SUPLIMENT BURSA ALTERNATIVE TRADING / ADRIAN CODIRLAŞU, CFA ROMÂNIA: "Fără cunoştinţe şi experienţă, şansele de câştig constant din derivate sunt foarte mici"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2021

"Fără cunoştinţe şi experienţă, şansele de câştig constant din derivate sunt foarte mici"

"Un trader trebuie să aibă o strategie care să-i arate cum acţionează dacă poziţia merge în favoarea sa şi cum acţionează dacă merge în defavoarea sa"

Fără cunoştinţe şi experienţă semnificativă, şansele ca cineva să câştige constant din tranzacţionarea instrumentelor financiare derivate sunt foarte mici, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, care a activat şi ca dealer de opţiuni în cadrul unei bănci importante.

Vicepreşedintele CFA România ne-a precizat: "În primul rând, trebuie spus că tranzacţionarea oricărui produs derivat este un joc cu sumă nulă, pentru că pierderea cuiva este câştigul altcuiva. Iar dacă luăm în calcul comisionul de tranzacţionare al intermediarului şi spread-ul (n.r. diferenţa dintre bid şi ask), devine un joc cu sumă negativă. Practic, valoarea anticipată a tuturor rezultatelor este negativă pentru că apare acest câştig constant al intermediarului".

De altfel, prin MiFid II, derivatele sunt considerate instrumente financiare complexe, ceea ce reclamă atenţie sporită din partea celui care oferă astfel de produse către retail, în sensul că trebuie să verifice cunoştinţele şi experienţa celor care vor să le tranzacţioneze, spune analistul CFA.

"În primul rând, se verifică dacă se înţeleg riscurile unor astfel de produse. Iar platformele dau avertizări privind pierderile care pot apărea prin tranzacţionarea acestor instrumente financiare. Practic, prin tranzacţionarea în marjă, se accentuează atât câştigul potenţial cât şi pierderea. De pildă, dacă se foloseşte un levier de zece, pierderea dar şi câştigul sunt multiplicate de zece ori faţă de cele care ar apărea prin tranzacţionarea activului suport al produsului derivat din piaţa spot (n.r. la vedere). Astfel, dacă o tranzacţie merge împotriva traderului, se poate pierde mult într-un timp relativ scurt, iar dacă traderul nu are suficient capital pentru marjă, i se va lichida poziţia. Există riscul să se piardă toată suma din cont şi, în cazuri extreme, chiar şi mai mult. Bineînţeles că, dacă tranzacţia merge în favoarea traderului, câştigurile pot fi importante", a explicat Adrian Codirlaşu.

Conform vicepreşedintelui CFA România, este esenţial ca un trader să aibă o strategie care să-i arate, între altele, cum acţionează dacă poziţia merge în favoarea sa şi cum acţionează dacă merge în defavoarea sa.

"Practic, unde îşi plasează Take Profit-ul şi unde îşi plasează Stop Loss-ul, pentru a limita pierderile. Administrarea riscurilor este foarte importantă. Iar toate acestea trebuie definite înainte de a deschide o poziţie", ne-a spus Adrian Codirlaşu, care a conchis: "Realitatea este că, fără cunoştinţe şi experienţă semnificativă, şansele ca cineva să câştige constant din tranzacţionarea instrumentelor derivate sunt foarte mici".

Cea mai răspândită formă de derivate în ţara noastră sunt Contractele pentru Diferenţă (CFD-uri), care sunt instrumente financiare cu diferite active suport (acţiuni, indici, ETF-uri, criptomonede) prin care se tranzacţionează diferenţa preţului activului, fără a-l deţine, între momentul deschiderii şi închiderii contractului. Sunt produse cu levier şi permit deschiderea de poziţii long (în care se mizează pe creştere) sau short (în care se mizează pe scădere), dar spre deosebire de contractele futures nu au fixată o dată scadentă.

Sunt instrumente complexe şi prezintă un risc ridicat de a pierde rapid bani, din cauza efectului de levier. De pildă, la Admiral Markets, 71% din conturile investitorilor de retail pierd bani când tranzacţionează CFD-uri, la XTB proporţia este de 77%, iar la eToro de 67%, conform avertizărilor de pe site-urile companiilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    Cuvantul strategie e prea pretentios pentru un levier de 10, unde o variatie random si contra de 5% ti-a distrus 50% din miza.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb