Statul mai vrea dividende suplimentare de 85 milioane lei de la Conpet

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2017

Statul mai vrea dividende suplimentare de 85 milioane lei de la Conpet

Actualizare 14:10 Tudose, după ce Ministerul Energiei a cerut companiilor de stat să vireze bani la buget sub formă de dividende: "Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie"

Premierul Mihai Tudose a declarat, astăzi, după ce Romgaz şi Conpet au anunţat investitorii că vor convoca Adunarea Generală a Acţionarilor pentru a aproba solicitarea ministerului Energiei de a vira bani la bugetul statului sub formă de dividende înainte de termen, că Guvernul a cerut acest lucru pentru că "acum trebuie" pentru demararea unor proiecte importante.

Tudose a explicat că s-a discutat această posibilitate cu toate companiile de stat şi "acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari s-au luat acum", potrivit News.ro.

Premierul a declarat: "Dividentele, în mod cert, se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari şi am dat un exemplu Braşov-Ploieşti. Acela se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener în proiect".

Mihai Tudose a precizat că respectivele companii nu sunt afectate din acest motiv pentru că "din punctul lor de vedere este exact acelaşi lucru".

Şeful Executivului a explicat: "Nu este (o problemă pentru companii - n.r.). Dacă dividentele acestea erau date către stat peste şase luni sau acum, din punctul lor de vedere este exact acelaşi lucru. Cu toate companiile s-a vorbit şi s-a ţinut cont de necesarul până la sfârşitul anului sau pe primele luni ale anului viitor. La toate companiile de stat s-a pus această problemă şi s-a găsit această soluţie: acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari s-au luat acum".

(M.I.)

------

Conducerea Conpet (COTE) va convoca acţionarii, în perioada imediat următoare, pentru distribuirea unor dividende suplimentare de 85 milioane lei, la solicitarea Ministerului Energiei - în numele Statului Român, conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Statul invocă prevederile OUG nr. 29/2017, potrivit cărora companiile de stat pot distribui acţionarilor bani din rezerve şi rezultatele reportate din alţi ani.

Şi Romgaz a raportat că Ministerul Energiei i-a solicitat distribuirea unor dividende suplimentare de 750 milioane de lei.

În aprilie, acţionarii "Conpet" au aprobat distribuirea unor dividende cumulate de 16,58 lei/acţiune, în acest an, conform propunerii conducerii companiei. Cele trei dividende propuse şi aprobate au fost: 8,06657559 lei/ acţiune, din profitul pe anul trecut, 1,97734501 lei/ acţiune, din rezultatul reportat din corectarea unor elemente care au afectat profitul anilor anteriori, şi 6,53844261 lei/ acţiune, din surplusul realizat din rezerve din reevaluare recunoscut în rezultatul reportat.

În schimb, acţionarii au respins atunci propunerea Fondului Proprietatea privind aprobarea distribuirii sumei de 80.000.000 lei sub formă de dividende, din rezervele distribuibile ale societăţii reprezentând alte rezerve - sursa proprie de finanţare.

Compania Conpet este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, care deţine 58,71% din acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb