Principalii jucători din sectorul public şi privat de pensii se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru dezvoltarea unor strategii pe termen lung mai robuste şi mai clare de alocare a pensiilor şi de planificare a termenelor de retragere din activitate a clienţilor, pe măsură ce tot mai multe reforme au loc în acest sector, arată un nou raport publicat de EY - "Premiul de 500 de trilioane de dolari: O viziune centrată pe client în piaţa globală de pensii".
Potrivit unui comunicat remis azi redacţiei, populaţia activă a globului a ajuns la cinci miliarde de locuitori.
"Deşi nu se vor pensiona toţi odată, o persoană are nevoie în medie de economii pentru perioada de pensionare de cel puţin 100.000 de dolari, sau chiar de mai mult în economiile dezvoltate, conform concluziilor studiului. Cu toate acestea, activele administrate de fondurile de pensii la nivel global nu însumează mai mult de 100 trilioane dolari", au concluzionat analiştii EY.
"Jucătorii din sectorul pensiilor au în faţă aşadar o provocare uriaşă - aceea de a creşte de cinci ori totalul activelor pe care le administrează în următorul deceniu. Atingerea acestui obiectiv ambiţios va necesita un parteneriat între toate părţile implicate", conform sursei citate.
Studiul EY foloseşte informaţii publicate de guverne, de autorităţi responsabile cu elaborarea de politici publice, de organisme de reglementare, de jucătorii din sectorul de pensii şi de angajatori. Acestea evidenţiază faptul că toate organizaţiile din sectorul pensiilor vor fi nevoite să colaboreze mai strâns pentru a îmbunătăţi situaţia financiară a clienţilor lor, pe măsură ce în peisajul pensiilor are loc o schimbare fundamentală, trecându-se de la concentrarea pe beneficii definite, la cea pe contribuţii definite, transmite EY.
"Va fi aşadar nevoie de schimbarea politicilor publice aplicabile în această industrie în multe ţări, astfel încât clienţii finali să poată lua decizii mai bine informate. Organizaţiile publice şi private trebuie să îşi schimbe atitudinea, politica şi modul în care livrează produsele şi serviciile din sectorul pensiilor, concentrându-se pe client, şi nu pe produse", potrivit comunicării.
Conform noilor date publicate de OECD, Organizaţia Mondială a Muncii, Comisia Europeană şi Institutul Naţional de Statistică, raportul între salariu şi pensie este, în medie, relativ egal pentru contribuabilii din România şi cei din UE, arată analiza.
"Valorile nominale, însă, sunt diferite - un pensionar român din anul 2050 va primi 294 euro pensie lunară, dacă salariul său înainte de pensionare va fi de 1.000 de euro, în timp ce un pensionar din UE va primi, în medie, 1.170 de euro pensie lunară în 2050, dacă salariul său înainte de pensionare va fi de 3.000 euro. În acest moment, pensia medie lunară în România este în valoare de 200 euro, în timp ce în Grecia este de 882 Euro, iar în Franţa de 1.032 euro. În consecinţă, 35% dintre vârstnicii români prezintă risc de sărăcie şi excluziune socială, aproape dublu faţă de Uniunea Europeană în ansamblu, unde 18,3% dintre vârstnici se află în această situaţie", potrivit studiului.