Băncile centrale pregătesc trecerea la moneda digitală suverană, iar în acest deceniu vom vedea mai multe astfel de monede în circulaţie, este de părere Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care ne-a vorbit în nume personal. Potrivit acestuia, Banca Centrală Europeană şi-a propus în urmă cu puţin timp ca în termen de 5 ani să facă cercetarea, proiectul şi să treacă la execuţie.
Adrian Vasilescu ne-a precizat: "Există o deosebire netă între ceea ce fac băncile centrale şi acest sistem al aşa-ziselor criptomonede. Băncile centrale pregătesc într-adevăr trecerea la moneda digitală. Acesta este un proces foarte complex, Banca Centrală Europeană (BCE) bunăoară şi-a propus un termen de cinci ani în care să facă cercetarea, să facă proiectul şi să treacă la execuţie. În cinci ani, BCE vrea să aducă în piaţă moneda digitală (euro). Alte bănci sunt mai grăbite, chiar Banca Rusiei pregătea acest proiect, acum nu ştiu ce mai au de gând, dar şi acolo se pregătea un asemenea proiect. Banca Chinei, proiectul lor este foarte avansat. Banca Japoniei, de asemenea. Sunt mai multe bănci centrale care lucrează la acest lucru şi vom avea, deceniul acesta, monede digitale în circulaţie globală. În ceea ce priveşte criptomonedele, primele au fost vocile băncilor centrale care au spus că denumirea nu este tocmai potrivită: o astfel de monedă nu există, sunt doar criptoactive. (...) Pot fi şi bani, din punctul meu de vedere. Nu am auzit această asociere, dar banul şi moneda nu înseamnă unul şi acelaşi lucru. Ban a fost şi pachetul de cafea şi sticla de whisky şi cartuşul de Kent, în anii 1980, când am avut o piaţă liberă, între ghilimele, a întreprinderilor de stat, şi o piaţă neagră".
Vasilescu apreciază că piaţa criptoactivelor va fi în mod categoric foarte bine şi strict reglementată şi este de părere că există un semn de întrebare cu privire la viitorul criptoactivelor.
"Sistemul, deocamdată, este extrem de liber, nu există niciun control şi pot fi lesne tranzacţionate sume chiar pentru terorism şi pentru droguri. Nu există niciun control aici şi nu va putea să rămână aşa. (...) Încă există un semn de întrebare dacă vor mai avea viitor, aceste aşa-zise criptoactive. Este posibil să nu aibă viitor mai ales în condiţiile în care băncile centrale vor ieşi cu monede digitale", subliniază Adrian Vasilescu.
În opinia sa, România este încă o ţară a numerarului.
"Avem o legătură foarte intimă şi strictă cu numerarul, în România. Procentul de numerar în totalul masei monetare, în România, este mai mare decât în multe alte ţări. Dar cred că ne vom alinia şi noi, până la urmă, în condiţiile în care va ajunge să circule această monedă digitală. Poate în acel moment vom fi în zona euro, dar în momentul de faţă numerarul rămâne într-un procentaj destul de mare în România", arată acesta.
Vasilescu ne-a mai precizat că există o direcţie în Banca Naţională care se ocupă de pieţele cripto şi face studii, în paralel şi în concordanţă cu cele derulate de Banca Centrală Europeană.
1. ?
(mesaj trimis de ?????? în data de 21.03.2022, 01:43)
& ,,Cine știe cunoaște" și ,,'și pune de-o parte", ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2022, 07:55)
Am citit ca Regulamentul comrntariilor interzice comentariile prostesti agresive. De ce nu a fost sters comentariul de la nr.1? Aha, am inteles, nu este agresiv.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2022, 08:33)
Sa vedeti terapie de soc ca in India de acum cativa ani: anunta guvernul ca se schimba toate bancnotele si lumea buluc la banca sa ia bancnote noi sau sa ia "moneda digitala".
Moneda digitala e inceputul sfarsitului. Ai iesit la protest in strada: ti se blocheaza moneda si more de foame o saptamana sa iti fie invatatura de minte.