Tribunalul Constanţa a decis, miercuri, că majorarea capitalului social (MCS) de la "Rompetrol Rafinare" cu circa 320 de milioane de lei, aprobată la finele lunii iunie, anul acesta, va fi înregistrată la Registrul Comerţului, deşi Ministerul de Finanţe s-a adresat instanţei tocmai ca să preîntâmpine acest lucru.
Este pentru a doua oară când statul nu reuşeşte să oprească majorarea de capital a "Rompetrol Rafinare", după ce instanţa a respins, în august, şi opoziţia intentată de stat faţă de MCS.
Ministerul Finanţelor s-a opus majorării capitalului rafinăriei încă dinainte să intre în acţionariatul companiei, intuind că participaţia sa va fi diluată, după conversia datoriilor de circa 520 de milioane de euro în acţiuni. Statul român a redevenit acţionar al "Rompetrol Rafinare", la începutul lunii octombrie, dobândind 44,69% din acţiunile RRC în urma conversiei în acţiuni a 20 de milioane de obligaţiuni pe care "Grupul Rompetrol" a refuzat să le răscumpere.
Premierul Emil Boc i-a mandatat, miercuri, pe reprezentanţii Guvernului implicaţi în litigiul cu "Rompetrol Rafinare" să continue procesul pentru ca statul să încaseze întrea-ga sumă care trebuie recuperată de la companie după scandenţa obligaţiunilor emise în octombrie 2003, potrivit Mediafax.
"Grupul Rompetrol" a achitat circa 54 de milioane de euro din obligaţiuni, restul fiind convertite în acţiuni.
"Rompetrol Rafinare" a înregistrat în trimestrul al treilea o cifră consolidată de afaceri de aproximativ 953 milioane dolari şi un rezultat operaţional (EBITDA) de 18 milioane dolari, în creştere faţă de un nivel de aproximativ 4 milioane dolari înregistrat în aceeaşi perioadă din 2009, potrivit unui comunicat al companiei.
În perioada menţionată, compania şi-a îmbunătăţit cu aproximativ 50% rezultatul net faţă de perioada similară din 2009, acesta fiind în continuare negativ (de la 40 milioane dolari în T3 2009 la 20,5 milioane dolari).
Rezultatele vin pe fondul evoluţiei pozitive a unor indicatori specifici industriei petroliere (marja de rafinare, cotaţia produselor petroliere) şi a îmbunătăţirii activităţii operaţionale a companiei, fiind afectate de contracţia semnificativă a pieţei de profil şi a indicatorilor macroeconomici interni (rata inflaţiei, cursul valutar USD/EURO), susţin reprezentanţii rafinăriei.