Trei din cinci români spun că şi-au găsit locuinţa în cel mult trei luni, pe primul loc dintre ţările europene participante la studiu. Mai mult decât atât, peste 60,9% dintre români şi-au găsit locuinţa după ce au vizionat cel mult cinci proprietăţi, în timp ce alţi 22,8% şi-au achiziţionat casa după ce au vizitat între şase şi zece proprietăţi, conform unui comunicat de presă.
Situaţia locativă din prezent
România se află în top trei al clasamentului de proprietari care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depăşită doar de Italia (49,3%) şi Polonia (54,1%). De asemenea, românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe prin credit ipotecar (14,9%).
În acelaşi timp, puţini români (11,5%) închiriază comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unul din patru români declară că locuieşte împreună cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeană. La polul opus din acest punct de vedere se află germanii (4,1%) sau francezii (5,9%), se menţionează în comunicat.
Casă, dulce casă
Când au avut de ales între locuinţa de vis şi o locuinţă pe care şi-o pot permite, peste jumătate dintre români au pus preţul pe primul loc, iar peste 30% sunt de părere că au pierdut cel puţin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus să plătească mai mult. Aşadar, 58,3% dintre români au oferit exact preţul cerut de vânzător, iar doar 24,8% au negociat preţul pentru a obţine o ofertă mai bună.
Potrivit sursei citate, 57,2% dintre români şi-au achiziţionat o locuinţă deoarece voiau sa fie proprietari acolo unde locuiesc, iar doar 5,7% dintre români spun că au avut în vedere achiziţia ca investiţie, cea mai mică rată din Europa, unde luxemburghezii (25%), francezii (21,4%) şi germanii (19,6%) ocupă primele poziţii. În ceea ce priveşte sprijinul financiar, românii au apelat în primul rând la familie (44,7%), apoi la consultantul bancar (22,1%) sau la prieteni (18,1%).
Noua generaţie de proprietari
Conform comunicatului, 47,4% dintre românii intervievaţi iau în considerare să se mute sau să îşi achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani, în ciuda faptului că trei din cinci sunt de părere că preţurile vor creşte şi că, din 2015 până în prezent, a devenit mult mai dificil ca persoanele aflate la început de drum să îşi cumpere o locuinţă. Românii care intenţionează să cumpere vor avea drept criterii principale mediul liniştit şi sigur, design-ul şi consumul energetic eficient, suprafaţa generoasă, o grădină proprie sau facilităţi precum magazine sau spitale în apropiere.
Însă în acelaşi timp, 44% dintre români spun că veniturile le-au scăzut de la începutul pandemiei, în fruntea ţărilor europene intervievate. La polul opus, doar 17,2% dintre olandezi sau 17,3% dintre luxemburghezi au declarat că veniturile lor au avut de suferit în această perioadă. În acest sens, 65,9% dintre români spun că şi-au redus cheltuielile pe care nu le consideră esenţiale.
Despre studiu
Sondajul internaţional ING pe tema achiziţiilor de locuinţe a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul s-a desfăşurat în 14 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada septembrie 2020.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2021, 22:11)
NU MAI MINTITI ATAT cu asemenea postari!
Ce induc in eroare! cu asemenea titluri!
NORMAL ca se cumpara in 3 luni de la decizial luata!
Doamne iartama ce postare aberanta care lasa loc de interpretare ca romanii cumpara la greu locuinte!
Romanii cumpara in 3 luni caci sunt constransi de alte situatii: de banca, agent, rata dobanzii, decizii emotionale impulsive, etc....
EU cumpar imobiliare in fiecare an... si nu cumpar mereu la 3 luni!!!
E o aberatie, caut oportunitati de ani de zile.... iar cand apar atunci actionez... nu cumpar in 3 luni!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 05.02.2021, 09:48)
nu te mai agita
e vorba de maxim 3 luni de la inceputul procesului de cautare (care presupune mai multe vizionari).
adica suntem cei mai rapizi, nu o ardem aiurea.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 15:46)
stiu procesul caci am si eu ofiterul meu de credit!
doar ca articolul o da altfel ca sa dai "click".