SUA: Curtea Supremă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzice avortul

V.G.
Internaţional / 6 ianuarie 2023

Curtea Supremă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzice avortul

Pentru prima oară după anularea dreptului la avort în Statele Unite, o Curte Supremă a unui stat american a garantat ieri acest drept locuitorilor săi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cea mai înaltă instanţă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzice avortul după şase săptămâni de sarcină.

"Apreciem că dreptul la intimitate consacrat în Constituţia noastră acoperă deciziile femeilor de a avorta", a justificat decizia Curte Supremă a acestui stat american.

Cu un raţionament similar, Curtea Supremă a Statelor Unite a statuat în 1973, în decizia sa Roe v. Wade, dreptul femeilor americane la avort. Dar în luna iunie a anului trecut, într-o decizie istorică, a considerat că această decizie este greşită şi a dat libertate fiecărui stat de a legifera în acest domeniu.

De la decizia de anul trecut, SUA s-au împărţit între statele care au decretat interdicţii, situate în principal în sud şi centru, şi cele care au sporit accesul la întreruperea sarcinii, în principale în statele de pe cele două coaste. O situaţie care rămâne fluidă, fiecare măsură fiind supusă recursurilor în instanţele locale.

Din iunie, măsuri restrictive au fost blocate de urgenţă în mai multe state în aşteptarea unor decizii de fond. Curtea Supremă din Carolina de Sud este prima care a emis o hotărâre definitivă.

"Este o victorie monumentală pentru protejarea avorturilor legale în Sud", a reacţionat organizaţia Planned Parenthood, care administrează numeroase clinici în care se practică avortul.

Decizia deschide noi perspective pentru femeile din regiune lipsite de accesul la avort, în special în state precum Alabama şi Tennessee.

În decizia sa, Curtea Supremă din Carolina de Sud constată că dreptul la intimitate poate fi limitat, cu condiţia ca aceasta să se facă într-o manieră rezonabilă. Acest lucru ar putea permite parlamentarilor locali să introducă noi restricţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb