Stere Farmache: Administratorii fondurilor de pensii câştigă timp pentru acomodare cu bursa

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai 2008

Fondurile de pensii private obligatorii, care au colectat deja primele contribuţii, au primit de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) o derogare de şase luni privind obligaţiile investiţionale care se regăsesc în prospect, în sensul că pot plasa mai mult de 20% din active în conturi bancare, pentru a acumula lichiditatea necesară diversificării portofoliului.

Norma de derogare pentru piaţa monetară este binevenită pentru jucătorii de pe pilonul doi al pensiilor private obligatorii, ne-a declarat Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). "Este vorba doar despre o stare de moment, prin care adminis­tratorii acestor fonduri câştigă timp pentru acomodare cu piaţa de capital", a adăugat domnul Farmache.

Prin această măsură, spune preşedintele BVB, CSSPP doreşte să crească lichiditatea fondurilor de pensii, având în vedere că în ultima vreme, dobânzile depozitelor bancare au înregistrat evoluţii pozitive. "Pe termen mediu şi lung, aces­tea vor scădea, ceea ce înseamnă că atenţia se va îndrepta şi către piaţa de capital", a declarat domnul Farmache.

Tendinţa naturală de diversificare a investiţiilor a început oricum să se vadă încă de la începutul acestui an, când, conform datelor furnizate de CSSPP, interesul fondurilor de pensii - chiar dacă nu putem vorbi încă de cele de pensii obligatorii - pentru obligaţiunile de stat, municipale şi corporative a crescut. Preşedintele BVB ne-a declarat: "Investiţiile în obligaţiunile corporative achiziţionate atât de pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi de pe pieţele reglementate din statele membre ale Uniunii Europene, au cres­cut în primul trimestru de peste cinci ori, iar cele în acţiuni, cumpărate exclusiv de pe piaţa românească, de şapte ori".

Pe 20 mai anul curent, fondurile de pensii private obligatorii au colectat primele contribuţii şi astfel, au devenit operaţionale. Domnul Stere Farmache ne-a declarat: "Chiar dacă pentru început investiţiile vor fi mai mici decât ne-am fi aşteptat, jucătorii de pe pilonul II vor investi şi pe pieţele bursiere".

Domnia sa consideră că acest lucru este benefic şi contribuie la consolidarea cererii de titluri şi la încurajarea emitenţilor să apeleze la finanţare prin piaţa de capital.

Domnul Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu, ne-a spus că administratorii de pe pilonul doi trebuie să-şi diversifice portofoliul şi să investească şi pe piaţa de capital: "Dacă vor şti să-şi minimalizeze lăcomia şi vor investi o sumă suficient de mare în instrumente cu risc ridicat, cu siguranţă vor obţine rezultatele scontate". Domnia sa ne-a declarat: "Jucătorilor de pe pilonul II le este recomandat să investească pe Bursa din Sibiu, pentru a înregistra randamente superioare".

Domnul Teodor Ancuţa este de părere că Bursa de la Sibiu va avea emitenţi care vor asigura profitul pe care şi-l doresc administratorii fondurilor de pensii private obligatorii. Domnia sa a adăugat că, în cazul în care jucătorii de pe pilonul II vor investi pe piaţa de la Sibiu, ei vor avea posibilitatea de a cumpăra acţiuni listate pe Bursa de la Varşovia.

Piaţă spot la Sibiu, în trimestrul trei

Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu, ne-a spus că a fost amânată lansarea pieţei spot pentru al treilea trimestru al anului curent: "Aceasta trebuia să fie inaugurată pe 1 iunie, dar polonezii (n.r. de la Bursa de la Varşovia) au întârziat cu platforma şi cu contractul pentru autorizarea pieţei. În cazul în care aceste aspecte nu se rezolvă până la 1 iunie, vom găsi alte soluţii şi vom negocia cu un alt partener care ne va oferi o platformă care se foloseşte în Chicago".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb