STRATEG ŞEF AL SOCIETE GENERALE:  "Preţurile materiilor prime se prăbuşesc, ceea ce poate transforma inflaţia globală în deflaţie"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 10 iulie 2022

"Preţurile materiilor prime se prăbuşesc, ceea ce poate transforma inflaţia globală în deflaţie"

Preţurile materiilor prime de la petrol la metale şi grâu, au scăzut faţă de maximele acestui an, iar deprecierea rapidă va transforma probabil mediul inflaţionist fierbinte în care ne aflăm într-o perioadă deflaţionistă în lunile următoare, scrie Business Insider.

Este opinia lui Albert Edwards, unul dintre şefii de strategie globală al Societe Generale care, într-o notă publicată joi, a analizat "colapsul uluitor" al mărfurilor din ultimele două săptămâni. Cuprul, ce este privit drept un reper pentru sănătatea economiei, a intrat într-o piaţă "bear" la sfârşitul lunii iunie, reflectând temerile că economia globală se îndreaptă spre recesiune, conform sursei menţionate.

Metalul industrial a scăzut cu peste 20% faţă de recordul recent din mai, de circa 4,35 dolari/livră. "Cel mai surprinzător", preţurile produselor agricole s-au cuplat la căderea generală a mărfurilor, a spus Edwards. Preţul porumbului a scăzut cu aproape 30% faţă de maximul din mai, în timp ce soia şi grâul au coborât cu aproximativ 16%, respectiv 35%, în aproximativ două luni.

"Indicele Preţurilor de Consum pentru alimente din Statele Unite urmează să se prăbuşească în deflaţie [în dinamică anuală], aşa cum s-a întâmplat în 2008/2009", a scris Edwards. "Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi cu petrolul dacă apare o recesiune globală, în ciuda războiului din Ucraina".

Directorul de la Societe Generale crede că aceasta va fi marea surpriză în următoarele şase luni. "Pe măsură ce preţurile materiilor prime scad - reflectând recesiunea globală - Indicii Preţurilor de Consum se vor prăbuşi în întreaga lume şi, odată cu aceştia, povestea inflaţiei (deşi s-ar putea dovedi ceva temporar)", a spus el.

O astfel de mişcare ar declanşa probabil o scădere a randamentului titlurilor de stat americane pe zece ani înapoi sub 1%, faţă de circa 3% la cât navighează în prezent.

În Statele Unite, inflaţia a atins nivelul de 8,6% în mai, un record al ultimilor 41 de ani, în mare parte pe fondul creşterii preţurilor energiei şi alimentelor. Conform Biroul de Recensământ din SUA, indicele alimentar a crescut cu 10,1% în cele douăsprezece luni încheiate în mai, prima creştere de peste 10% din martie 1981.

În zona euro, inflaţia a atins nivelul de 8,6% în iunie, fiind de asemenea în creştere în toată Asia. Banca Centrală a Australiei tocmai a operat a treia majorare consecutivă a ratei dobânzii, în încercarea de a controla inflaţia. În Statele Unite, Rezerva Federală a urcat rata cu 75 de puncte de bază, la 1,5-1,75%, şi se preconizează o altă creştere de 50 sau 75 de puncte, în această lună. Un punct de bază echivalează cu 0,01%.

Petrolul s-a tranzacţionat vineri peste nivelul de 100 de dolari pe baril, după ce pe parcursul săptămânii trecute căzuse sub acest prag. "Preţurile petrolului din această perioadă a anului trecut au fost între 75-80 de dolari [per baril], aşa că nu va fi nevoie de o scădere prea mare pentru a aluneca într-un mediu deflaţionist", a spus Edwards, citat de Business Insider.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Preturile trebuie sa are ajuaseze la nivelul anului 2019, degeaba inflatia isi incetineste cresterea.

    pulsul deflationist va dura intre iunie si nov/dec 2022

    in 2023 inflatia PE ORICE (inclusiv forta de munca) va lovi crunt la nivel global si deflatia va fi o dulce amintire 

    1. e doar un puls (corectiv) deflationist ... nu va entuziasmati prea tare... ne aflam in regatul multianual al inflatiei... 5-6 luni de aparent puls deflationist nu inseamna mare lucru

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb