Reporter: Care a fost scopul acestui seminar?
Stoicef Zlati: În cadrul acestei întâlniri am urmărit, în principal, identificarea de soluţii care să ducă la diversificarea portofoliilor de produse pe care brokerii le oferă, precum şi schimbarea balanţei vânzărilor, dinspre produsele de asigurare auto, care poartă cel mai ridicat grad de risc, înspre cele care privesc zone mai sigure, precum asigurările de proprietate, asigurările agricole sau răspunderile civile. Încercăm să aducem o schimbare în piaţa de brokeraj, o piaţă aflată într-o continuă dezvoltare. Vrem ca această schimbare să genereze, pe lângă o creştere a volumelor, şi o îmbunătăţire proporţională a calităţii şi eficienţei acestei activităţi.
Reporter: Cum vă propuneţi să atingeţi acest deziderat?
Stoicef Zlati: Urmărim să elaborăm o hartă a brokerului de asigurare, pe care acesta să o poată folosi în perioada următoare şi care să îi indice toate elementele cheie de care trebuie să ţină cont în activitatea sa.
Reporter: Ce aduce nou anul 2013 pentru brokerul de asigurări?
Stoicef Zlati: În 2013, brokerul de asigurări trebuie să se reorienteze, pentru a putea supravieţui schimbărilor tot mai evidente pe care piaţa ni le impune din ce în ce mai mult. Mă refer la o tendinţă tot mai mare a societăţilor de asigurări de a impune diversificarea portofoliului şi orientarea acestuia către produse cu un grad mai scăzut de risc, acolo unde aceste tendinţe nu apar ca un fenomen natural.
Anii următori, în opinia noastră, nu vor fi propici pentru brokerii care vând produse cu un grad scăzut de risc. Odată cu creşterea ponderii vânzărilor intermediate de brokeri în totalul poliţelor vândute, companiile nu vor mai putea susţine un portofoliu dezechilibrat, pentru că acesta ar putea avea efecte nefaste asupra întregii pieţe.
Pe de altă parte, într-o piaţă care se construieşte, într-un mod tot mai evident, pe modelul pieţele externe, nevoia pentru aceste schimbări vine din interior, precum o metamorfoză, care apare natural. Noi încercăm să canalizăm schimbările pentru a avea o utilizare cât mai eficientă a resurselor existente, în momentul de faţă, în piaţa locală.
Motivul pentru care ne-am întâlnit aici îl reprezintă, mai degrabă, canalizarea acestei energii potenţiale, decât încercarea de a impune noi trenduri. Noi nu încercăm să forţăm nimic, pentru că experienţele altor ţări, cu pieţe mai dezvoltate, ne arată că acest lucru nu este eficace pe termen lung. Din acest motiv, încercăm să modelăm acţiunile, în timp ce ele îşi urmează cursul natural.
Reporter: Ce este un broker de asigurare în anul 2013?
Stoicef Zlati: Un broker de asigurare este intermediarul care se interpune între societăţile de asigurare şi clienţi, al cărui rol este să identifice nevoile clientului, în privinţa produselor de asigurare, şi să îi recomande acestuia cel mai potrivit produs, în funcţie de fiecare situaţie. Prin urmare, un broker de asigurare îndeplineşte rolul de consultant, având la îndemână produsele mai multor companii de profil.
Pe viitor, rolul său în viaţa clientului va trebui să devină tot mai important, deoarece o relaţie solidă cu un broker va însemna un plan financiar mai eficient pentru orice client.
Aşa cum am mai menţionat, ponderea vânzărilor de produse de asigurare realizate prin intermediul brokerilor este în creştere, iar în curând, probabil, aceştia vor intermedia o majoritate covârşitoare a contractelor din piaţă. Acest lucru trebuie tratat foarte serios. Nu ar fi benefic ca această preluare a pieţei de către brokeri să rezulte într-o scădere a calităţii serviciilor, pentru că acest lucru ar duce la o scădere a credibilităţii brokerilor şi, în final, la un blocaj al sistemului sau, în cel mai bun caz, la o frânare puternică a evoluţiei naturale a pieţei.
Noi suntem aici pentru a contracara acest fenomen, prin măsuri care să ducă la creşterea profesionalismului în piaţă.
Reporter: De ce aţi ales, drept locaţie, Păltiniş?
Stoicef Zlati: Activitatea unui broker de asigurare presupune un nivel ridicat de stres, iar Păltiniş este o locaţsie cunoscută pentru efectul sedativ şi relaxant pe care îl are asupra oamenilor. Datorită acestor factori, am cosiderat că este cel mai potrivit loc pentru derularea unei activităţi care implică un grad crescut de concentrare din partea unor oameni care duc o viaţă foarte agitată, pentru că le oferim ocazia de a se relaxa timp de câteva zile şi, în acelaşi timp, le creăm cadrul perfect pentru derularea întâlnirii.
Reporter: Sunteţi mulţumiţi de alegerea pe care aţi făcut-o?
Stoicef Zlati: Da. Am găsit aici nişte gazde minunate, care ne-au făcut să ne simţim foarte bine, iar staţiunea ne-a oferit ceea ce aşteptam: linişte, relaxare şi un cadrul natural deosebit.
Reporter: Vă mulţumesc!