Parlamentul Suediei a aprobat ieri în mod oficial un proiect de lege ce va permite ţării să adere la NATO atunci când candidatura sa va fi ratificată de toţi cei 30 de membri ai alianţei, un proces în care se aşteaptă în continuare aprobările finale de la Ankara şi Budapesta, relatează Reuters, potrivit News.ro.
Proiectul de lege din Suedia a fost adoptat, aşa cum era de aşteptat, cu o majoritate covârşitoare - 296 de voturi pentru şi 37 de voturi împotrivă -, singurele partide care s-au opus propunerii fiind micul Partid de Stânga şi Verzii. Dacă Suedia va fi acceptată în alianţă, se va pune capăt celor două secole de nealiniere militară pentru această ţară.
Suedia şi vecina Finlanda au cerut anul trecut să se alăture alianţei militare transatlantice ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Deşi candidaturile lor au fost aprobate de cei 30 de lideri din NATO la summitul din iulie de la Madrid, procesul a fost blocat ulterior de Turcia, care, alături de Ungaria, încă nu a ratificat aderarea celor două state nordice.
Suedia în special s-a confruntat cu obiecţii din partea Turciei, care susţine că această ţară adăposteşte membri a ceea ce Turcia consideră a fi grupări teroriste - acuzaţie pe care Stockholmul o neagă - iar Ankara a cerut extrădarea acestora ca un pas înainte pentru a da undă verde aderării Suediei la NATO.
Vorbind în parlament, ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, s-a arătat optimist în legătură cu şansele Suediei de a adera la alianţă până la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, din iulie. "Este de la sine înţeles că vom putea deveni membri până la Vilnius", a declarat el chiar înainte de vot.
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că parlamentul turc va începe să ratifice aderarea Finlandei, dar a amânat aprobarea candidaturii Suediei. În mod similar, legislativul Ungariei a declarat în aceeaşi zi că va vota ratificarea aderării Finlandei la 27 martie, dar nu şi a Suediei.