În ultimul semestru, un grup de studenţi de la universităţi din SUA s-au dedicat elaborării de propuneri pentru reconstrucţia oraşelor ucrainene afectate de războiul Rusiei, aceşti tineri sunt de la University of Pennsylvania (Penn) şi University of Virginia (UVA), şi-au îndreptat atenţia spre oraşele Bucha şi Izium, care au suferit distrugeri semnificative în urma conflictului, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, colaborarea acestor studenţi şi a profesorilor lor a fost posibilă datorită parteneriatului facilitat de Diplomacy Lab, o iniţiativă a Departamentului de Stat al SUA. Astfel, ei au avut acces la experţi în politici externe pentru a oferi idei şi soluţii inovatoare pentru reconstrucţia celor două oraşe.
Studenţii, specializaţi în planificare urbană, arhitectură şi design de mediu, au abordat această provocare fără resursele tehnologice obişnuite, cum ar fi capacitatea de cartografiere pe computer şi cu date limitate despre infrastructura tradiţională a oraşelor, multe dintre acestea au fost distruse în urma atacurilor ruseşti, mai menţionează comunicatul.
Alex Leland Nelms, student la planificare urbană la Penn, care se concentrează pe reconstrucţia oraşului Bucha, a reflectat asupra provocării: "Intri într-un oraş care acum un an şi jumătate a fost devastat şi a suferit o masacrare... cum te descurci cu asta?"
Colega sa, Delfina Vildosola, a adăugat că au fost conştienţi de străinătatea lor în timp ce abordau problema reconstrucţiei în Bucha: "Nu puteam să ieşim şi să umblăm pe străzi sau să vorbim cu oamenii - aşa că, lucrând cu studioul, am fost conştienţi de ceea ce nu ştiam."
În paralel, la UVA, o clasă formată din studenţi de licenţă şi masteranzi din diverse domenii s-a concentrat pe planul de reconstrucţie pentru Izium. Heidi Egan Hahn, studentă la planificarea mediului, a abordat provocarea asigurării de energie regenerabilă şi apă curată în Izium, chiar şi în contextul unui conflict în desfăşurare, conform sursei.
Profesorul Suzanne Moomaw, şefa Departamentului de Planificare Urbană şi de Mediu la UVA, a descris această experienţă ca "una dintre cele mai provocatoare şi entuziasmante lucruri pe care le-am făcut vreodată". Ea a subliniat că această experienţă a fost o învăţare comună şi intensivă.
Fiecare clasă a fost responsabilă de elaborarea unei propuneri cuprinzătoare pentru reconstrucţia unui oraş afectat de războiul Rusiei. Propunerile lor au ca scop ajutarea ucrainenilor să reconstruiască oraşele în mod sustenabil, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
Proiectul de la UVA s-a concentrat pe Izium, care a pierdut 80% din clădiri şi 70% din infrastructură. Profesoara Moomaw a explicat alegerea oraşului Izium, menţionând similarităţile cu oraşul Charlottesville, unde se află UVA. Heidi Egan Hahn, care a crescut în Charlottesville, a văzut proiectul Izium ca o oportunitate de a privi oraşul său natal cu alţi ochi şi de a contribui la dezvoltarea unui plan de reconstrucţie mai sustenabil şi adaptat la mediul natural, precizează sursa.
Proiectul reprezintă un angajament puternic al studenţilor faţă de conservarea identităţii şi istoriei ucrainene, colaborând strâns cu oficialităţile locale pentru a păstra şi valorifica siturile istorice.
Studenţii de la UVA au prezentat proiectele finale la Departamentul de Stat pe 15 decembrie, iar cei de la Penn îşi vor prezenta contribuţiile la reconstrucţie pe 26 ianuarie 2024. Planuri similare sunt în curs la Massachusetts Institute of Technology şi Yale University pentru anul următor. Destinul propunerilor depinde în totalitate de deciziile autorităţilor locale din Ucraina, conform Departamentului de Stat al SUA, conform comunicatului.