Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodării din România, circa 40% din casele şi blocurile din mediul urban au nevoie de reparaţii iar dintre aceste reparaţii 52% sunt considerate urgenţe, se arată într-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL).
Pe de altă parte, datele INS arată că la nivelul întregii ţări circa 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorări, igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumina insuficientă. Totodată, 34,00% dintre gospodăriile din mediul rural nu au grup sanitar iar în cazul locuinţelor din mediul urban procentul este de 8,5%, în timp ce 32% nu au baie/dus în interior.
Conform studiului IRSOP, circa 68% dintre cei intervievaţi dorec să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii 5 ani, iar circa 37% intenţionează să facă acest lucru în următoarele 12 luni.
Cele mai frecvente planuri de îmbunătăţiri locative pentru următorii 5 ani vizează renovarea locuinţei (29%), cumpărarea unei locuinţe noi (23%), cumpărarea unei case la ţară (23%), izolarea termică (23%), reparaţii la instalaţiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrări la acoperiş sau terasă (15%), construirea unei case (13%), reparaţii la structura de rezistenţă (11%), cumpărarea unui teren (9%), extinderea locuinţei actuale (8%).
Din punct de vedere al resurselor de finanţare a investiţiilor locative, 68% au planuri de investiţii locative în următorii 5 ani, procentul fiind în creştere faţă de cel înregistrat în anul 2014 şi care era de 56%. Totodată, 25% spun că au fonduri rezervate pentru investiţii locative, numărul acestora din urmă fiind în scădere faţă de cel înregistrat în urmă cu un an şi care era de 29%.
"Una dintre alternativele de a asigura investiţii în domeniul locativ pe termen lung este economisirea - creditare în sistem colectiv. Economisirea-creditarea pentru domeniul locativ a înregistrat o evoluţie consistentă în ultimii ani.Rezultatele de până acum confirmă acest lucru. Evoluţia înregistrată, până în prezent, de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) arată un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei. În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei. Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinţe S.A. a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei", se arată în comunicatul BCR Banca pentru Locuinţe.