SUPLIMENT BURSA ALTERNATIVE TRADING / DRAGOŞ CABAT, CFA ROMÂNIA: "Cu cât persoana este mai tânără, cu atât trebuie să aibă mai multe instrumente riscante"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2021

Dragoş Cabat

Dragoş Cabat

"Puţină lume face comparaţii relevante în ceea ce priveşte randamentele investiţiilor"

Cu cât o persoană este mai tânără, cu atât ar trebui să aibă mai multe instrumente riscante în portofoliu, cum sunt acţiunile, dar care au un randament potenţial mai mare, spune Dragoş Cabat, membru CFA România.

Analistul financiar a adăugat: "Apoi, pe măsură ce înaintează în vârstă, persoana trebuie să crească ponderea instrumentelor cu risc mic şi cu randament fix, cum sunt obligaţiunile sau depozitele bancare. Dar cred că regula de bază pentru toată lumea este să aibă, pe cât posibil, un portofoliu cât mai bine diversificat şi cu instrumente clasice (acţiuni - obligaţiuni) lichide".

Din punctul său de vedere, în ţara noastră există două probleme în ceea ce priveşte comportamentul investiţional.

"O problemă ţine de educaţia financiară, care este precară, iar altă problemă este dorinţa de îmbogăţire rapidă. În opinia mea, acest lucru se vede într-o oarecare măsură în piaţa AeRO. Preţurile noilor companii listate sunt împinse foarte puternic în sus de investitori de retail. Cred că unii nu cunosc prea bine companiile, dar se bazează pe faptul că preţurile tot vor creşte şi vor putea vinde acţiunile altor investitori mai scump. Este un fenomen care nu se manifestă doar în România, ci peste tot. Numai că, apare momentul când piaţa cade, ceea ce se întâmplă îndeosebi atunci când investitorii instituţionali vând, iar atunci cei de retail pierd", ne-a spus Dragoş Cabat.

În opinia analistului CFA, puţină lume face comparaţii relevante în ceea ce priveşte randamentele investiţiilor.

"De pildă, un câştig de 7-8% din acţiuni listate este foarte bun faţă de dobânzile bancare de 2-3% pe an. În schimb, se caută câştiguri de 50-100% sau mai mult în perioade foarte scurte de timp, ceea ce arată o anumită lăcomie a investitorului de retail, cât şi lipsa educaţiei financiare", a apreciat Dragoş Cabat.

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-TR este cel mai important coş de acţiuni care reflectă randamentul celor mai lichide titluri ale BVB deoarece, pe lângă evoluţia cotaţiilor, ia în calcul şi dividendele plătite de companii, unul dintre punctele forte ale pieţei noastre. De la începutul acestui an şi până în data de 30 martie, indicele a avut o creştere de 13,2%. Anul trecut, cu tot şocul provocat de pandemia Covid, BET-TR a avut o apreciere de 3,4%, în timp ce pentru 2019 avansul a fost de 44,4%. În 2018, an în care piaţa noastră a fost lovită de Ordonanţa 114, coşul de acţiuni a avut o apreciere de 4,3%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. :) de ce vreti ma sa furati banii din buzunarele copiilor?

    golanilor! :)  

    Retailul e la putere pe AeRo. Pensionarii de la fonduri sunt pe corporatiile ceausiste din Bet.

    Problema e ca daca Bet va stranuta, AeRo va fi Covid pozitiv. 

    Dl Cabat , nu erai tot dumneata care ai zis ca va fi lichiditate garla pe SIF uri dupa ce se elimina pragul ? ( si vedem toti ce se intampla , EXACT PE DOS ! ) Nu erai tot dumneata care aveai argumente care niciodata nu s-au confirmat ? Ai gasit de cuviinta sa te exprimi iar pe un alt subiect ? Daca este profesionist si marcat de etica in acelasi timp , explica de de SIF urile evolueaza exact invers decat ai prezis dumneata . Te asteptam , daca nu , ia-ti o vacanta permanenta .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb