Statul forţează vânzarea participaţiilor minoritare

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 ianuarie 2011

  • document ataşat Societati comerciale la care AVAS este actionar minoritar
    apasă aici pentru a descărca.

    Societăţile comerciale la care statul este acţionar minoritar ar putea fi obligate, prin lege, să furnizeze AVAS, într-un termen limită, toate informaţiile necesare pentru întocmirea ofertei de vânzare a acţiunilor, au declarat, pentru ziarul "BURSA", reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statelor (AVAS).

    "În cazul în care conducerea societăţilor comerciale nu furnizează datele şi informaţiile solicitate de către instituţia publică implicată în termenul limită aprobat, preţul de ofertă va putea fi calculat pe baza datelor obţinute de la instituţiile abilitate ale statului cum ar fi Ministerul Finanţelor Publice şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului", potrivit sursei citate.

    Aceasta este una dintre propunerile AVAS de modificare a legislaţiei în domeniul privatizării, în contextul în care statul vrea să-şi vândă pachetele minoritare de acţiuni ca să-şi consolideze veniturile bugetare, dar, uneori, nu reuşeşte din cauza neînţelegerilor cu acţionarul majoritar.

    Pentru accelerarea procesului, AVAS a mai propus simplificarea documentaţiei de privatizare şi "adoptarea dispoziţiilor referitoare la vânzarea acţiunilor prin metodele < vânzare la ordin > şi < licitaţie electronică > la noile reglementări privind piaţa de capital", conform sursei citate.

    Propunerile AVAS vin în contextul în care instituţia a întocmit o listă cu 90 de societăţi comerciale la care deţine pachete de acţiuni minoritare care urmează să fie scoase la vânzare, al căror capital social este de 658 milioane lei.

    Reprezentanţii AVAS susţin că modificarea legislaţiei este absolut necesară în condiţiile în care legea actuală nu face distincţie la valorificarea pachetelor minoritare de acţiuni cu cele minoritare. "Cadrul legislativ în materia privatizării, res-pectiv OUG nr. 88/1997 şi Legea 137/2002, nu face distincţii semnificative între un pachet minoritar de acţiuni (de ex. 0,0007%) şi un pachet majoritar de acţiuni (spre exemplu 100%), astfel procedura de privatizare este, în principiu, aceeaşi pentru toate participaţiile deţinute de instituţia publică implicată", ne-au declarat reprezentaţii AVAS.

    Experţii susţin, de asemenea, că procesul de vânzare a pachetelor minoritare de acţiuni poate aduce beneficii pentru stat, însă aceştia atrag atenţia că este foarte important ca banii obţinuţi să fie utilizaţii în investiţii, şi nu pentru finanţarea deficitului bugetar.

    Zeno Sustac, expert în drept comercial, ne-a declarat: "Valorificarea pachetelor minoritare de acţiuni este o modalitate de avarie pentru stat de a strânge fonduri la buget, mai ales că discutăm despre sume foarte mari. Desigur, oportunitatea vânzării variază de la caz la caz, una este să vinzi, să zicem un pachet de acţiuni de 0,0007%, iar alta este să vinzi, spre exemplu un pachet de 20%.

    Cert este că, în ambele situaţii statul, în calitate de acţionar minoritar, nu deţine controlul societăţii, dar are în schimb o serie de responsabilităţi, costuri de deplasări de personal etc. Vânzarea pachetelor minoritare poate fi interpretată şi ca o mişcare anticipativă, când estimezi că lucrurile vor merge prost. Nu zic că este o metodă de a părăsi corabia, dar vânzarea poate fi o mişcare inteligentă în condiţiile în care dividendele se obţin mai greu pe timp de criză.

    Poate cel mai important este ca banii obţinuţi din valorificarea pachetelor minoritare de acţiuni să fie utilizaţi în investiţii, pentru crearea de locuri de muncă, şi nu pentru finanţarea deficitului bugetar".

    Cum este stabilit, în prezent, preţul de ofertă

    În prezent, la valorificarea pachetelor minoritare, preţul de ofertă nu este determinat în baza unui raport de evaluare al unui evaluator autorizat, ci prin alegerea celei mai mari sume dintre: valoarea nominală a acţiunii,valoarea calculată de instituţia publică pe baza datelor oferite de acţionarul majoritar sau prin media cotaţiilor înregistrate în ultimele 12 luni, în cazul societăţilor listate.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Ar fi bine, dar nu cred ca se va vinde mare lucru din pachetele acelea de actiuni. Pe ce ma bazez ? Daca statul simte nevoia unui act normativ pentru ca societatile in cauza sa bage in seama actionarul minoritar AVAS, cum as crede ca actionarul minoritar Cutarescu s-ar putea bucura de mai mult succes ?!

      In alta ordine de idei, nu e mult timp de cand tot dumneavoastra publicati un articol in care conducatorul AVAS spunea ca institutia are toate conturile poprite de creditori. Nu cred ca situatia s-a schimbat prea mult. In aceasta situatie, ce ar mai ajunge la buget din eventual pretul incasat urmare vanzarii pachetelor minoritare ?! 

      1. Bre,e greu de vazut ca in lista anexata totalul face 650 mil.Ron si nu euro ca in articol?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb