Succesul Banii Tăi Expo, de la nivelul pieţei, nu din dronă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2016

Succesul Banii Tăi Expo, de la nivelul pieţei, nu din dronă

Chiar dacă nu şi-a dat seama, Bursa de Valori Bucureşti a primit încă un duş rece, vineri şi sâmbătă, când a organizat a doua ediţie a expoziţiei "Banii Tăi Expo", în Piaţa Universităţii. Ca şi la ediţia precedentă, cea mai mare înghesuială a fost la standul Depozitarului Central, unde lumea s-a îmbulzit ca să afle dacă are acţiuni şi cum poate să scape odată de ele.

Dar scopul târgului era acela să popularizeze investiţiile prin Bursă, să facă educaţie, însă, în zona aceasta, interesul a fost "subţire".

"Banii Tăi Expo" a fost, şi anul acesta, o desfăşurare de forţe din partea Bursei de Valori Bucureşti, cu scenă (chiar dacă una modestă, jumulită pe la colţuri), în mijlocul Bucureştiului, corturi şi discursuri pompoase. O dronă a filmat evenimentul de sus, ca să se vadă bine de tot neputinţa pieţei noastre de capital.

Răspunsul publicului a tins spre zero, cel puţin vineri dimineaţa. La deschiderea târgului, au fost aproximativ 50 de persoane, majoriatea provenind chiar din piaţă - brokeri, bancheri, jurnalişti şi mulţi oameni de PR. Îi recunoşteai după ecusoane. Pe lângă ei, câţiva studenţi, iar, la Depozitarul Central, mulţi cuponari.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a spus că se aşteaptă la o prezenţă mai bună decât anul trecut, la Banii Tăi Expo, în funcţie de vremea de afară. Domnia sa a indicat o cifră de câteva mii de participanţi.

La târgul de anul trecut, Depozitarul Central a eliberat gratuit 851 de extrase de cont, astfel că este greu de crezut că, per total, să se fi îndeplinit visurile directorului general al BVB, care spunea, atunci, că există şanse ca târgul să atragă 3-5.000 de vizitatori.

Deşi ediţia de anul acesta a fost promovată ca un eveniment unde acţionarii proveniţi din procesul de privatizare în masă pot veni să afle gratuit dacă mai au acţiuni, cei care s-au prezentat la stand au avut surpriza că, pe extrase, nu li se preciza şi numărul acţiunilor, aşa că nu şi-au putut face calcule privind deţinerile. Acest lucru i-a pus în dificultate şi pe brokeri, căci, după ce aflau că sunt acţionari, oamenii se îndreptau către ei să îşi vândă deţinerile, şi nu să se informeze despre investiţii bursiere.

Pentru un extras complet, ei trebuiau să facă alt drum şi să plătească o taxă la Depozitar. (Citeşte şi articolul "Cum a pierdut Bursa nişte investitori pe care voia să-i câştige").

În această lumină, declaraţiile optimiste despre "succesul" târgului sunt, pur şi simpu, rupte de realitate.

Silvia Buicănescu, directorul general al Depozitarului Central", a spus: "După succesul înregistrat la ediţia anterioară Banii Tăi Expo, când ni s-a confirmat faptul că românii sunt interesaţi de piaţa de capital, că vor să se informeze, că vor să ştie mai multe despre bursă şi despre beneficiile pe care investiţiile la bursă le pot aduce, Depozitarul Central se alătură, şi în acest an, târgului şi oferă participanţilor o serie de servicii gratuite".

Din păcate, interesul în scădere pentru piaţa de capital se vede în diminuarea drastică a tranzacţiilor zilnice la Bursa de Valori Bucureşti, în ultimii doi ani.

De altfel, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, a punctat că cererea este "marea problemă a Bursei".

Domnia sa a spus: "Nu mai putem continua să ne bazăm pe capital străin. Ceea ce se întamplă cu irosirea capitalul românesc este lucru rău. Am impresia că traim un moment de schimbare, de mare glaciaţiune când ne uităm la schimbarea pe piaţa românească. Vedem hărţuiri continue între dinozauri şi cowboy pe piaţa de capital, care nu ajută pe nimeni. Cererea este marea problemă a bursei".

Audienţa s-a întrebat cine sunt dinozaurii şi cowboii.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Poi daca Bursa face ca actiunile Oltchim sa fie zero, Herculane aproape zero, Mobila din Apuseni zero, Napolact zero ce bvb mai trebuie?

    1. Nu bvb a facut 0 actiunile oltchim si Herculane, ci managementul neperformant daca nu penal. In loc sa-si propuna rentabilitate au erodat ( jefuit) iresponsabil capitalul.. Este adevarat ca si actiunarii au stat cu mainele in san.

      Asta e gluma mileniului:-)Daca auditoru iti adauga retroactiv 970 milioane RON datorie tu crezi ca esti James Bond sa spui e doar un fleac:-)

      In cazul OLTCHIM STATUL ROMAN ,actionar majoritar cu 54,8062 la suta !

    Depozitarul cu BVB, BCR si BRK au devalizat Harinvest sub ochii si mana "reglementatoare" a ASF!!

    Cum poti sa ai incredere intro astfel de piata de capital ? 

    In care ASF nu ii sprijina pe pagubiti sa recupereze in totalitate pagubele suferite?? 

    Unde justitia nu a inteles diferenta dintre creditor si investitor din insolventa Harinvest?

    Unde anchetele penale al DIICOT treneaza de ani de zile atat la Pitesti cat si la Rm Valcea ??? 

    1. stai sa vezi ce te sterge ochiul vigilent al oamenilor de bine

      JAF INSTITUTIONALIZAT sau BVB&ASF&SIFoane

    pentru majoritatea populatiei bvb este un fel de loterie!!! cum poti educa un om simplu sa investeasca bani pe care ia economisit pe bursa , cind media abunda de stiri negre despre piata de capital (si sunt foarte adevarate) este nevoie de un nou punct zero de plecare..............

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb