Cu cât o persoană este mai tânără, cu atât ar trebui să aibă mai multe instrumente riscante în portofoliu, cum sunt acţiunile, dar care au un randament potenţial mai mare, spune Dragoş Cabat, membru CFA România.
Analistul financiar a adăugat: "Apoi, pe măsură ce înaintează în vârstă, persoana trebuie să crească ponderea instrumentelor cu risc mic şi cu randament fix, cum sunt obligaţiunile sau depozitele bancare. Dar cred că regula de bază pentru toată lumea este să aibă, pe cât posibil, un portofoliu cât mai bine diversificat şi cu instrumente clasice (acţiuni - obligaţiuni) lichide".
Din punctul său de vedere, în ţara noastră există două probleme în ceea ce priveşte comportamentul investiţional.
"O problemă ţine de educaţia financiară, care este precară, iar altă problemă este dorinţa de îmbogăţire rapidă. În opinia mea, acest lucru se vede într-o oarecare măsură în piaţa AeRO. Preţurile noilor companii listate sunt împinse foarte puternic în sus de investitori de retail. Cred că unii nu cunosc prea bine companiile, dar se bazează pe faptul că preţurile tot vor creşte şi vor putea vinde acţiunile altor investitori mai scump. Este un fenomen care nu se manifestă doar în România, ci peste tot. Numai că, apare momentul când piaţa cade, ceea ce se întâmplă îndeosebi atunci când investitorii instituţionali vând, iar atunci cei de retail pierd", ne-a spus Dragoş Cabat.
În opinia analistului CFA, puţină lume face comparaţii relevante în ceea ce priveşte randamentele investiţiilor.
"De pildă, un câştig de 7-8% din acţiuni listate este foarte bun faţă de dobânzile bancare de 2-3% pe an. În schimb, se caută câştiguri de 50-100% sau mai mult în perioade foarte scurte de timp, ceea ce arată o anumită lăcomie a investitorului de retail, cât şi lipsa educaţiei financiare", a apreciat Dragoş Cabat.
La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-TR este cel mai important coş de acţiuni care reflectă randamentul celor mai lichide titluri ale BVB deoarece, pe lângă evoluţia cotaţiilor, ia în calcul şi dividendele plătite de companii, unul dintre punctele forte ale pieţei noastre. De la începutul acestui an şi până în data de 30 martie, indicele a avut o creştere de 13,2%. Anul trecut, cu tot şocul provocat de pandemia Covid, BET-TR a avut o apreciere de 3,4%, în timp ce pentru 2019 avansul a fost de 44,4%. În 2018, an în care piaţa noastră a fost lovită de Ordonanţa 114, coşul de acţiuni a avut o apreciere de 4,3%.
1. glumeam :)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 02.04.2021, 14:51)
:) de ce vreti ma sa furati banii din buzunarele copiilor?
golanilor! :)
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 02.04.2021, 19:02)
Retailul e la putere pe AeRo. Pensionarii de la fonduri sunt pe corporatiile ceausiste din Bet.
Problema e ca daca Bet va stranuta, AeRo va fi Covid pozitiv.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2021, 20:56)
Dl Cabat , nu erai tot dumneata care ai zis ca va fi lichiditate garla pe SIF uri dupa ce se elimina pragul ? ( si vedem toti ce se intampla , EXACT PE DOS ! ) Nu erai tot dumneata care aveai argumente care niciodata nu s-au confirmat ? Ai gasit de cuviinta sa te exprimi iar pe un alt subiect ? Daca este profesionist si marcat de etica in acelasi timp , explica de de SIF urile evolueaza exact invers decat ai prezis dumneata . Te asteptam , daca nu , ia-ti o vacanta permanenta .