Strategia de la Braşov

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 octombrie 2007

Strategia de la Braşov

Nu CNVM, ci Bursa de Valori Bucureşti este cea care a propus o nouă strategie pentru dezvoltarea pieţei bursiere, prezentată de preşedintele Bursei Septimiu Stoica, în cadrul unui Forum organizat, sâmbătă, la Braşov cu şefii caselor de brokeraj, cu reprezentanţii BVB, ai Depozitarului Central, ai CNVM şi ai presei - un gest lăudabil pentru că, pe de o parte, confirmă preocuparea Bursei bucureştene în privinţa dezvoltării pieţei (aşa cum a ilustrat-o prima manifestare de acest gen, cu patru ani în urmă, la Balvanyos), iar, pe de altă parte, pentru că prilejuieşte necesara dezbatere asupra fundamentelor pieţei de capital româneşti şi asupra cauzelor care o menţin la dimensiune redusă.

De altfel, Forumul a împletit satisfacţia pentru îndeplinirea majorităţii obiectivelor stabilite la Balvanyos, cu nemulţumirea că nu a fost atinsă ţinta centrală a strategiei de acum patru ani, anume - să devenim cea mai performantă piaţă din regiune.

Ba chiar, într-o intervenţie de sarcasm amar, profesorul Petru Prunea, membru al conducerii BVB, comparând Bursa noastră cu cele din Europa dezvoltată, a numit-o "nu proeminentă, ci protuberantă".

De altfel, observaţiile critice la noua strategie au curs din toate părţile, şi nu nejustificat, dar, uneori, părea că participanţii nu ţin seama că documentul Strategiei reprezintă doar o propunere,valoroasă, oricum, ca intenţie.

Unii au observat că expresia "BVB trebuie să reprezinte o instituţie puternică, solidă şi consolidată",cu care începe chiar prima frază a propunerii de Strategie, este repetitivă. Că cele trei calităţi sunt, în bună măsură, sinonime.

Preşedintele CNVM Gabriela Anghelache (al cărei mandat s-a încheiat a doua zi, duminică, aşteptând reconfirmarea programată pentru poimâine), a observat că Bursa are, în percepţia publică, imaginea de instituţie speculativă şi că strategia ar trebui axată pe ocuparea poziţiei sale fireşti în ansamblul economic şi financiar, servind celor două tipuri de clienţi ai săi - investitori şi emitenţi. Preşedintele CNVM şi-a prezentat lista de nemulţumiri - nerealizarea Sistemelor de Tranzacţionare Alternativă, lipsa din piaţă a titlurilor de stat, redusa vizibilitate publică a pieţei.

În opinia mea (ca participant la Forum), noua propunere de Strategie păcătuieşte, ca şi prima, de altfel, pentru că nu ierarhizează obiectivele în importante şi subordonate, în urgenţe şi de mai lungă durată, semn că autorii nu au realizat o analiză de fond a disfuncţionalităţii pieţei.

Căci oricum ai lua-o, în doisprezece ani de funcţionare, oamenii comunităţii de capital au muncit - unii dintre ei, pe rupte -, au dispus de o piaţă unde numai marfa nu a lipsit (iniţial, pe Bursă şi Rasdaq, cumulat, şase mii de societăţi listate, hamesite după bani), într-o ţară cu 14-15 milioane de acţionari şi cu o populaţie care astăzi deţine economii de aproximativ zece miliarde de euro.

Sunt condiţii ideale pentru înflorirea pieţei de capital.

Şi atunci, de ce nu avem nicio întreprindere care anul acesta să fi făcut o ofertă publică iniţială?

De ce conturile active de la Bursă sunt doar 13 mii?

De ce ne uităm la unguri de jos în sus?! De ce polonezii se pierd în înaltul cerurilor? De ce avem noi 20 de milioane de euro drept tranzacţii zilnice, iar Viena s-a dus la 700 de milioane de euro? (asta, în condiţiile în care Viena nici nu contează ca bursă semnificativă, în occident).

Cred că explicaţia stă în faptul că piaţa noastră de capital nu este concepută în mod dedicat clientelei, ci după reţete greşite ale consultanţei străine iniţiale, nepricepute în implementarea pieţei pe teren virgin.

Piaţa noastră nu a ajuns niciodată să crească în mod natural, prin sine. Niciodată nu a atras investitori în mod natural, niciodată emitenţii nu au făcut coadă să fie listaţi la piaţă.

De aceea, eforturile comunităţii pieţei de capital se irosesc, descurajant şi nedrept. Căci aceste eforturi ar avea cu totul altă soartă, dacă piaţa însăşi s-ar afla într-un proces de dezvoltare natural.

Forumul de la Braşov este chiar prilejul pentru o astfel de analiză - cum să facem ca dezvoltarea pieţei noastre de capital să devină un proces natural? De la sine.

Mai avem de lucru...

"BVB trebuie să reprezinte o instituţie puternică, solidă şi consolidată, capabilă să devină un competitor şi un partener pentru bursele europene. Aceasta este de altfel şi viziunea noii strategii a Bursei de Valori Bucureşti pentru următorii ani şi se referă nu doar la dinamica indicatorilor cantitativi şi calitativi ai pieţelor pe care le administrează, ci are în vedere şi creşterea valorii BVB ca afacere. Principalele obiective strategice care susţin această viziune sunt următoarele:

- 100 miliarde de euro pentru capitalizarea bursieră totală;

- 80-100 milioane de euro/zi pentru valoarea de tranzacţionare;

- consolidarea Grupului Financiar al BVB."

(extras din Proiectul Strategiei)

NOTĂ: Noţiunea de "Grup Financiar" mai apare şi în titulatura proiectului de Strategie ("Strategie pentru un Grup Financiar puternic" 2007- 2010), dar nu este cu adevărat acoperită în textul documentului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. prima propozitie...ba nu, citat...ba nu, pasaj....ba nu, logoree....traduce un stil de scriitura cu care domnu make ne "delecteaza" frecvent in ultimul timp. anume: cum sa scrii mult fara sa spui nimic? ori domnului make a inceput sa ii placa sa se citeasca, ori a uitat sa mai puna punct din pricina incercarii de a parea riguros. domnule "gazetar"... daca iti gonesti cititorii d la prima insiruire de cuvinte de ce te astepti sa iti cummpere cineva ziarul?

    o chestie de scoala primara in gazetarie.... niciun articol nu are voie sa inceapa cu "nu". probabil ca make reinventeaza roata si se considera prea "original" ca sa bage in seama maruntisuri d'astea...

    1. Zii make si ....trage apa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb