ŞTEFAN SZABO, FOST PREŞEDINTE SIF TRANSILVANIA: "Nu voi mai candida pentru un post în Consiliul de Supraveghere al SIF-ului"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 octombrie 2020

"Nu voi mai candida pentru un post în Consiliul de Supraveghere al SIF-ului"

Săptămâna trecută, ASF le-a retras avizele de membri în Consiliul societăţii lui Ştefan Szabo şi Dumitru Carapiti  "Eu sunt un om de echipă, dar nu pot să lucrez cu oricine", spune fostul preşedinte al SIF3

Ştefan Szabo, fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania (SIF3), nu va mai candida la alegerile din 4 decembrie pentru un post în board-ul societăţii de investiţii financiare cu sediul în Braşov, după cum ne-a spus domnia sa la finele săptămânii trecute.

Este o decizie luată înainte ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să-i retragă avizul de membru în Consiliul SIF-ului, în data de 19 octombrie, domnia sa explicându-ne că hotărârea are la bază în primul rând situaţia creată în interiorul SIF3 în acest an, practic de la reintrarea lui Constantin Frăţilă în Consiliu.

"Pentru a lucra undeva este nevoie de o echipă, eu sunt om de echipă, dar nu pot să lucrez cu oricine", ne-a spus Ştefan Szabo, făcând trimitere la calitatea de urmărit penal a fostului arbitru constănţean de fotbal.

Consideră că, altături de echipa condusă de Mihai Fercală, cel care s-a aflat în fruntea directoratului SIF-ului până în primăvară, a avut în ultimii aproape zece ani rezultate remarcabile, plătind cele mai mari dividende dintre toate societăţile de investiţii financiare, fără să vândă din active.

Este o percepţie susţinută de fapte, între 2011 şi 2019, SIF Transilvania plătind către acţionari 631,81 milioane de lei, sumă de care se apropie doar SIF Oltenia (SIF5), cu 617,83 milioane de lei. Şi în acest an, societatea din Braşov va face cele mai ridicate distribuţii, de 76,76 milioane lei, numai că acum SIF-ul s-a împrumtat pentru a realiza plăţile.

"Bineînţeles că este o perioadă în care turismul, sector foarte important în portofoliul SIF Transilvania, este puternic afectat, dar contează şi managementul", apreciază Ştefan Szabo, aruncând o săgeată către noua conducere executivă a societăţii, care-l are în frunte pe Marius Modovan.

Despre decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară de săptămâna trecută, prin care alături de Dumitru Carapiti, fostul vicepreşedinte al SIF-ului, i-a fost retras avizul de membru în Consiliu, spune că este complet nedreptă, acuzându-i pe unii funcţionari din ASF de nepricepere.

În justificarea hotărârilor, Autoritatea face trimitere la şedinţele Consiliului de Supraveghere ale societăţii din perioada februarie-aprilie, înşirând un întreg pomelnic de temeiuri care, conform notificării ASF, indică lipsă de cunoştinţe la un nivel adecvat responsabilităţilor, neînţelegerea rolului avut în cadrul societăţii, lipsa de deschidere şi cooperare în relaţia cu Autoritatea, lucru dovedit prin nerecunoaşterea lui Constantin Frăţilă ca membru al Consiliului, şi altele ...

"Vreau să spun doar atât: şedinţele din martie sunt suspendate de către instanţă, iar cele din aprilie sunt anulate de noua conducere a Consiliului", ne-a precizat Ştefan Szabo, adăugând: "Eu nu puteam fi de acord să fiu schimbat din calitatea de preşedinte al board-ului în mod ilegal, pentru că am fost schimbat ilegal".

De asemenea, ASF îl acuză că nu şi-a îndeplinit atribuţiile în mod independent, în raport cu foştii membri ai Directoratului, aspect ilustrat de Autoritate prin faptul că Szabo nu a putut exemplifica, în cadrul interviului susţinut la ASF la finele lunii august, o propunere a Directoratului la care board-ul a votat împotrivă.

Fostul preşedinte al Consiliului SIF Transilvania pare amuzat de acuzaţia ASF deoarece, cine îşi închipuie că la nivelul unei societăţi precum SIF Transilvania, membrii Consiliului de Supraveghere sunt informaţi de propunerile Directoratului în cadrul şedinţei, nu este în cunoştinţă de cauză privind conducerea unei societăţi, nu înţelege că este un act colectiv, chiar dacă competenţele sunt clar definite.

"Propunerile sunt discutate înainte, pe baza materialelor transmise, iar rapoartele de activitate ale Directoratului au fost dezbătute cu observaţii şi propuneri, după cum se poate constata în procesele verbale ale şedinţelor respective", ne-a spus Ştefan Szabo.

Nu în ultimul rând, domnia sa observă că, aşa cum este dată, decizia Autorităţii nu este atacabilă, pentru că nu conţine termenul şi locul unde care poate fi contestată.

"A fost dată aşa .. nu ştiu cum ... ", a spus Szabo, dar nu ne-a precizat dacă intenţionează să conteste în instanţă hotărârea ASF.

Conflictul de la nivelul conducerii SIF Transilvania s-a reaprins la începutul acestui an după ce, la finele lunii ianuarie, Constantin Frăţilă a obţinut, în instanţă, anularea deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a retras fostului arbitru de fotbal autorizaţia de membru în Consiliul SIF-ului.

Recent, Tribunalul Constanţa a admis o cerere a conducerii SIF Transilvania, reprezentată de directorii Marius-Adrian Moldovan şi Tony-Cristian Răduţă-Gib, privind reluarea urmăririi penale împotriva lui Constantin Frăţilă şi apropiaţilor săi, într-o speţă veche din 2014 ce vizează furtul companiei Scut din portofoliul Comcm Constanţa, conform unor surse din piaţa de capital. Comcm este deţinută în proporţie de 56% de SIF Transilvania.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ai trezit interesul pieței de capital nea szabo !

    Se vede din comentarii  

    Seara faina!

    Pensie lina și fir întins  

    "...turismul ... este puternic afectat , dar conteaza si managementul ."

    Oare distinsul domn presedinte Szabo sa fi uitat de indemnul " Nu vorbi de franghie in casa spanzuratului " ? 

    " ... fara sa vanda din active . " 

    Va referiti la activele primite la infiintarea FPP 3 / SIF 3 ? 

    Daca da , pare o afirmatie usor exagerata ; cam jumatate din suma provine doar din vanzarea in intregime a actiunilor BCR / EBS , jumatate din actiunile BRD ( detinerea primita in 1992 a fost de 6 % , acum este 3,29 % ) .

    Plus alte vanzari mai marunte ... 

    Cum se poate scoate dividentele la SIF TRANSILVANIA,MOLDOVA, OLTENIA?AM LUAT O DATĂ 10 BANI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb