SUA şi Iran dezmint orice coordonare în lupta contra Statului Islamic

V.B.
Internaţional / 6 septembrie 2014

Statele Unite ale Americii şi Iran dezmint orice proiect de cooperare în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), care controlează mai multe zone din Irak şi Siria, au declarat ieri diplomaţiile celor două ţări, citate de AFP.

"Noi nu vom coordona acţiuni militare sau schimb de informaţii cu Iranul şi nu intenţionăm să o facem", a afirmat Marie Harf, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA.

Totuşi, oficialul a adăugat că Statele Unite sunt deschise unui angajament diplomatic cu Iran, "aşa cum am mai procedat în trecut", în special în problema Afganistanului. Astfel, la sfârşitul anului 2001, Teheran şi Washington au cooperat pentru instalarea regimului Hamid Karzai, după înlăturarea talibanilor.

"Dar noi nu vom coordona acţiunile noastre" împotriva Statului Islamic, colaborând cu Iranul şiit, a mai spus Harf.

La rândul lui, un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene a dezminţit, de asemenea, o informaţie a BBC, care, citând surse anonime de la Teheran, relata că liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi-ar fi dat acordul pentru cooperarea cu SUA în lupta împotriva SI.

"Poziţia iraniană a fost făcută deja publică, iar această informaţie nu este corectă", a declarat purtătorul de cuvânt Marzieh Afkham.

SUA şi Iran nu mai întreţin relaţii diplomatice din aprilie 1980, când 52 de diplomaţi americani au fost ţinuţi ostatici, timp de 444 de zile (4 noiembrie 1979 - 20 ianuarie 1981), după ce controlul ambasadei americane din Teheran a fost preluat de o grupare de studenţi iranieni musulmani, susţinători ai revoluţiei islamice care avusese loc în această ţară în 1979. Totuşi, în ultimul an a fost observată o oarecare apropiere, cele două ţări pronunţându-se în favoarea negocierilor internaţionale asupra controversatului program nuclear iranian, mai notează AFP.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb