SUPLIMENT BURSA ALTERNATIVE TRADING BET - de la şocul Covid-19 la noi recorduri istorice

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2021

BET - de la şocul Covid-19 la noi recorduri istorice

Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a trecut printr-o perioadă marcată de o volatilitate sălbatică în ultimele mai bine de paisprezece luni când, după ce a pierdut circa o treime din capitalizare, a dezvoltat un trend ascendent pe parcursul căruia a recuperat integral căderea suferită în urma şocului Covid-19 şi a atins, în data de 16 martie, un nou record istoric, de 10.844,45 puncte.

Anul 2020 a demarat cu perspectiva trecerii pieţei noastre de capital în categoria celor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell, iar BET urca, în data de 23 ianuarie, la un maxim de 10.219,75 de puncte, nivel nemaiatins din octombrie 2007.

Apoi, pe măsură ce epidemia Covid-19 s-a extins pe întregul glob, aducând perspectiva unei recesiuni economice majore, indicele s-a prăbuşit cu peste 30%, până la un minim de 7.038,95 puncte, nivel de la care şi-a început ascensiunea către noi culmi. A fost un trend demarat odată cu cel din principalele pieţe externe, ce au fost susţinute în primul rând de măsurile fiscale şi monetare fără precedent la care au apelat autorităţile pentru a salva economiile de la colaps.

Din plan intern, între elementele care au susţinut cotaţiile acţiunilor de la BVB au fost rezultatele financiare ale companiilor, ce nu au fost atât de sever lovite de efectele pandemiei pe cât se estima iniţial, dividendele acordate, evaluările relativ reduse la care ajunseseră titlurile emitenţilor şi creşterea numărului de investitori sau a sumelor disponibile pentru investiţii. În plus, piaţa noastră a făcut efectiv pasul în liga celor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell şi, cu toate că ponderea companiilor de la BVB în indicii agenţiei londoneze este redusă, cel puţin teoretic s-a deschis o ferestră către universul unor investitori de un alt calibru.

Per ansamblu, între maximul din 23 ianuarie 2020 şi cel din 16 martie 2021, BET a urcat cu 6,1%, în timp ce BET-TR, ce include şi dividendele plătite de companii, s-a apreciat cu 11,7%, randament de cel puţin trei ori mai mare decât cele mai bune dobânzi la depozite în lei pe douăsprezece luni, de 3-3,5%, la instituţiile din top zece ale sistemul bancar.

Faţă de minimul din 23 martie 2020 până la atingerea noului record istoric, BET a urcat cu circa 54%, iar BET-TR cu 62%, randamente totuşi aproape imposibil de replicat în practică, pentru că nimeni nu ştie şi nu poate intra la minim.

TeraPlast - vedeta companiilor din prima ligă de la BVB

Cu cel mai bun an din istorie din punctul de vedere al rezultatelor financiare la nivel de Grup, TeraPlast a fost vedeta Bursei de Valori Bucureşti în ultimele paisprezece luni, cu un randament total de circa 220% (între 23 ianuarie 2020 şi 16 martie 2021), conform calculelor noastre pe baza datelor furnizate de investing.com (preţuri ajustate cu majorarea de capital). Producătorul de materiale de construcţii, care a fost inclus în indicii FTSE Total Cap şi Micro Cap, a distribuit acţiuni gratuite, a alocat dividende din profitul primelor nouă luni ale anului trecut şi este pe cale ca, din rezultatul primului trimestru al acestui an (ce include încasarea a 373 de milioane lei din vânzarea diviziei de produse din oţel), să acorde dividende speciale de 226,6 milioane de lei, precum şi o acţiune gratuită la patru deţinute.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN), companie inclusă în indicii de pieţe emergente a FTSE Russell, şi-au continuat trendul ascendent demarat în prima parte a anului 2017. Titlurile producătorului de energie electrică au recuperat foarte rapid căderea din februarie-martie, iar per ansamblu între 23 ianuarie 2020 şi 16 martie 2021, cotaţia SNN a avut un randament total de 70,5%, în contextul rezultatelor financiare în creştere şi a dividendelor distribuite. Pentru acest an, compania a propus o distribuţie unitară de 1,5651 lei, echivalentul unui randament brut de 6,3% faţă preţul acţiunii din ziua convocatorului.

Fără un parcurs excepţional până în noiembrie 2020, acţiunile prestatorului de servicii medicale MedLife (M) au urcat puternic după propunerea de majorare a capitalui prin încorporarea rezervelor (ce a implicat distribuţia a cinci acţiuni gratuite la una deţinută), ceea ce a făcut ca în ultimele paisprezece luni, titlurile M să aibă un randament de 66%. Sectorul medical va fi, probabil, unul dintre beneficiarii pe termen lung a situaţiei create de Covid-19. În plus, MedLife are o strategie de dezvoltare agresivă bazată pe achiziţii, ceea ce implică creşterea cotei de piaţă, ultima mişcare în acest sens fiind cumpărarea pachetului majoritar al Medica Sibiu.

Trenduri ascendente clare pentru Electrica şi Transelectrica, după căderea din februarie- martie anul trecut

Acţiunile Electrica (EL) şi Transelectrica (TEL), companii de utilităţi, sector defensiv mai puţin afectat în perioade de criză, s-au înscris pe tendinţe ascendente clare după şocul din prima parte a anului trecut, livrând investitorilor randamente totale de 35%, respectiv 34%, de la maximul din ianuarie 2023 la recordul istoric al pieţei din martie.

Cotaţiile acţiunilor celor două societăţi au fost susţinute, în primul rând, de rezultatele financiare ce au cunoscut creşteri importante în perioada avută în vedere, cu menţiunea că în cazul transportatorului de energie, rezultatele trimestrului al patrulea au dezamăgit investitorii.

Susţinute de programele de răscumpărare, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au avut un randament total de 31,4%, într-o perioadă în care companiile din portofoliul FP privite în ansamblu, au fost lovite de măsurile impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei, astfel încât fondul a încheiat 2020 cu pierdere, faţă de un profit de peste trei miliarde de lei în 2019. Totuşi, FP a propus pentru acest an distribuirea unui dividend special de 0,072 lei, echivalentul unui randament brut de 4,6%, faţă de preţul acţiunii din ziua publicării convocatorului.

OMV Petrom, încă sub maximul din ianuarie anul trecut, într-o perioadă cu volatilitate sălbatică pentru preţul petrolului

Într-un mediu cu o volatilitate nemaiîntâlnită pentru preţul petrolului, cu vânzările şi profitul puternic afectate de situaţia creată de şocul Covid, titlurile OMV Petrom au avut un randament total negativ de 1,9%, între 23 ianuarie 2020 şi 16 martie 2021. Totuşi, compania rămâne fidelă politicii sale de dividende şi a propus pentru acest an alocarea unui dividend similar cu cel din 2020, de 0,031 lei/titlu (echivalentul unui randament brut de 7,6% faţă de preţul acţiunii din ziua publicării propunerii). În cazul în care va primi aprobarea acţionarilor, compania va distribui dividende de 1,75 miliarde lei, sumă mai mare decât profitul anului trecut, ceea ce arată robusteţea producătorului de petrol şi gaze.

Alături de industria petrolieră, şi sectorul bancar a resimţit impactul măsurilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei, instituţiile de credit constituind provizioane importante ce au erodat din profitabilitate. Banca Transilvania (TLV), cea mai importantă companie de la BVB din indicii de pieţe emergente a FTSE, au avut un randament negativ de 0,7%, calculat pe baza preţurilor ajustate cu acţiunile distribuite gratuit, pierdere ce a fost anulată de dividendul distribuit de instituţia de credit. Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), bancă ce a urmat recomandarea BCE şi nu a distribuit dividende, au avut un declin de 5,3%, între 23 ianuarie 2020 şi 16 martie 2021.

După cum era de aşteptat, acţiunile Sphera Franchise Groupe (SFG), operatorul sub umbrela căruia se găsesc lanţurile de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au avut cel mai mult de suferit din rândul titlurilor ce compun indicele BET. În perioada avută în vedere, acţiunile SFG au coborât cu 18,7%, declin ce a fost puţin atenuat de dividendul plătit din rezulatul anului 2018.

Per ansamblu, de la maximul din ianuarie 2020 şi până la recordul istoric din martie 2021, numai şapte emitenţi dintre cei şaptesprezece ai indicelui BET aveau randamente totale negative, iar de atunci şi până ieri, coşul de acţiuni a mai avut câteva sesiuni de creştere.

Alin Brendea, Prime Transaction: "Prezenţa pe piaţa bursieră devine un act obligatoriu pentru cei care vor să aibă şanse de a fructifica superior capitalul disponibil"

Alin Brendea, director general adjunct în cadrul societăţii de brokeraj Prime Transaction nota, într-un editorial de la jumătatea lunii trecute: "Ultimul an pe bursă a început cu o scădere de peste 30% şi s-a terminat cu noi maxime istorice. A fost o perioada agitată, plină de riscuri şi oportunităţi, dar mai ales o perioada care va marca următorii ani bursieri şi care va forţa reformarea economiei şi a burselor".

Noile maxime au fost atinse în condiţiile în care profitabilitatea societăţilor a cunoscut o îmbunătăţire semnificativă în ultimii ani, mai sublinia directorul de la Prime Transaction, în ultimul său editorial publicat chiar acum o săptămână.

"Deşi piaţă locală pare să aibă încă loc de creştere, din punctul de vedere al analizei fundamentale, nu trebuie să uităm că mediul economic este departe de a fi pe deplin natural. Există foarte multe aspecte care sfidează logica economică, de la taxarea capitalului prin dobânda negativă, la menţinea unor companii neviabile economic prin injectarea de granturi sau oferirea de bani foarte ieftini şi accesibili. Ca atare prudenţa şi taxarea exuberanţei iraţionale rămân arme importante pentru investiţii reuşite", spune Alin Brendea, adăugând: "Scump sau ieftin? Ca de obicei nu există răspuns.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb