Statul a lăsat Romgaz la jumătate de preţ

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2013

Statul a lăsat Romgaz la jumătate de preţ

Autorităţile au spus că merg la Londra ca să poată atrage 600 de milioane de euro, dar acum se mulţumesc cu 312 milioane pentru 15% din Romgaz

Guvernul a dezumflat serios preţul cu care vinde 15% din Romgaz, ofertă programată să înceapă mâine, înainte de termenul stabilit iniţial (luna noiembrie).

Luni de zile, autorităţile au explicat că vor până la 600 de milioane de euro pe 15% din producătorul naţional de gaze, că piaţa noastră de capital nu poate atrage atâţia bani şi că, drept urmare, este absolut necesar să emită şi certificate de depozit (GDR-uri) la Londra.

Insistenţele Asociaţiei Brokerilor şi ale CEO-ului Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, pentru păstrarea Romgaz doar pe piaţa noastră au fost în zadar.

Vineri, Guvernul a stabilit că pachetul din Romgaz scos la vânzare nu mai face cât acum câteva luni. Statul se va muţumi cu cel puţin 312 milioane de euro pe acelaşi pachet pe care, în vară, dorea să îl dea cu maxim 600 de milioane de euro.

Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul de Energie, ne-a declarat, vineri: "Una este valoarea Romgaz şi alta este capitalizarea bursieră a companiei. În vară, când am menţionat suma de maxim 600 milioane de euro pentru pachetul de 15% din Romgaz m-am referit la valoarea companiei. Capitalizarea bursieră indică o valoare a afacerii din perspectiva investitorilor de pe piaţa de capital, care iau în considerare şi elemente precum planurile de afaceri şi de investiţii pe termen lung, cu oportunităţile şi riscurile asociate, elemente de perspectivă a pieţei de profil şi altele. Intervalul de preţ aprobat pentru Romgaz a fost stabilit în urma pre-marketingului realizat în ultimele luni".

Domnia sa ne-a explicat că la baza fiecărui GDR stă o acţiune Romgaz şi că, iniţial, investitorii vor subscrie acţiuni, cu opţiunea să le transforme în certificate de depozit global (GDR).

Subscrierile în oferta Romgaz pot fi făcute la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, întregul pachet fiind evaluat între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro),

La aceste preţuri, Romgaz este evaluată între de 2,07 miliarde euro şi 2,76 miliarde euro. Spre comparaţie, compania Petrom are o capitalizare de 5,5 miliarde de euro la Bursa de Valori Bucureşti.

Chiar şi după "ieftinirea" surpriză aprobată de Guvern, unii investitori spun că preţul din ofertă este mare. Alţii consideră că oferta Romgaz este atractivă şi că are premisele să se încheie cu succes.

Tudor Ciurezu : "La prima vedere, preţul este ridicat"

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5 Oltenia, consideră că, la o primă vedere, preţul, chiar şi cel de la limita inferioară, este ridicat, pe motiv că nu există un discount între preţ şi activele unitare ale companiei. "Nu există un discount nici la preţul de 24 de lei/unitate ca să fie atractivă. Despre preţul de 32 de lei/titlu nici nu mai discutăm", ne-a declarat preşedintele SIF Oltenia.

În opinia domnului Ciurezu, dat fiind faptul că şi după o eventuală reuşită a listării, statul va rămâne cu 70% din acţiunile Romgaz, ar putea exista anumite dubii în privinţa managementului societăţii. Potrivit domniei sale, aceste dubii sunt generate de faptul că ar putea interveni anumite interese ale statului sau chiar numiri politice în conducerea companiei

Tudor Ciurezu ne-a mai declarat că SIF-ul pe care îl conduce este într-o perioadă de analiză a ofertei, urmând ca decizia, în privinţa unei viitoare subscrieri în cadrul ofertei, să fie luată săptămâna viitoare.

Costel Ceocea, preşedinte SIF2 Moldova, ne-a declarat că reprezentanţii SIF2 vor avea o întâlnire, astăzi, cu conducerea Romgaz şi că astfel de întâlniri bilaterale ar putea să mai aibă loc. Potrivit domniei sale, scopul acestor discuţii este acela de a se clarifica anumite aspecte privind rezultatele, strategiile şi perspectivele Romgaz.

Potrivit domnului Ceocea, conducerea SIF 2 a luat în calcul să participe la oferta publică de listare a producătorului de gaze, dar că în acest sens nu s-a luat deocamdată nicio decizie.

Ludwik Sobolewski : "Cei care sunt un nume în lumea investiţiilor ştiu deja despre oferta Romgaz"

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti Ludwik Sobolewski se declară mulţumit de oferta Romgaz.

Domnia sa ne-a declarat, vineri: "În această săptămână (n.r. săptămâna trecută) am avut peste zece întâlniri în Londra şi New York, în cadrul cărora am discutat despre piaţa de capital şi economia românească, fiind o plăcere să aud că toată lumea ştia despre tranzacţia Romgaz. Cei care sunt un nume în lumea investiţiilor ştiu deja despre oferta Romgaz. În aceste întâlniri, foarte des s-a mai spus că România ar trebui să-şi deschidă porţile către investitorii internaţionali, pentru propriul beneficiu".

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat, vineri, prospectul ofertei Romgaz, care are câteva sute de pagini.

Greg Konieczny, FP: "Există premise pentru o listare de succes a Romgaz"

Greg Konieczny, Managerul Fondului Proprietatea, care deţine 14,99% din Romgaz, spune că există premise pentru o listare de succes a producătorului de gaze. Domnia sa ne-a declarat: "Oferta este pregătită la standarde foarte înalte, este intermediată de bănci de investiţii cu o reputaţie internatională şi toate părţile implicate au făcut mari eforturi pentru a transforma această tranzacţie într-un adevărat reper pentru piaţa românească de capital. Acest IPO ar trebui să ajute la promovarea României ca destinaţie de investiţii şi să aducă în ţară un capital străin extrem de necesar. De asemenea, dacă această ofertă şi celelalte listări anunţate în calendarul de privatizări vor avea succes, credem că bursa din România va deveni cu adevărat un actor important în regiune".

Gabriel Goia, BT Asset Management : "Vom subscrie în oferta Romgaz"

Gabriel Goia, Director Investiţii BT Asset Management SAI, ne-a declarat că va subscrie în oferta Romgaz, fiind de părere că aceasta se va încheia cu succes, dar la un preţ mai aproape de limita inferioară a intervalului.

Domnul Goia apreciază că intervalul stabilit pentru oferta Romgaz este interesant pentru BT Asset Management, evaluarea companiei fiind atractivă comparativ cu alte societăţi cu obiect de activitate similar.

Domnia sa consideră că preţurile vehiculate iniţial au fost exagerate: "Se pare că aşteptările iniţiale ale Guvernului au fost exagerate şi, probabil urmare a consultării de către intermediari a potenţialilor investitori, s-a decis coborârea în intervalul 300-400 milioane euro".

Jan Pricop, KD Investments: "Cel mai probabil vom subscrie în cadrul ofertei Romgaz"

Jan Pricop, directorul general al KD Investments Romania, opinează că intervalul de preţ la care s-a anunţat listarea Romgaz este unul atractiv: "Să ne gândim de unde a plecat preţul şi unde a ajuns. Reducerile au fost consistente, chiar şi faţă de ultima variantă vehiculată, când se vorbea despre strângerea a 450 de milioane de euro".

Domnia sa a adăugat: "Cel mai probabil vom subscrie în cadrul ofertei Romgaz". Domnul Pricop consideră ca oferta va fi un succes, iar preţul la care se va realiza nu va fi cel de la limita inferioară.

Şi Dan Popovici, director general OTP Asset Management, consideră că la prima vedere, preţul este foarte interesant.

Carmen Arsene, SSIF Broker : "La limita inferioară, preţul pare atractiv"

Carmen Arsene, analist senior al SSIF Broker, apreciază atractivă pentru investitori limita inferioară a preţului de subscriere, în timp ce pragul superior îl consideră a fi prea ridicat, pe motiv că investitorii se aşteaptă să existe un discount faţă de companii similare care sunt listate, pentru a se crea premisele unei creşteri a preţului pe piaţa secundară.

Doamna Arsene ne-a declarat că se aşteaptă ca oferta Romgaz să se încheie cu succes, dar ca preţul de subscriere să fie la limita inferioară.

Simion Tihon, broker Prime Transaction, consideră că intervalul de preţ aprobat de către Guvern pentru oferta Romgaz este sub aşteptările create de declaraţiile anterioare, astfel oferta devenind şi mai tentantă. Domnul Tihon este de părere că, prin intervalul de preţ (cuprins între 24-32 lei/acţiune), statul a maximizat şansele ca oferta să fie încheiată cu succes.

Oferta Romgaz este programată să dureze până pe 31 octombrie.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, este deţinut, în prezent, de stat prin Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea.

Intermediarii listării Romgaz sunt consorţiul format din grupul american Goldman Sachs şi austriecii de la Erste-BCR şi Raiffeisen Capital&Investment.

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Societatea a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Romgaz operează în prezent 3.257 de sonde de producţie în România care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum şi 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, se arată într-un comunicat al companiei.

Legislaţia din România privind distribuirea profitului înregistrat de companiile deţinute de stat prevede ca cel puţin 50% din profitul realizat de companie să fie distribuit sub formă de dividende.

Potrivit aceluiaşi comunicat , pentru anii 2011 şi 2012, Romgaz a înregistrat rate de distribuţie a dividendelor de 79% şi, respectiv, 95%. Compania estimează să plătească dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, în funcţie de poziţia financiară şi necesităţile de investiţii ale companiei.

Romgaz a înregistrat, în primele şase luni ale anului 2013, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozit, depreciere şi amortizare) de 1,1 miliarde lei, comparativ cu 1,2 miliarde lei, în primele şase luni din 2012 şi venituri de 3,8 miliarde lei, în 2012, 4,2 miliarde lei în 2011 şi 3,5 miliarde lei în 2010, se arată în acelaşi comunicat.

Detaliile ofertei

Statul doreşte să vândă maxim 57.813.360 acţiuni Romgaz sub formă de Acţiuni Oferite şi Certificate Globale de Depozit Oferite ("GDR Oferite"), potrivit anunţului de ofertă.

Investitorii mici, cărora le este alocată 15% din ofertă, vor putea subscrie minim 100 de acţiuni sau minim 10.000 de GDR-uri la preţul fix de 32 RON/acţiune, respectiv 9,84USD/GDR.

Pe tranşa investitorilor instituţionali (85% din acţiunile oferite), subscrierile pot fi făcute în intervalul 24 şi 32 RON/Acţiune sau 7,38 şi 9,84 USD/GDR.

Intermediarii au prevăzut şi o modalitate de realocare a subscrierilor între cele două tranşe. Potrivit anunţului, "în ultima zi a Perioadei Ofertei, dacă ambele Tranşe sunt suprasubscrise şi raportul dintre nivelul de subscriere a Tranşei Investitorilor Instituţionali şi nivelul de subscriere a Tranşei Investitorilor Mici este mai mic de 1:2, se realocă de drept către Tranşa Investitorilor Mici un pachet de Acţiuni Oferite reprezentând 5% din Acţiunile Oferite iniţial în cadrul Tranşei Investitorilor Instituţionali".

Există şi alte posibilităţi de realocare între cele două tranşe.

Oferta va fi considerată încheiată cu succes la un grad de subscriere de 70%.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Nu este nici un chilipir aceasta oferta. Cei care o lauda atata au interese personale/de bransa. Chiar la pretul minim, doar indicatorul P/E este similar cu E.ON DE, P/B este comparabil (1.0 fata de 0.75), iar la P/S nu avem ce vorbi (2.4 fata de 0.2)

    1. EON nu e obligata sa vanda gaz la pret reclementat ca si Romgaz

      ia vezi cat ar fi profitul Romgaz, fara pret reglementat si iti dai seama cat de ieftina este in comparatie cu EON

      ce ai cumpara ?

      Nu stiu daca as cumpara SNP dar sigur nu as cumpara romgaz nici la pretul minim oerit. SNPa avut rezultate foarte bune in acesti ani. Nu stiu pana cand va merge cu acest profit. Probabil pana reuseste Mr. Mobius sa iasa de pe el.

      iti dai seama ca as merge pe Romgaz, in acest moment, pentru ca e o actiune noua, va avea lichiditate mai mare, interesul este maxim si pentru ca sunt GDR-urile de la londra

      Exact, lichiditate si ... adrenalina. TEL se chinuie de aproape 2 ani sa mai atinga preturile din ultima oferta. Si inca intr-o perioada in care bursele adevarate au depasit de mai multe ori maximele istorice

      cand se deschid mall-urile...

    romanii sunt chiar asa sceptici?lasa ca iau strainii TOT, mai ales dupa ce statul poate da pachetul la juma de pret...cred ca ponta cauta clienti in sua...romania indatorata trebuie sa vanda si cum i se spune...vai de tara asta!mai are de trait maxim 15-20 ani...apoi haiducie

    1. Ar putea fi o actiune buna, mai ales daca bursele s-ar afla la un inceput de trend crescator, ceea ce cred ca nu e cazul pentru cele mai multe dintre ele. Oricum, Romgaz-ul nu este un chilipir, nici macar la pretul minim din oferta.

    Oferta Romgaz nu este pentru investitorii romani, dealtfel li s-au oferit doar 5% din cele 15%! Ploconul este pentru investitorii straini care cumpara cu pana la de 10 ori mai putin decat face, si asta se va vedea peste 3-4 ani! La fel a fost si cu Petrom-ul , acum vedem si FP-ul si cam asta este!

    Nu cred ca cineva evalua pentru 15% din aceasta companie suma de Eur 620 Mill. Deci mai usor cu favoarea facuta la ...juma de pret

    1. S-a mizat pe faptul ca cei mai multi citesc numai titlul. Si totusi informatia din titlu este corecta oarecum, in sensul ca initial s-a vehiculat suma de 600 kEur si in final s-a ajuns putin mai mult de 300K. Se bate moneda pe marja de profit care e intradevar buna, dar toti indicatorii legati de pret - P/E, P/B si P/S, chiar la pretul minim al ofertei, sunt mai slabi decat cei ai SNP, TGN, TEL sau SNN la preturile actuale.

      Concluzia ar fi ca, chiar si la juma de pret, romgaz-ul nu e deloc un chilipir 

    axxa,sunteti de la FP?Sa eliminati concurenta?

    1. Cred ca FP ar fi in al noualea cer sa vada o suprasubscriere de 2-3 ori (per total oferta). Nu vad ce interes ar avea FP sa elimine concurenta in aceasta oferta (ba chiar dimpotriva), iar eu nu am absolut nici o legatura cu FP.

    De tot (...)! Nu face nici cat BCR?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb