Misiunea esenţială a NATO rămâne neschimbată: să se asigure că alianţa este în continuare o comunitate fără precedent bazată pe libertate, pace, securitate şi valori comune, inclusiv libertatea individuală, drepturile omului, democraţia şi statul de drept, conform declaraţiei finale a membrilor alianţei, după Summit-ul desfăşurat la Varşovia, în zilele de 8 şi 9 iulie.
Documentul final conţine mai multe referiri la prezenţa NATO în zona Mării Neagre, potrivit Mediafax: "Ca parte a structurii de forţe a NATO (...) a fost stabilit în România comandamentul unei divizii multinaţionale pentru sud-est, care va prelua comanda unităţilor de integrare ale forţelor NATO şi pentru a oferi opţiuni flexibile de comandă şi control regional".
Aliaţii au decis dezvoltarea de către NATO a unei "prezenţe avansate" în partea de sud-est, iar măsurile corespunzătoare, adaptate regiunii Mării Negre, includ iniţiativa românească de a înfiinţa o brigadă multinaţională pentru susţinerea îmbunătăţirii formării integrate a unităţilor aliate aflate în subordonarea comandamentului Diviziei Multinaţionale din Sud-Est.
Site-ul Aegis Ashore din Deveselu, România, reprezintă o parte semnificativă a acestei creşteri a capacităţii, iar comanda şi controlul (C2) al site-ului Aegis Ţărm este transferat la NATO.
Declaraţia finală consemneză şi trecerea în subordinea NATO a comandamentului asupra sistemului antirachetă din Europa, inclusiv sistemele Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) care sunt instalate la baza de la Deveselu (România).
Acţiunile Rusiei au constituit un alt subiect major de discuţie în cadrul reuniunii, iar declaraţia finală arată că activităţile şi politicile recente ale acestei ţări "au redus nivelul stabilităţii şi securităţii, au crescut imprevizibilitatea şi au schimbat mediul de securitate". NATO a criticat dur întărirea de către Rusia a capacităţilor militare din peninsula Crimeea.
"Vom continua să sprijinim eforturile regionale ale statelor riverane Mării Negre care vizează asigurarea securităţii şi stabilităţii. De asemenea, vom intensifica dialogul şi cooperarea cu Georgia şi Ucraina în această privinţă", conform NTAO.
La finalui Summit-ului, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că la această manifestare ţara noastră a obţinut un plan de contingenţă dezvoltat. Domnia sa a spus, conform Agerpres: "Am atins un nou nivel în ceea ce priveşte planificarea apărării pentru România la nivelul NATO, în plus faţă de ceea ce s-a obţinut în contextul Summit-ul precedent - deci un plan de contingenţă dezvoltat, aspect care vizează în mod direct România şi regiunea noastră. În ceea ce priveşte declararea capacităţii operaţionale a sistemului NATO antirachetă, am îndeplinit şi obiectivul de a operaţionaliza Facilitatea de apărare împotriva rachetelor balistice de la Baza Deveselu, un proiect bilateral strategic, care reflectă angajamentul ferm al SUA pentru securitatea europeană şi a României. Am susţinut constant realizarea acestui obiectiv şi l-am îndeplinit. Am declarat la acest Summit capabilitatea operaţională iniţială a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, aspect de noutate, de maximă relevanţă pentru Alianţă şi, evident, pentru România, consfinţind astfel extinderea protecţiei antirachetă în Europa şi, în particular, asupra întreg teritoriului României. Acest lucru a fost posibil numai datorită facilităţii de la Deveselu, care, astfel, este integrată în sistemul NATO antirachetă şi devine bază NATO. În plus, prezenţa americană de la Deveselu este singura prezenţă americană operaţională permanentă de pe tot Flancul Estic".
Oficialul român a mai afirmat: "Atât Comandamentul de Divizie, cât şi Unitatea NATO de Integrare a Forţelor au fost omologate la acest Summit şi, mai mult, pentru Comandament a fost confirmat rolul de coordonare pentru cele două Unităţi NATO de Integrare a Forţelor din România şi Bulgaria. Avem, deci, două structuri permanente de comandă şi control NATO pe teritoriul ţării noastre, dintre care una, cea la nivel de divizie, cu acţiune la nivel regional. Acestea sunt capabile să faciliteze dislocarea rapidă a forţelor aliate în regiune, în sprijinul apărării colective, dacă va fi nevoie, precum şi să coordoneze pregătirea trupelor Aliate, să planifice şi să conducă exerciţii multinaţionale complexe".
Klaus Iohannis a precizat că atât Brigada multinaţională, cât şi Iniţiativa de Instruire Intensificată, care vor fi relaţionate între ele, vor fi plasate sub coordonarea Comandamentului Multinaţional la nivel de Divizie Sud-Est din România.
"Astfel, acest comandament regional dobândeşte o importanţă cheie în arhitectura de securitate aliată pe Flancul Estic", a subliniat Iohannis.