Noul vicepreşedinte american J.D. Vance anunţă vineri că Washingtonul este pregătit să exercite presiuni asupra Rusiei în negocieri viitoare privind soluţionarea Războiului din Ucraina, înainte să se întâlnească, în Germania, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.
J.D. Vance le dă asigurări europenilor că au "bineînţeles" locul lor la masa unor eventuale negocieri în vederea oprii ostilităţilor, dar că trebuie să-şi asume mai multe responsabilităţi în cadrul NATO pentru a "împărţi povara" apărării continentului european.
Prima convorbire la telefon a lui Donald Trump cu Vladimir Putin şi voinţa afişată de a forţa negocieri imediate privind Ucraina fac Kievul şi pe europeni să se teamă de rezolvare a conflictului în detrimentul lor.
La Conferinţa Securităţii de la Munchen (MSC), o întâlnire anuală a elitei diplomatice, care se deschide vineri, un discurs al vicepreşedintelui, vineri seara, urmează să fie analizat cu atenţie.
El ar putea să anunţe că "o mare parte a trupelor americane va fi retrasă din Europa", a anunţat vineri diplomatul german Christoph Heusgen, care prezidează MSC - o posibilă lovitură de tunet la adresa securităţii continentului.
"Este timpul să investiţi, pentru că nu puteţi presupune că prezenţa americană va dura etern", a avertizat vineri noul şef al Pentagonului Pete Hegseth, la Varşovia.
Europenii nu-i pot înlocui militar pe americani de azi pe mâine, avertizează ministrul german al Apărării Boris Pistorius, care anunţă că a "propus o foaie de drum" în acest sens.
Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu J.D. Vance la Munchen, pentru a încerca să se impună în negocieri, în timp ce situaţia militară continuă să se degradeze pe front.
Noul secretar de Stat american Marco Rubio, este de asemenea aşteptat la MSC.
"PÂRGHIE"
Aceste declaraţii făcute de către vicepreşedintele american The Wall Street Journal (WSJ) par să-i ofere asigurări preşedintelui ucrainean.
Statele Unite vor avea "în inimă independenţa suverană a Ucrainei" în negocierile viitoare, a subliniat numărul doi american.
"Ca pârghie împotriva Rusiei există mijloace de presiune economică", însă "există bineînţeles mijloace de presiune militară", a adăugat el.
Prin aceste declaraţii, J.D. Vance a transmis un "semnal puternic", apreciază Volodimir Zelenski.
Chiar înainte de sosirea sa, el a acuzat Rusia de faptul că a atacat cu dronă "incinta care protejează lumea de radiaţiile Reactorului nr. 4 al Centralei Nucleare avariate) de la Cernobîl", provocând un incendiu care a fost "stins". "nivelul radiaţiilor nu a crescut", a adăugat el.
Atacul de la Cernobîl arată că Rusia "nu vrea pacea", acuză şefa diplomaţiei Uniunii Europene (UE) Kaja Kallas.
După unda de şoc provocată de telefonul cu Trump, care îl replasează pe Vladimir Putin într-o relaţie de la egal la egal cu Statele Unite, strategia de negociere a Washingtonului îi îngrijorează atât pe europeni, cât şi pe ucraineni.
Kievul cere o "pace dreaptă" şi garanţii de securitate din partea eurpenilor şi americanilor - prin trimiterea de trupe care să garanteze pacea.
Rusia, la rândul său, vrea să anexeze teritoriile pe care le ocupă şi să atace "rădăcinile" conflictului, şi anume prezenţa NATO la frontierele sale.
FRICĂ DE CAPITULARE
Volodimir Zelenski cere ca Statele Unite, care au fost cel mai mare susţinător militar al Ucrainei de la începutul războiului, să discute mai întâi cu Ucraina.
Ucraina va negocia cu Rusia după ce Kievul, Washingtonul şi aliaţii lor vor avea o poziţie comună, a anunţat vineri preşedintele ucrainean, notând că Donald Trump nu are un "plan de-a gata" prin care să pună capăt războiului.
Ucrainenii au exclus discuţii la Munchen cu oficiali ruşi.
Rusia a anunţat că nu va avea reprezentanţi la Conferinţă care să vorbească despre Ucraina, contrazicând declaraţii în acest sens ale preşedintelui american Donald Trump.
Ultimele anunţuri ale Washingtonului cu privire la viitorul Ucrainei sunt departe de aspiraţiile Ucrainei.
Statele Unite subliniză de-acum că o aderare a Ucrainei la NATO nu este realistă, la fel ca o revenire la frontierele din 2014 - din care să facă parte Crimeea -, anexată în acel an de către Moscova.
Aliaţii Ucrainei se tem că noua administraţie americană "cedează totul" Rusiei.
"O pace care să fie o capitulare" ar fi "o veste proastă pentru toată lumea", avertizează preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat Financial Times (FT).
Şefa diplomaţiei UE Kaja Kallas a făcut o paralelă între actuala criză şi 1938, când Acordurile de la Munchen au condus la anexarea unei părţi a Cehoslovaciei de către Germania hitleristă, scrie AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 18:33)
Asupra europenilor vedem, asupra rușilor, așteptam.
Momentan SUA își distruge relațiile comerciale.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 18:36)
trebuie sa intelegem ca americanii sunt aproape de faliment. Ray Dalio estimeaza ca ar mai avea 3 ani dc nu isi fac ordine in buget(deficit sub 3%). Pax americana i-a stors de resurse , nu mai au de unde.