanse mari ca televiziuni din Europa, Asia sau America de Sud să fie dispuse să plătească pentru a vedea la lucru pe Steaua, Petrolul, Astra sau Dinamo. Liga Profesionistă de Fotbal poate crea mai multe pachete atât pentru "intern" cât şi pentru "export" astfel încât profiturile să fie maximizate. Săptămâna trecută preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, anunţa că va încerca să vândă drepturile de televizare la acelaşi nivel, 34 de milioane de euro pe an, ca în ultimele trei sezoane: "Liga Profesionistă de Fotbal prin mine va negocia drepturile de televiziune. Chiar dacă prin piaţă se discută cu îngrijorare, eu cred că voi aduce aceiaşi bani la Ligă din drepturile TV. De asemenea, am făcut o informare privind contractul cu televiziunile, dacă s-au făcut plăţile. Şi s-au făcut plăţile în proporţie de 80%". În mod evident, presiunea este foarte mare, banii din drepturile TV, care la unele cluburi înseamnă peste 50% din buget, sunt vitali pentru continuarea activităţii.

Nivelul la care se vând în exterior drepturile TV ale campionatelor de top este unul extraordinar, astfel englezii au stabilit un nou record cu meciurile din Premier League. Drepturile TV pentru difuzarea pe plan intern a meciurilor din perioada 2013-2016 s-au vândut pentru 3,6 miliarde de euro în două pachete către BskyB şi BT. Pe o sumă uriaşă, 1,2 miliarde de euro, au fost vândute drepturile de difuzare în SUA şi China, dar trebuie precizat că meciuri din Premier League se văd în alte câteva zeci de ţări din întreaga lume, deci sumele cresc considerabil. Dacă în sezonul 2012-2013 campioana Angliei a primit din aceste drepturi 45 de milioane de euro, la finele acestei ediţii de campionat echipa clasată pe locul 1 va încasa 80 de milioane de euro. În Spania, cifrele sunt la fel de mari, dar trebuie spus că 49% din suma totală intră de fiecare dată în conturile a două cluburi: Real Madrid şi Barcelona, aproximativ câte 160 de milioane de euro fiecare.

Cu siguranţă că Liga 1 nu poate aspira la astfel de sume, dar paşi pot fi făcuţi dacă noua conducere a LPF va reuşi să depisteze strategia şi pârghiile necesare care să mişte lucrurile în această direcţie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb