Statul a plătit o primă tranşă pentru economiile în scop locativ de anul trecut

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 mai 2011

Clienţii băncilor pentru locuinţe au primit de la stat, în această săptămână, nouă milioane de lei, reprezentând o parte a primelor acordate de autorităţi pentru sumele economisite anul trecut, potrivit secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eugen Curteanu, citat de Mediafax.

Statul acordă anual o primă de 25% din valoarea economisită în scop locativ de către clienţii celor două bănci care activează pe segmentul de economisire-creditare din România, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe, în limita a 250 de euro.

Curteanu a declarat că statul trebuie să plătească în total 81 milioane de lei sub forma primelor pentru economiile realizate de clienţi anul trecut.

Oficialul Ministerului Dezvoltării a precizat că restul sumelor vor fi alocate în funcţie de rectificarea bugetară care va avea loc în acest an, dar crede că vor mai fi acordate încă două tranşe.

La finele anului trecut, numărul clienţilor care economiseau cu scopul de a-şi cumpăra ulterior o locuinţă era de 324.000, ceea ce reprezintă 1,6% din întreaga populaţie a României.

Preşedintele Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din Ro-mânia (ABDLR), Alexandru Ciobanu, a spus că ponderea acestora ar putea creşte în următorii cinci ani la 5%, ceea ce echivalează cu aproximativ un milion de clienţi.

Potrivit lui Marius Solescu, vicepreşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, în condiţiile actuale de piaţă şi fără jucători noi gradul de penetrare poate ajunge la cel mult 15%.

Sistemul de economisire-creditare a fost introdus în România în 2004, iar gradul de penetrare este mult mai redus decât în alte state din regiune, precum Ungaria, Croaţia, Slovacia sau Cehia.

Spre exemplu, în Ungaria 13% din întreaga populaţie participă la acest sistem, în Croaţia 16%, în Slovacia 20%, iar în Cehia 49%.

"În România, sistemul a fost introdus în 2004, când toată lumea dorea şi putea să acceseze un credit rapid. Am ratat, însă, oportunitatea de a intra pe piaţă în 1992 sau 1993", a spus Andrei Stamatian, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, întrebat de ce gradul de penetrare este atât de mic în România în comparaţie cu alte ţări.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb