Străinii sunt interesaţi de bursele noastre, noi de ale lor

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2007

Străinii sunt interesaţi de bursele noastre, noi de ale lor

Tendinţa investitorilor autohtoni de a face plasamente pe pieţe externe s-a manifestat şi în anul care tocmai s-a încheiat. "În ultimul timp tot mai mulţi clienţi pun întrebări brokerului despre pieţele externe şi îşi manifestă intenţia de a investi în viitor şi pe alte pieţe", ne-a declarat Elena Florean, de la "Interdealer Capital Invest".

Datorită unei "relaxări a creşterilor de preţ al acţiunilor de la categoria I", indicele BET nu a mai avut o dinamică la fel de bună şi în 2006, şi "de aici a apărut nevoia de diversificare a portofoliilor pe pieţele internaţionale pentru unii clienţi", ne-a explicat Silviu Turc, de la SSIF "Broker". Acesta a mai precizat: "Societatea noastră a lansat în acest an în premieră pentru o SSIF tranzacţionarea în marjă de valute pe piaţa interbancară şi se pregăteşte atât de lansarea unor parteneriate cu societăţi de profil din UE pentru accesul comun la pieţele reglementate, cât şi de lansarea unei platforme de tranzacţionare online cu acces la pieţele internaţionale (spot, futures)".

Datele statistice evidenţiază faptul că în 2006 au fost prezenţi pe piaţă mai mulţi clienţi străini decât în anul precedent. Conform declaraţiei lui Cosmin Răduţă, Director al Departamentului Operaţiuni la "Ieba Trust" , "în primele 11 luni ale anului 2006 tranzacţiile nerezidenţilor le-au depăşit cu peste 30% pe cele realizate în cursul anului 2005. Această creştere este superioară cu aproximativ 5% ratei de creştere a tranzacţiilor bursiere. În ciuda faptului că intrările nete de capital ale nerezidenţilor în 2006 au fost mai mici decât în anul anterior, s-a constatat o activitate sporită care denotă atât un proces de restructurare a portofoliilor acestora cât şi o înnoire a categoriilor de investitori străini".

După opinia lui Silviu Turc, interesul investitorilor străini persoane fizice s-a resimţit mai ales după anunţul oficial de aderare la UE din cursul toamnei trecute. Activitatea investitorilor străini instituţionali a fost în creştere, "cu o deplasare a ponderii investiţiilor lor de pe acţiunile spre acţiuni de la categoria a II-a a Bursei şi societăţi de pe Rasdaq", ne-a mai precizat brokerul citat.

Domnul Turc consideră că "odată cu integrarea europeană, probabil vom asista la noi intrări de fonduri de investiţii pe piaţa locală, cu un profil diferit faţă de cele care sunt deja prezente şi care vor dinamiza lichiditatea de la bursă."

Integrarea europeană asigură libera circulaţie a serviciilor. Astfel ne putem aştepta foarte curând "la deschiderea unor sucursale ale intermediarilor în state aparţinând UE şi/sau parteneriatele cu alţi intermediari, astfel încât accesul investitorilor români pe alte pieţe să fie facil, ieftin şi sigur", este de părere Cos­min Răduţă. Domnia sa a concluzionat că prioritatea intermediarilor va fi de a consolida infrastructura nece­sară aces­tor servicii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb