Suntem la coada Europei privind importanţa Bursei în economie

Simona Şerbănescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2013

Suntem la coada Europei privind importanţa Bursei în economie

Piaţa noastră de capital este slab dezvoltată în raport cu economia naţională, capitalizarea companiilor locale listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) reprezentând, în 2012, doar 9,4% din PIB, conform statisticilor furnizate de Banca Mondială (BM), departe de vecinii României şi, la ani lumină, faţă de ţările dezvoltate.

În Polonia, economie atât de admirată la noi, ponderea capitalizării în PIB a urcat la 36,3%, în 2012, faţă de 26,8%, în anul anterior, în timp ce piaţa de capital din Cehia a ajuns la 19% din PIB, anul trecut, de la 17,8%, în 2011.

În Ungaria, raportul a urcat de la 13,5% la 16,8%, iar în Slovenia, la 14,3%, de la 12,6% în 2011, potrivit statisticii Băncii Mondiale.

Comparabile cu piaţa noastră de capital, după importanţa capitalizării companiilor locale în economie, au fost Bursele din Cipru (8,7%), Ucraina (11,7%) şi Bulgaria (13,1%).

Dezvoltarea pieţei româneşti de capital este mult sub nivelul atins de state precum Marea Britanie (124%), Suedia (106,6%), Luxemburg (123,1%) sau Elveţia (170,7%), unde valoarea de piaţă a acţiunilor listate a depăşit, în 2012, valoarea PIB.

Cele mai spectaculoase creşteri ale capitalizării bursiere, în raport cu economiile naţionale, au fost înregis­trate, în 2012, la Bursele de Valori din Atena şi Turcia. Rusia înregis­trează o scădere considerabilă a dimensiunilor pieţei bursiere; capitalizarea companiilor listate la Bursa din Moscova în raport cu valoarea naţională a produsului intern brut a scăzut, din 2010 până în 2012, cu peste o treime, ajungând la 43,4% din PIB.

În Grecia, raportul capitalizare bursieră-PIB s-a apreciat de la 11,6 la 17,9% pe fondul creşterii valorii totale a capitalizării bursiere (cu 32,5%) şi scăderii PIB.

La nivel global, cea mai mare dezvoltată piaţă de capital în raport cu PIB, în ceea ce priveşte companiile listate la Bursele naţionale, aparţine Africii de Sud (valoarea capitalizării bursiere depăşeşte, cu aproape 60%, Produsul Intern Brut sud-african). Africa de Sud este urmată de Statele Unite ale Americii (119%) şi Canada (110,7%).

Diferenţe între datele BVB şi BM

În ţara noastră, ponderea capitalizării bursiere în PIB s-a redus, anul trecut, cu aproape 2 puncte procentuale, conform datelor furnizate de Banca Mondială.

Există, însă, un mister legat de evoluţia reală a capitalizării bursiere din ţara noastră, datele furnizate de Banca Mondială (conform metodologiei, acestea aparţin Standard&Poor's) şi, respectiv, BVB cu privire la evoluţia valorilor fiind contradictorii.

Banca Mondială ia în calculul capitalizării numai companiile locale, adică exclude Erste Bank şi NEPI, care sunt contorizate în calculele din statisticile BVB.

Pentru 2012, valoarea capitalizării bursei româneşti afişată la BM este mai mică decât valoarea afişată la BVB cu suma aferentă capitalizărilor Erste şi NEPI.

Pentru 2011, însă, valorile de la BVB şi BM coincid (21,19 miliarde de dolari), fără ca cele două instituţii să ofere vreo explicaţie.

Cu toate acestea, topul Băncii Mondiale nu este irelevant, întrucât fruntaşii clasamentului sunt suficient de mari încât diferenţa dată de includerea sau nu a două companii în capitalizarea noastră să nu conteze în ierarhia europeană.

La coada clasamentului şi la listări

Bursa de Valori Bucureşti se situează printre ultimele locuri în Europa şi în ceea ce priveşte listarea de noi companii. În 2012, doar două noi companii au ajuns pe BVB, însă nu prin oferte publice iniţiale, conform rapoartelor anuale ale Federaţiei Europene a Burselor de Valori.

Pe primul loc din punct de vedere al numărului de noi companii atrase, se află Bursa Varşovia, cu 106 de companii nou listate pe parcursul anului trecut. În Bulgaria, anul 2012 a adus o companie nouă la Bursa din Sofia.

Din punct de vedere al raportului dintre valoarea totală a tranzacţiilor bursiere şi PIB, BVB se regăseşte în partea inferioară a clasamentului european, indicatorul având anul trecut valoarea de 1,3% (în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de 2011), potrivit datelor de la Banca Mondială.

Deşi există o tendinţă europeană de scădere a valorii tranzacţiilor în comparaţie cu economiile naţionale, analiza comparativă a valorilor indicatorului surprinde ponderea redusă a valorii tranzacţiilor în contextul economiei româneşti, spre deosebire de alte state central şi est-europene.

Deşi valoarea indicatorului a scăzut cu aproape 5 puncte procentuale, Polonia menţine un nivel al valorii tranzacţiilor faţă de PIB de 10 ori mai mare decât în cazul României, ajungând la 13,7%, în 2012, arată statisticile Băncii Mondiale.

Valoarea totală a tranzacţiilor pe Bursa din Cehia a reprezentat 6,7% din PIB, iar în Ungaria valoarea indicatorului are o scădere de aproape 40%, rămânând însă de 6 ori mai mare decât în România (indicatorul ajunge, în 2012 de la 14,1% la 8,7%).

În Ucraina, activitatea pieţei de capital este una dintre cele mai reduse din Europa, ajungând, anul trecut, la 0,7% din PIB de la 2,8% (în 2011). Pe ultimele locuri din punct de vedere al activităţii pieţei de capital în raport cu economia naţională se regăsesc Letonia (0,1%), Luxemburg (0,2%), Slovacia (0,2%) şi Lituania (0,4%).

Anul trecut, cele mai active pieţe de capital europene, ţinând cont de PIB, au fost Elveţia (101,4%, în scădere cu aproape 40 puncte procentuale faţă de valoarea indicatorului în 2011), Marea Britanie (102,2%) Finlanda (50,4%, în scădere de la 66,2% în 2011) şi Olanda, comparabilă din punct de vedere al indicelui cu Japonia (valorile indicatorilor din 2012 fiind 57,1% şi, respectiv, 60%).

Hong Kong deţine, la mare dis­tanţă de restul celorlalte state, cea mai lichidă piaţă de capital în raport cu produsul intern brut naţional. Deşi a înregistrat o scădere de peste 150 de puncte procentuale, valoarea raportului dintre valoarea totală a tranzacţiilor bursiere şi PIB-ul naţional este foarte ridicată (ajungând, în 2012, la 467%). Africa de Sud se menţine în topul mondial al celor mai lichide pieţe de capital ale anului trecut, valoarea tranzacţiilor reprezentând 81,1% din PIB. Statele Unite au o piaţă lichidă, valoarea raportului dintre totalul tranzacţiilor bursiere şi PIB, pentru anul 2012, fiind de 136,3%. Scăderea faţă de 2011 a fost, însă, semnificativă, valoarea aceluiaşi indicator fiind, în 2011, de peste 200% (205,1%), în America.

Raportul dintre capitalizarea bursieră şi Produsul Intern Brut al unui stat oferă informaţii cu privire la dimensiunea pieţei de capital, evaluând relaţia dintre valoarea acţiunilor tranzacţionate pe plan intern şi economia statului respectiv. Raportul dintre valoarea totală a tranzacţiilor şi Produsul Intern Brut al unui stat este un indicator al lichidităţii pieţei de capital analizate.

Articolul prezintă o comparaţie a bursei noastre cu cele europene, din punct de vedere al celor doi indicatori, şi a fost redactat la cererea cititorilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu poti avea o bursa dezvoltata intr-o tara cu oameni care nu au educatie financiara si nici nu vor sa invete, doar polonezul daca vine si aduce strainii pe bursa, atunci se schimba ceva

    nu vedeti ca nu se dacu cotatii bursiere pe nici o televiziune ? Probabil nu fac rating ca si serialele turcesti si indiene 

    1. Opinie gresita din radacina.

      Asta mai tinea cu 23 de ani in urma. 

      Acum avem brokeri in virsta de 23 de ani. 

      Polonezul nu are ce sa aduca aici, dar probabil ca va duce de aici.

      La altceva decit ca (evident, cu exceptia ta) suntem o tara de prosti, esti in stare sa te gindesti? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb