Guvernul Statelor Unite ale Americii a oferit un grant de 600.000 de dolari pentru finanţarea unui proiect intitulat "Consolidarea răspunsului proactiv în materie penală la traficul de persoane din România", potrivit Agerpres.
Proiectul a fost promovat în cadrul unui eveniment desfăşurat la sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la care au participat ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, procurorul general Gabriela Scutea, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, şi directorul pentru Europa Centrală şi de Est al Internaţional Justice Mission (IJM), Shawn Kohl.
"Sunt încântat să vă anunţ că Guvernul Statelor Unite ale Americii a furnizat un grant de 600.000 de dolari către Internaţional Justice Mission pentru a combate traficul de persoane. (...) Împreună vom învinge traficanţii de persoane şi îi vom proteja pe cei care ar le-ar putea deveni victime. Guvernele anterioare au ales să ignore şi să întârzie investigarea şi anchetarea cazurile de trafic de persoane. Dar chiar şi cu noua provocare a pandemiei globale, Guvernul Orban s-a focusat pe problemă şi face progrese. Au fost multe succese recente în România în a combate crima organizată şi traficul de persoane. (...) Deşi premierul Orban şi Guvernul său au făcut progrese în eradicarea traficului de persoane, problema este prea mare pentru ca orice organizaţie să o gestioneze singură. Trebuie făcut mai mult. Pagubele făcute de fostele guvernări la Codurile penale trebuie remediate", a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman.
El a adăugat că toţi membrii partidelor, indiferent de formaţiune, trebuie să se implice în problema traficului de persoane.
"Nu este o problemă politică. Membrii tuturor partidelor politice ar trebui să fie uniţi în problema traficului de persoane. Traficul de persoane este un rău universal şi toţi, indiferent de partid, ar trebui să se angajeze în eradicarea lui. Parlamentul trebuie să înăsprească legislaţia pentru mărirea pedepselor pentru trafic de persoane", a spus ambasadorul SUA.
La rândul său, ministrul Cătălin Predoiu a afirmat că este important să continue instruirea procurorilor, experţilor şi poliţiştilor pentru că devine ''din ce în ce mai sofisticată'' criminalitatea şi mai periculoasă pentru cetăţeni.
"Am lucrat încă de anul trecut la mai multe programe cu sprijinul experţilor dumneavoastră şi, la cum văd, pe viitor finanţate de Guvernul SUA prin IJM. Este important să continuăm să instruim procurorii noştri, să instruim experţii, poliţiştii pentru că devine din ce în ce mai sofisticată criminalitatea, se diversifică şi devine din ce în ce mai periculoasă pentru cetăţeni. Trebuie să protejăm victimele, trebuie să prevenim, dar totodată trebuie să anchetăm şi să incriminăm eficient crima organizată care este implicată în traficul de persoane. Sunt sigur că printre eforturile pe care le facem împreună (...) vom avea rezultate tangibile, deja avem rezultate, dar vor mai veni şi altele. Ştiu că ai noştri colegi din DIICOT muncesc din greu la multe cazuri şi sunt sigur că în curând vom avea rezultate tangibile", a declarat Predoiu.
Bogdan Despescu (MAI) a precizat că, în ceea ce priveşte combaterea traficului de persoane, în primele 9 luni ale acestui an 138 de persoane au fost arestate preventiv.
"Prevenirea şi combaterea traficului de persoane este o preocupare constantă a MAI şi căutăm permanent soluţii în acest sens împreună cu partenerii interni, dar şi cu partenerii internaţionali. Avem în vedere întărirea întregului sistem judiciar din România şi sprijinirea tuturor instituţiilor implicate în abordarea cazurilor de trafic de persoane cu o preocupare sporită faţă de victime. În anul 2020 au fost deja obţinute rezultate importante în lupta împotriva traficului de persoane. Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi partenerii săi au implementat 13 campanii de prevenire, 14 proiecte educaţionale, fiind desfăşurate peste 1.500 de activităţi de informare pentru 150.000 de beneficiari. Un număr de 29 de victime au fost repatriate în România. În ceea ce priveşte combaterea traficului de persoane, în primele 9 luni ale acestui an au fost organizate 107 acţiuni operative. În cadrul acestora, au fost efectuate 299 de percheziţii domiciliare, fiind cercetate 430 de persoane, dintre care 178 au fost reţinute şi 138 arestate preventiv", a menţionat Despescu.
Luna aceasta, International Justice Mission (IJM) a lansat un proiect, pe o perioadă de doi ani, intitulat "Consolidarea răspunsului proactiv în materie penală la traficul de persoane din România".
Proiectul este finanţat printr-un grant în valoare de 600.000 de dolari de către Biroul pentru monitorizarea şi combaterea traficului de persoane din cadrul Departamentului de Stat al SUA. IJM a semnat recent protocoale de cooperare cu Agenţia Naţională pentru Combaterea Traficului de Persoane (ANITP), cu Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) şi cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi va colabora cu aceste agenţii, Ambasada SUA, şi alţi parteneri diplomatici şi din cadrul societăţii civile pentru a îmbunătăţi capacitatea României de a combate traficul de persoane.
IJM este o organizaţie internaţională care lucrează cu guverne din întreaga lume pentru a combate traficul de persoane. IJM a deschis biroul pentru Europa Centrală şi de Est la Bucureşti, în ianuarie 2019, sub conducerea directorului Shawn Kohl.
1. U.S.A !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 21:10)
VERY GOOD ....BINGOOOO...!!!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 22:01)
La cele 6 miliarde date de Iohanis 600 000 dolari cat reprezinata? 6 000 000 000 : 600 000= 1 la mie. Foarte avantajos pentru Romania!!!!!!