SUA anunţă joi dacă activităţile Chinei pe piaţa aluminiului sunt neconcurenţiale

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2010

SUA anunţă joi dacă activităţile Chinei pe piaţa aluminiului sunt neconcurenţiale

Administraţia Obama, aflată sub presiunea Con­gresului pentru a adopta o atitudine dură faţă de politicile comerciale ale Chinei, urmează să anunţe joi că Beijingul şi-a sprijinit în mod neloial, anticoncurenţial industria internă a aluminiului, comentează agenţia AP, citată de Agerpres. Răspunsul Casei Albe, ce ar putea provoca creşterea taxelor de import, survine într-un moment în care administraţia prezidenţială încearcă să menţină un echilibru delicat între imperativele politicii externe şi ale celei interne, înaintea alegerilor legislative din noiembrie, unde principala temă se anunţă a fi vulnerabilităţile economiei Statelor Unite ale Americii (SUA).

Pe de o parte, Barack Obama vrea să răspundă temerilor parlamentarilor americani care susţin că SUA pierd locuri de muncă din cauza sub­evaluării monedei chineze, fapt ce oferă un avantaj incorect de preţ exportatorilor asiatici. Pe de altă parte, preşedinţia SUA vrea să păstreze relaţii bune cu o ţară văzută ca esenţială pentru gestionarea problemelor globale economice şi de mediu, precum şi a blocajelor nucleare cu Iranul şi Coreea de Nord.

Congresmenii americani au cerut impunerea de penalităţi usturătoare importurilor chineze, dacă statul asiatic nu se grăbeşte să-şi reevalueze yuanul. Administraţia Obama s-a limitat totuşi numai la sancţionarea unor industrii chineze individuale. SUA şi China mai au diferende legate de accesul reciproc pe pieţele cauciucului, oţelului, filmului, muzicii şi ale altor bunuri.

"Rolul administraţiei în acest caz este pentru Congres acela de supapă de eliberare a presiunii. (...) Este un răspuns natural vizând evitarea iritării Chinei pe tema monedei naţionale, dar şi având în vedere dorinţa de a face ceva legat de realitatea că Republica Chineză este un prădător comercial", a explicat Derek Scissors, specialist pe ţări asiatice în cadrul centrului de analiză strategică The Heritage Foundation, referindu-se la cazul aluminiului, dar şi al altor industrii.

Departamentul de Comerţ al SUA a lansat în aprilie o investigaţie pentru a determina dacă anumite produse chinezeşti de aluminiu au fost vândute la preţuri de dumping din cauza subvenţiilor guvernamentale neloiale sau a altor forme de sprijin ale Beijingului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb