STUDIU BLOOMBERG: Marile bănci europene cultivă seminţele crizei viitoare

V. Ribana
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 decembrie 2009

15 bănci din regiune au active mai mari decât economiile în care operează

Activele băncilor europene au crescut cu 25% de la începutul lui 2007

Băncile majore din Europa au devenit mai mari decât erau înainte de declanşarea crizei creditelor, iar acum, când ies din această criză, reprezintă un risc pentru economiile naţionale, arată un studiu realizat de agenţia Bloomberg. Potrivit acestuia, printre cele 353 de bănci europene care şi-au sporit dimensiunea (activele) de la începutul lui 2007 până în prezent, se numără "BNP Paribas" SA din Franţa, "Barclays" Plc şi RBS din Marea Britanie, "Banco Santander" SA din Spania. Conform analizei, 15 bănci din Europa au, acum, active mai mari decât economiile în care activează, comparativ cu numai 10 creditori în urmă cu trei ani.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, în noiembrie, 1,423 miliarde euro printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon în valută cu maturitate de un an, cu 923 de milioane de euro mai mult decât valoarea programată, de 500 de milioane de euro, randamentul mediu fiind de 4,25% pe an.

Licitaţia organizată ieri de Ministerul Finanţelor Publice este a treia de acest tip din 2009, după alte două emisiuni de titluri de stat în valută. Prima a avut loc în luna august, MFP obţinând 447 milioane de euro, la un randament de 5,25% pe an, cu 147 de milioane de euro peste valoarea planificată, iar a doua a avut loc la începutul acestei luni, când Trezoreria a reuşit să strângă aproape 794 de milioane de euro, dublu faţă de suma anunţată, la acelaşi randament.

De asemenea, la finalul lunii iulie, Finanţele au mai obţinut şi un împrumut de tip club loan de la mai multe bănci din ţara noastră, în valoare de 1,2 miliarde de euro.

În primele unsprezece luni, ministerul a atras aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezintă de aproape cinci ori mai mult decât în întregul an 2008. Cu toate acestea, în noiembrie MFP şi-a propus să atragă 6 miliarde lei, însă nu a reuşit să strângă din piaţă decât 1,73 miliarde lei, în condiţiile în care la începutul acestei luni, secretarul de stat din Finanţe, Bogdan Drăgoi, declara că ministerul nu va mai plăti randamente mai mari de 10% la emisiunile de titluri de stat.

În Marea Britanie, primele cinci bănci ca mărime - "HSBC Holdings", "Barclays", RBS, "Lloyds" şi "Standard Chartered", deţin active de 6.100 miliarde de lire sterline, adică de patru ori cifra PIB-ului naţional. În urmă cu un deceniu, primele cinci bănci britanice aveau active de 1.200 miliarde de lire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb