STUDIU: Cel puţin 9 din 10 români sunt afectaţi de măsurile impuse ca urmare a răspândirii epidemiei de COVID-19 în România

C.B.
Miscellanea / 2 aprilie 2020

Cel puţin 9 din 10 români sunt afectaţi de măsurile impuse ca urmare a răspândirii epidemiei de COVID-19 în România

Pentru marea majoritate a românilor (92%), epidemia de Coronavirus se traduce în o îngrădire a unor libertăţi. Limitarea posibilităţii de liberă mişcare este resimţită de 69% dintre români, şi a condus la schimbarea planurilor personale (44%) şi profesionale (18%), mai ales a celor legate de călătorii, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, femeile şi persoanele cu vârsta peste 55 de ani resimt cel mai intens măsurile de distanţare socială. De asemenea, persoanele cu venituri mari sunt afectate de limitările referitoare la deplasări, care le-a afectat planurile de călătorie personale şi profesionale.

Pe lângă aspectele legate de libertatea de mişcare, după nici trei săptămâni de la declanşarea restricţiilor ca urmare a epidemiei de Coronavirus, aproape 1 din 4 persoane au suferit deja o reducere a veniturilor.

Mai mult, 19% din populaţia activă a intrat în situaţie de risc în această perioadă, în urma suspendării temporare a contractului de muncă (8%), a intrării în şomaj tehnic (7%) sau chiar a pierderii locului de muncă (4%).

Cei mai afectaţi de reducerea sau, în unele cazuri, oprirea activităţii econimice a companiilor, tind să fie cei mai tineri dintre români (18-34 ani), mai ales angajaţi ai microîntreprinderilor şi ai întreprinderilor mici. Tinerii sunt cei care au suferit mai mult comparativ cu restul populaţiei, în urma şomajului tehnic, a suspendării contractului de muncă sau chiar a pierderii locului de muncă. Veniturile s-au redus în această perioadă pentru 39% dintre cei care lucrează în microîntreprinderi şi întreprinderi mici, iar contractele de muncă au fost suspendate pentru 18% dintre aceştia.

Companiile mari au apelat mai degrabă la şomajul tehnic, 13% dintre angajaţii acestora aflându-se deja în şomaj tehnic.

Românii care lucrează în instituţii publice sunt cel mai puţin afectaţi de criza cauzată de epidemia de Coronavirus. 9% dintre ei nu au fost afectaţi deloc, în timp ce unii şi-au pierdut locul de muncă (2%) ori au intrat în şomaj tehnic (4%).

Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting, a declarat: "Din analizele noastre, distanţarea socială este înţeleasă, respectată şi încurajată puternic de români. Totuşi, oamenii sunt conştienţi de impactul asupra relaţiilor interumane, iar schimbarea radicală a rutinei duce la o stare de confuzie şi şoc pentru aceştia.

Dorul de copiii lăsaţi la bunici, imposibilitatea de a-şi vizita membrii familiei, prietenii sau partenerii este dureroasă, dar este recunoscut ca fiind un lucru benefic pentru a trece cât mai repede şi cu cât mai puţine daune peste această perioadă.

Suntem convinşi că acest tip de înţelegere a impactului distanţării sociale va lăsa urme în mentalul colectiv şi în societatea de consum, aşa cum o cunoaştem. Iar rolul nostru, ca cercetători, este să reflectăm cât mai bine aceste schimbări, aşa încât autorităţile, companiile şi oamenii să poată lua decizii informate pentru viitor."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceste statistici precum si implicatiile lor pe termen lung ar trebui explicate profesionistilor din domeniul sanatatii gen Arafat, Streinu-Cercel sau Rafila care in momentul de fata ne impun recomandari gen: stam in arest la domiciliu pana pe 15 mai.

    Sunt sustenabile aceste recomandari?  

    Ce facem la toamna cand/daca vine valul 2 de infectii care inevitabil se vor suprapune peste sezonul de gripa?

    Conform dictonului: operatia reusita, pacientul mort - si noi riscam sa combatem (temporar) pandemia cu pretul unor pagube ireversibile pe care acesti 'profesionisti' nu sunt capabili sa le intrevada.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb