SUA: Fuziunea Cleveland-Cliffs - US Steel promite securitate naţională pe piaţa oţelului, prin consolidare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 august 2023

Sursa foto: facebook / United States Steel Corporation

Sursa foto: facebook / United States Steel Corporation

English Version

Un acord de fuziune propus săptămâna trecută va uni, dacă se va materializa, doi giganţi ai oţelului din SUA, având potenţialul să creeze un campion american în domeniu, într-o eră a dominaţiei chineze, anunţă Financial Times (FT).

Cleveland-Cliffs Inc., companie cu sediul în Cleveland, Ohio, specializată în exploatarea, valorificarea şi peletizarea minereului de fier, precum şi în fabricarea oţelului, care deţine o unitate siderurgică în portul Indiana, s-a oferit să cumpere United States Steel Corp. (US Steel), grup ce deţine cea mai mare fabrică în apropiere, în Gary, Indiana. Oferta sa de 10 miliarde de dolari în numerar şi acţiuni, inclusiv datoria asumată, a fost egalată o zi mai târziu de o ofertă în numerar a rivalului mai mic, Esmark Steel Group.

Oricare preluare ar consolida şi mai mult industria de profil din SUA redusă acum la patru companii principale: Cleveland-Cliffs, Nucor, Steel Dynamics şi US Steel. Producţia de oţel din SUA a totalizat 80,5 milioane de tone anul trecut, comparativ cu un miliard de tone realizate în China, potrivit datelor Asociaţiei Mondiale a Oţelului. Preţurile oţelului pe piaţa americană s-au îmbunătăţit de când fostul preşedinte Donald Trump a impus taxe pe importurile din domeniu, iar cererea a crescut din partea industriei auto.

Sub conducerea directorului executiv Lourenco Goncalves, Cleveland-Cliffs s-a extins deja, achiziţionând AK Steel şi operaţiunile ArcelorMittal din SUA, în 2020, pentru un total de 6 miliarde de dolari, aminteşte sursa citată.

Cleveland-Cliffs a fost fondată în 1847 pentru extracţia minereului de fier în regiunea Marilor Lacuri. La momentul intrării în Secolul XXI, costurile erau prea mari pentru a exporta profitabil minereu în China, ceea ce a obligat compania să se integreze pe verticală. Apoi, aceasta a cumpărat fabricile de oţel din SUA ale ArcelorMittal şi AK Steel, cei doi mari clienţi ai săi.

"Au fost incredibil de agresivi", a declarat, citat de FT, William Van Meerbeke, analist la Fitch Ratings, adăugând: "Industria lor era pe moarte. Nu există creştere fără achiziţii".

Cleveland-Cliffs a informat recent într-o prezentare către investitori că achiziţia US Steel va crea "o bază mai puternică pentru infrastructura critică şi securitatea naţională, dar şi locuri de muncă, în mod accelerat", menţionând că grupul combinat va fi singurul producător american de oţel din Top 10 mondial.

Oferta producătorului de oţel din Ohio este susţinută de sindicatul United Steelworkers (USW). Thomas Conway, preşedintele USW, a declarat într-o scrisoare din 13 august către membrii sindicatului: "Cliffs nu a tăiat locurile de muncă ale sindicaliştilor" după ce a cumpărat AK Steel şi ArcelorMittal USA, iar cei 11.000 de lucrători sindicalizaţi de la US Steel vor avea beneficii de pe urma schimbării acţionariatului.

US Steel îşi analizează alternativele strategice

US Steel a anunţat recent că a lansat o analiză a alternativelor sale strategice după ce a primit "mai multe oferte nesolicitate" de la potenţiali cumpărători. US Steel a respins public oferta Cleveland-Cliffs, dar continuă negocierile între cele două companii, conform unei surse implicate în procesul de analiză.

FT menţionează că grupul privat industrial şi siderurgic Esmark a lansat în data de 15 august oferta sa de 10 miliarde de dolari în numerar pentru US Steel.

Directorul executiv al Esmark, James Bouchard, a declarat pentru Financial Times că a vorbit recent cu oficialii US Steel, după ce a făcut două oferte anterioare în privat, şi a insistat că nu există vreo condiţie privind finanţarea ofertei sale. În opinia sa, eventuala achiziţie a US Steel de către Esmark "va curăţa lanţul de aprovizionare cu oţel american", punând în acelaşi timp la îndoială beneficiile care ar rezulta dintr-o afacere Cleveland-Cliffs - US Steel.

"Dacă îmbinaţi un dinozaur cu un dinozaur, veţi obţine un dinozaur", a conchis oficialul Esmark.

SUA impun tarife vamale la unele importuri de oţel din Canada, China şi Germania

SUA vor impune tarife vamale preliminare la importurile de tablă de oţel din Canada, Germania şi China, a anunţat Departamentul american al Comerţului la data de 17 august, conform Reuters.

Autorităţile de la Washington vor propune taxe antidumping preliminare de 122,5% la oţelurile pentru ambalaje importate din China, de 7,02% la importurile din Germania şi de 5,29% la cele din Canada.

Nu vor fi impuse tarife vamale suplimentare la oţelul folosit pentru conservele alimentare şi alte recipiente importate din Marea Britanie, Ţările de Jos, Coreea de Sud, Taiwan şi Turcia, a precizat Departamentul Comerţului, notează Agerpres.

În februarie, producătorul american de oţel Cleveland-Cliffs a trimis o petiţie către autorităţi, atrăgând atenţia asupra preţurilor scăzute de pe piaţa tablei de oţel practicate de firmele externe, ceea ce a provocat în ultimii ani închiderea unor facilităţi de producţie din SUA.

În iunie, Departamentul Comerţului din SUA a anunţat tarife vamale preliminare de 543% la importurile de oţeluri pentru ambalaje de la Baoshan Iron & Steel Co., cel mai mare producător chinez, şi de 89% la cele de la alţi producători chinezi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oare "securitatea UE", privind piața otelului

    nu-l intereseaza pe nici un politician de la Bruxelles,

    scuze de întrebarea STUPIDA 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb