Stolojan: Corupţia există încă în sistemul vamal

Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2006

Consilierul prezidenţial pe probleme economice Teodor Stolojan, a declarat ieri, la lansarea oficială a proiectului "Reducerea barierelor birocratice care conduc la corupţie în vamă" că în sistemul vamal există corupţie, fiind cauzată de birocraţia specifică a acestui fenomen. El a avertizat asupra faptului că, de la 1 ianuarie 2007, România devine punctul de intrare şi cel de ieşire al produselor din Uniunea Europeană (UE). "De responsabilitatea în exercitarea controlului vamal,în România, depinde siguranţa întregii UE", a spus Stolojan.

La rândul său, liberalul Valeriu Stoica, membru al Centrului pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI), a afirmat că birocraţia şi corupţia au condus la un grad redus de libertate economică în România. "Cel mai periculos monopol este cel al corupţiei pentru că libertatea economică nu se poate dezvolta în prezenţa acestuia", a spus Stoica.

De asemenea, el a afirmat că ANV se află printre instituţiile din România percepute cu un înalt grad de corupţie. În intervenţia sa, şeful Serviciului Supraveghere Internă al ANV, Ştefan Puică, a admis că mai există corupţie în instituţia pe care o reprezintă. De asemenea, el s-a pronunţat pentru creşterea interoperabilităţii sistemului vamal cu celelalte instituţii ale statului, în vederea diminuării corupţiei în ANV. Potrivit oficialului ANV, în 2005 au răspuns penal pentru corupţie 30 de vameşi, iar în 2006 - un număr de opt lucrători din sistem urmează să răspundă în faţa procurorilor cu privire la acelaşi tip de infracţiune.

Conform unor informaţii furnizate de CADI, eforturile anticorupţie ale administraţiei vamale din România au înregistrat progrese semnificative în ultimii ani. Astfel, Raportul de monitorizare al Comisiei Europene din mai 2006 a remarcat aceste progrese, datorate, în bună parte, extinderii procedurilor simplificate de vămuire - aşa-numitul culoar verde, precum şi aplicării uniforme a procedurilor vamale. Corupţia în vamă impune costuri suplimentare companiilor şi, pe de altă parte, poate induce concurenţa neloială. Reducerea barierelor birocratice va conduce în mod sigur la sporirea interesului companiilor străine pentru România. Este relevant în acest sens că o propunere a Comisiei Europene de amendare a directivei Consiliului European, privind practicile neloiale, indică faptul că 47% din companiile aparţinând ţărilor membre UE consideră că prevederile diferite în privinţa practicilor comerciale sunt un obstacol la fel de important ca nivelul diferit al taxelor sau barierelor lingvistice.

Deşi, începând cu 2003, cooperarea dintre ANV şi organizaţiile patronale şi de afaceri (printre care şi reprezentanţii exportatorilor şi transportatorilor) s-a îmbunătăţit prin semnarea unor protocoale de colaborare, un dialog mai eficient ar permite mediului de afaceri să devină un partener de încredere al administraţiei vamale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb