Actualizare 15:10
Preţul futures al petrolului a coborât puternic astăzi, pe pieţele externe, atingând nivelul minim al ultimilor 11 ani, în condiţiile în care investitorii consideră că tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran elimină orice posibilitate ca marii producători de profil să colaboreze pentru o eventuală reducere a cantităţilor extrase.
Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a scăzut cu 2,9% la ora 07.56, la New York Mercantile Exchange, atingând 34,92 dolari barilul. Preţul petrolului WTI a pierdut 31% în 2015.
Tot astăzi, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât cu 4,1% la ICE Futures Europe din Londra, la 34,92 dolari/baril. În 2015, cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 35%.
În opinia analiştilor, stocurile de petrol sunt în creştere, iar tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran fac orice acord referitor la producţie "puţin probabil".
(V.R.)
-----------
Arabia Saudită a aplicat un discount pentru preţul petrolului pentru exporturile către Europa - cel mai mare din februarie 2009 încoace -, pregătindu-se pentru reintrarea pe piaţă a Iranului, ca urmare a acordului nuclear semnat anul trecut la Viena, precizează Zero Hedge.
Compania petrolieră deţinută de statul saudit, Aramco, a anunţat o diminuare cu 0,60 dolari/baril pentru Europa de Nord şi 0,20 dolari/baril pentru zona mediteraneană, arată site-ul, citând Wall Street Journal.
În ciuda evoluţiei preţului, preşedintele asociaţiei de exportatori de petrol din Iran, Hamid Hosseini, consideră că ţara sa va intra pe piaţa europeană, fie oferind condiţii de credit mai bune, fie aplicând sistemul de troc petrol versus bunuri.
Actuala criză dintre Arabia Saudită şi Iran - care ar urma să livreze mai mult ţiţei după ridicarea sancţiunilor - face mult mai puţin probabilă cooperarea privind producţia de petrol, susţin analiştii din domeniu, citaţi de Reuters.
"Cu certitudine nu există nici o şansă ca Arabia Saudită să-şi reducă producţia pentru a face loc petrolului iranian", a apreciat analistul Carsten Fritsch, de la Commerzbank.
Producţia de ţiţei a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut în decembrie, pe fondul declinului furnizărilor din Irak, conform unui studiu realizat de Reuters.
Producţia OPEC, organizaţie care furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial, a scăzut luna trecută la 31,62 milioane barili pe zi (bpd), de la nivelul record de 31,79 milioane de barili pe zi în noiembrie, arată studiul realizat, pe baza datelor de la companiile energetice, consultanţi şi OPEC, anunţă Agerpres.
Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Iran au fost rupte, duminică, după executarea, de către regatul saudit, a clericului şiit Nimr al-Nimr. Riadul a afirmat că va restabili relaţiile cu Iranul numai atunci când Teheranul va înceta să se amestece în treburile interne ale altor ţări.
În semn de solidaritate cu Arabia Saudită, care şi-a retras personalul diplomatic din Teheran după ce ambasada şi un consulat au fost atacate, autorităţile de la Kuweit au rupt, ieri, relaţiile cu Iranul - anunţă KUNA (Kuwait News Agency).
Anterior, şi Bahrain şi Sudan au rupt relaţiile diplomatice cu Iranul, iar Emiratele Arabe Unite şi-au restrâns prezenţa diplomatică.
• Comunitatea internaţională, profund îngrijorată de situaţia din Orient
Conflictul, care nu dă semne să fie aplanat în curând, dintre Iran şi Arabia Saudită produce îngrijorarea comunităţii internaţionale.
China, spre exemplu, s-a declarat preocupată de evoluţia evenimentelor. Explicaţia constă în faptul că importurile Beijingului de petrol nerafinat provin, într-o proporţie semnificativă, din cele două state implicate în dispută, potrivit Reuters. Conform Administraţiei pentru informaţii din domeniul energiei din SUA, în anul 2014, importurile din Arabia Saudită în China aveau o pondere de 16% din total, iar cele din Iran, de 9%. Orice situaţie care ar putea afecta preţul petrolului reprezintă, astfel, un punct de interes pentru China.
Un oficial de la Departamentul de Stat al SUA, citat de Reuters, a afirmat că Riadul şi Teheranul ar trebui să îşi soluţioneze singure problemele.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut, la rândul său, Arabiei Saudite să prelungească armistiţiul cu gruparea Houthi din Yemen, care a fost întrerupt la finalul săptămânii trecute. La sfârşitul lunii, pe 25 ianuarie, vor avea loc negocieri pentru soluţionarea problemei siriene, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde efectele noului conflict oriental se vor face, probabil, simţite cel mai puternic. Conform Reuters, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat: "A fost foarte dificil să aducem pe toată lumea la masa negocierilor. Cu siguranţă va fi şi mai dificil să-i aducem din nou în acest punct dacă saudiţii şi iranienii îşi arată, în mod public, antagonismul". Era deja complicat să se ajungă la un punct comun, în condiţiile în care cele două state se află pe poziţii opuse cu privire la soluţionarea crizei siriene.
Televiziunea de stat iraniană a prezentat, ieri, un nou depozit subteran de rachete Emad. Reuters relatează că armamentul este capabil să transporte focoase nucleare, iar Statele Unite vor aplica noi sancţiuni persoanelor implicate în proiect.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2016, 16:58)
Foarte bine.
Mai multe masini electrice!