STATUL RISCĂ SĂ PLĂTEASCĂ 100 DE MILIOANE DE DOLARI RAFINĂRIEI DIN ONEŞTI Scandalul de la Rafo a ajuns la absurd!

DANIEL BOJIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2005

Incredibil! Bîlbîielile Guvernului în problema "Rafo" riscă să transforme statul din poziţia de cel mai mare creditor în cea de principal datornic către rafinărie! Astfel o intenţie corectă a noilor guvernanţi, de a analiza care este situaţia reală de la Rafo, se poate transforma într-un mare eşec. Iar pe deasupra statul riscă să mai plătească şi 100 de milioane de dolari.

Guvernul Tăriceanu a decis chiar în prima şedinţă de guvern de la instalarea sa, în 29 decembrie 2004, suspendarea pentru 90 de zile a ordonanţei Năstase pentru transferul creanţelor "Rafo" şi "Carom" de la Ministerul Finanţelor la AVAS, tocmai pentru a avea răgazul necesar ca să fie realizat un audit economico-financiar la rafinărie. Termenul de 90 de zile a expirat, dar la rafinărie nu a fost efectuat nici un audit! De ce? Nimeni nu a furnizat un răspuns clar. Cert este că, acum, după trei luni, situaţia este aproape identică cu cea din decembrie. Pentru că proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei Nastase a fost aprobat în Parlament, dar nu a fost promulgat încă de preşedintele Băsescu. Iar cele nouăzeci de zile pentru suspendarea ei au expirat pe 28 martie. Ceea ce înseamnă că, după trei luni, ordonanţa Năstase este din nou în vigoare.

Singurul lucru care a intervenit între timp este blocarea fuziunii dintre "Rafo" şi "Carom". Dar nici acest lucru nu pare să fie, deocamdată, în avantajul statului...

Acţionarii "Rafo" au aprobat, miercuri, conversia creanţelor bugetare şi ale creditorilor privaţi în acţiuni, astfel că, pentru moment, Ministerul Finanţelor devine principalul acţionar al rafinăriei, cu 35%. Reprezentanţii rafinăriei susţin că astfel au pus în aplicare planul de reorganizare al Rafo, aşa cum a fost el aprobat de Tribunalul Bacău.

Numai că Finanţele nu au fost de acord cu acest lucru şi au încercat să blocheze AGA de miercuri, solicitînd Tribunalului din Bacău să suspende adunarea generală a acţionarilor printr-o ordonanţă preşedinţială. Termenul a fost fixat pentru 1 aprilie, ceea ce a permis desfăşurarea AGA. Astfel, capitalul social al rafinăriei a fost majorat cu 18.729 de miliarde de lei, prin conversia creanţelor deţinute de creditorii bugetari şi privaţi. În urma deciziei AGA, Ministerul Finanţelor a devenit acţionarul principal al rafinăriei, fără voinţa sa expresă.

Administratorul judiciar al Rafo, Florin Dragomir, recunoaşte că situaţia este într-un fel neuzuală, dar spune că potrivit planului de reorganizare ea are acoperire legală. Numai că Ministerul Finanţelor şi SNP au contestat admisibilitatea planului de reorganizare. În acest proces, Ministerul Finanţelor a cerut strămutarea procesului de la Bacău la Braşov, ceeea ce arată că nici măcar statul nu are încredere într-o instanţă din România! Pînă la soluţionarea recursului, Finanţele nu au comunicat dacă vor ataca şi decizia de majorare a capitatului social decisă miercuri, demers pe care îl poate face în termen de 30 de zile de la publicarea hotărîrii AGA în Monitorul Oficial.

Ce se poate întîmpla

În cazul în care conversia va rămîne definitivă, atunci situaţia devine şi mai ciudată. Guvernul va fi nevoit atunci să facă exact ceea ce a respins pînă acum: să transfere acţiunile de la Ministerul Finanţelor la AVAS ca să le valorifice!

Adică, Guvernul va fi nevoit să ia el însuşi o decizie pe care a atacat-o ca fiind imorală, considerînd-o un furt din banul public. Şi aici apare şi bomba: conversia face ca rafinăria să-şi stingă datoriile către stat. Numai că printre datoriile care au fost cuprinse în conversie se numără şi o datorie de 2750 de miliarde de lei (TVA neexigibil). Prin conversie, TVA-ul se consideră ca fiind plătit, dar el trebuie apoi returnat rafinăriei. Astfel că statul devine dator la Rafo cu aproape 100 de milioane de dolari! Mai departe, dacă, după conversie, planul de reorganizare eşuează, atunci rafinăria va intra în faliment. Numai că, odată conversia definitivată, statul nu va mai figura ca şi creditor, căci a primit acţiuni în schimb. În această situaţie, statul va rămîne doar acţionar la o societate falimentară! Ceea ce înseamna ca a pierdut 9000 de miliarde de lei!

Acţiuni mai puţine

Blocarea fuziunii dintre "Rafo" si "Carom" de către judecatorul delegat al Camerei de Comerţ Bacău face ca statul să deţină mai puţine acţiuni prin conversie. Directorul rafinariei, Paul Ivaşcu, susţine că, dacă s-ar fi făcut fuziunea statul ar fi devenit acţionar majoritar, cu peste 60%, din compania RAFO-CAROM. Cum fuziunea a căzut, statul va detine doar 40% din "Rafo"!

În aceste condiţii se nasc mai multe intrebări: ce afacere a făcut statul la Rafo, din moment ce riscă să piardă toţi banii, iar pe deasupra mai poate fi şi bun de plată vreo 100 de milioane de dolari.

De ce a fost suspendat transferul creanţelor la AVAS dacă nu a fost făcut nici un audit? De ce a fost blocată fuziunea Carom - Rafo dacă statul deţine acum mai puţine acţiuni?! Ministerul Finantelor tace însă. Nu era mai simplu ca AVAS să devină acţionar majoritar la o rafinărie curăţată de datorii şi apoi să vîndă acţiunile cui plăteşte mai mulţi bani pe ele?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb