SUPLIMENT BURSA ALTERNATIVE TRADING Piaţa AeRO - cel mai dinamic segment de la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2021

Piaţa AeRO - cel mai dinamic segment de la BVB

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Potenţialul de creştere este motivul pentru care tot mai mulţi clienţi vor să investească în companiile din AeRO" Adrian Codirlaşu, CFA România: "Apetitul investitorilor pentru companiile din AeRO arată că este o perioadă bună pentru listări"

La peste şase ani de la lansare, Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cunoaşte cea mai intensă activitate de la debutul din februarie 2015 când, inspirat de modelul polonez New Connect, Sistemul Multilateral al bursei noastre pleca la drum cu o nouă identitate.

Numai în acest an, acţiunile a patru companii au intrat la tranzacţionare pe AeRO, faţă de trei anul trecut şi doar de una în 2019, în timp ce emisiunile de obligaţiuni listate pe acest sistem al pieţei sunt tot mai frecvente. În ton cu intensificarea listărilor, şi tranzacţionarea a luat amploare, în primele trei luni din an realizându-se aproape la fel de multe schimburi cu acţiuni cât în anul trecut, în timp ce valoarea medie zilnică a crescut de trei ori, bineînţeles şi pe fondul intrării în sistemul bursier a noilor companii.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, ne-a spus: "În opinia mea, evoluţiile din piaţa AeRO arată o nevoie insuficient satisfăcută a investitorilor. De asemenea, pune în prim plan dorinţa de a investi în companii din domenii de creştere, cum este de pildă tehnologia, sector care este foarte slab reprezentat la bursa noastră".

Furnizorul de soluţii de securitate cibernetică Safetech Innovations (SAFE) şi liderul pieţei de marketing afiliat 2Performant (2P) sunt printre ultimele sosite în piaţa AeRO care pot fi încadrate drept companii de tech, acţiunile ambilor emitenţi tranzacţionându-se în prezent la preţuri peste cele de debut, iar în unele zile bursiere schimburile trec de borna de un milion de lei, reper rar depăşit de mulţi emitenţi din Piaţa Reglementată.

"Vorbim despre companii de dimensiuni mici, dar care datorită perspectivelor de dezvoltare, au potenţialul să aducă în timp investitorilor randamente mai bune decât companiile mari. Bineînţeles că şi riscul este pe măsură. Astfel că cine este interesat să investească în astfel de companii trebuie să îşi facă un portofoliu de creştere şi să nu mizeze doar pe una sau două companii", a spus analistul CFA, care a adăugat: "Iar investitorii nu trebuie să se aştepte la dividende pentru că ţinând cont de modelul de business, probabil aceste companii nu vor aloca bani către acţionari".

Într-adevăr, propunerile conducerilor companiilor din noul val de pe AeRO se axează în primul rând pe majorări de capital cu acordare de acţiuni gratuite, profiturile urmând să fie folosite pentru dezvoltare, după cum reiese din convocatoarele emitenţilor.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, unul dintre intermediarii cei mai activi în privinţa listărilor, subliniază flexibilitatea mai mare pe care o au noile societăţi din piaţa AeRO, faţă de cele mari din Piaţa Reglementată.

"Sunt companii antreprenoriale, unde managementul poate lua deciziile de business rapid, astfel încât să se dezvolte sau să se adapteze. Vedem şi în planurile lor ţinte de dublare a cifrei de afaceri sau a profitului în perioade relativ scurte de timp, ceea ce pentru companiile mari din BET este foarte greu de realizat", ne-a spus brokerul de la Goldring, care a conchis: "Practic, au potenţial mai mare de creştere, acesta fiind motivul pentru care în ultima perioadă tot mai mulţi clienţi se interesează şi vor să investească în companiile din AeRO".

În esenţă, Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al BVB este o piaţă destinată finanţării, creşterii şi promovării startup-urilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii, o platformă uşor accesibilă companiilor aflate în stadiile incipiente de dezvoltare şi, de dorit, o anticameră către Piaţa Reglementată. În general, companiile vin pe AeRO după ce derulează plasamente private, iar ulterior apelează la finanţare prin majorări de capital sau emisiuni de obligaţiuni.

Pe lângă Safetech Innovations, anul acesta, retailerul de materiale de construcţii MAM Bricolaj (MAM), operatorul de magazine agricole Agroland Business System (AG) şi Star Residence Invest (REIT), companie de tip REIT, sunt emitenţii care au venit cu acţiuni în AeRO. În 2020, 2Performant, producătorul de inputuri organice Norofert (NRF) şi compania de agribusiness Holde Agri Invest (HAI) au intrat în această piaţă, iar în anul anterior acţiunile producătorului de telefoane mobile şi gadget-uri iHunt (HUNT) au venit pe AeRO. În ceea ce priveşte obligaţiunile, după explozia de listări din 2019 şi 2020 (19 noi emisiuni, mai mult decât toate emisiunile lansate de la debutul pieţei în 2015) anul acesta trei emisiuni noi au fost listate pe SMT-ul bursei noastre, iar brokerii consideră listarea de obligaţiuni ca primul pas al emitenţilor în piaţa de capital, ce ar trebuie să fie urmat, natural, de listarea acţiunilor.

Este un trend pe cale să se accelereze, în condiţiile în care, din informaţiile publice, aproape 20 de companii sunt în pregătire să vină la Bursa de Valori Bucureşti cu emisiuni de acţiuni sau obligaţiuni, după cum a declarat recent Radu Hanga, preşedintele BVB.

"Apetitul investitorilor pentru companiile din AeRO arată că este o perioadă bună pentru listări", spune şi Adrian Codirlaşu, subliniind că şi contextul general din pieţele internaţionale este prielnic în acest sens.

Pe de altă parte, brokerii şi analiştii atrag atenţia că, pe lângă creşterea numărului de companii care vin în piaţă cu acţiuni sau obligaţiuni, pentru ca această efervescenţă să continue, este necesar ca emitenţii să livreze rezultate la nivelul aşteptărilor investitorilor. Dificultăţi majore pentru companii care acum sunt vedete ale AeRO sau imposibilitatea pentru chiar şi un emitent de obligaţiuni de a-şi onora obligaţiile de plată sunt elemente care pot zdruncina încrederea şi entuziasmul investitorilor, conform opiniilor din piaţă.

Dezvoltatorul de jocuri pentru mobil Firebyte Games, producătorul de vinuri organice Vifrana, producătorul de acoperişuri Raiko Transilvania sau comerciantul de input-uri pentru agricultură Agroland Agribusiness sunt între companiile ale căror acţiuni sunt aşteptate să înceapă tranzacţionarea în piaţa AeRO, în viitorul apropiat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Asa este, dinamica maxima: pump and dump!

    Deocamdata suntem in prima faza.

    La cat mai multi! 

    1. E plina piata de bani care fug de dobanzile negative si de IMM-uri care au nevoie de infuzii de capital ca sa se dezvolte.

      Suntem in prima faza, si e foarte posibil sa continue aceasta faza, e de profitat, nu de neglijat. Pierderile le vor incasa ultimii veniti, cei care au ratat inceputul si au stata pe margine in speranta scaderilor.

      De ce sa tranzactionezi doar cateva corporatii ceausiste din energie, cand neo-capitalistii postdecembristi au reusit dupa 30 de ani sa afle in sfarsit ce e bursa? 

      Cam aşa-i .....

    Ati remarcat ca Mesaros si mai ales Codarlasu le cam stiu pe toate ; trageti o linie in timp la ce-au prezis si ce s-a intamplat si rezulta , firesc , valoarea lor ; mica sau mare , dupa confirmari sau infirmari ale ziselor lor

    Prefer "comunistele"...SNN mi a crescut de 3.5x in 3 ani, dividende serioase, safe haven stock. Nimic nu merge fara current!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb