• (Interviu cu George Rotariu, CEO Bitcoin România)
• "În fiecare an există o creştere a interesului pentru această piaţă, a numărului de oameni care investesc într-un proiect cripto"
• "Reglementarea pieţei cripto trebuie făcută în mod corect, astfel încât industria şi investitorii să prospere" • "Investiţiile în NFT-uri sunt foarte riscante, cel puţin în această perioadă"
Reporter: Ce dă valoare unei criptomonede şi care este distincţia dintre o investiţie cripto bună şi una, dacă nu proastă, să zicem neinspirată? Cum poate alege un investitor criptomoneda "potrivită" pentru o investiţie?
George Rotariu: Sunt foarte mulţi factori care trebuie luaţi în calcul. Dacă începem cu Bitcoin, ca prim exemplu, Bitcoin-ul este valoros în primul rând datorită faptului că este un sistem descentralizat, este primul blockchain, are o infrastructură globală - adică odată ce ai investit în Bitcoin şi deţii criptomoneda o poţi vinde oriunde în lume, există infrastructură pentru a cumpără şi a vinde Bitcoin în toate ţările din lume. Acest lucru, de asemenea, generează o cerere de cumpărare la nivel global. Fiind o piaţă liberă, valoarea Bitcoin a crescut atât de mult - de la sub un dolar până la valoarea de maxim istoric de 68.000 de dolari şi 39.000-40.000 în momentul acesta - datorită cererii în continuă creştere. Cererea, vizavi de ofertă, a fost mai mare şi astfel a dus la aceste creşteri. Sistemul descentralizat al Bitcoin înseamnă că nu este controlat de nimeni, există un număr limitat de Bitcoin care va exista pe piaţă - 21.000.000 de unităţi, un număr destul de mic zic eu raportându-ne la o piaţă globală - şi atunci asta îi dă valoare. Pentru alte criptomonede există alţi factori care contează. Sunt proiecte construite de anumite echipe, de anumiţi oameni care au avut realizări tehnice şi antreprenoriale anterior, echipe de oameni serioşi care îşi propun proiecte ce pot fi de folos anumitor comunităţi şi - de ce nu - întregii lumi, proiecte care pot schimba sisteme şi pot ajuta chiar şi guverne. Iar în funcţie de proiectele acestea noi care apar, care au în spate o criptomonedă, trebuie să ne documentăm foarte bine înainte să facem o investiţie: să vedem care este echipa din spatele proiectului şi ce îşi propune proiectul, dacă considerăm că acest proiect va rămâne pe termen lung şi dacă va fi un proiect ce va prinde cum este Elrond, criptomoneda românească. Aceasta îşi propune să devină noul Ethereum. Au o tehnologie similară şi se pot construi alte proiecte pe blockchain-ul lor, iar oamenii au văzut potenţial în această tehnologie şi au investit. Ştim foarte bine că au ajuns la un moment dat să aibă o capitalizare de piaţă de circa 5 miliarde (de dolari) şi au plecat de la câteva zeci de milioane. Este clar că a fost un proiect care a fost apreciat de întreaga lume cripto şi oamenii au investit în el.
Reporter: În ultima perioadă am avut o evoluţie mai volatilă a cotaţiilor criptomonedelor - ştim că avem volatilitate în această piaţă, există perioade de creştere şi scăderi abrupte -, dar care au fost factorii din spatele acestei evoluţii volatile din ultimele luni?
George Rotariu: În ultima perioadă se resimt inclusiv aceste tensiuni la nivel mondial, vedem cu toţii situaţia dintre Rusia şi Ucraina. Există şi foarte multă speculaţie în momentul acesta, este posibil şi ca oamenii, anticipând un anumit rezultat să îşi vândă investiţiile în criptomonede pentru a-şi ţine banii pe fiat. Desigur, se poate întâmpla şi opusul. Când au mai fost probleme de tip guvernamental sau de ordin financiar-bancar Bitcoin a crescut foarte mult. Dacă situaţia va degenera şi va ajunge într-un punct mai critic Bitcoin ar putea să crească în ideea în care va fi un loc de refugiu pentru oamenii care de exemplu au bani în bănci în momentul acesta. Deci contează foarte mult şi ce se întâmplă la nivel global din punct de vedere financiar.
Reporter: Care este pulsul pieţei în ultima vreme, după această perioadă de volatilitate şi creşterea enormă din ultimii ani? Există un interes mai mare sau mai mic al oamenilor în raport cu criptomonedele, oamenii aşteaptă să se ieftinească anumite criptomonede?
George Rotariu: Din punctul meu de vedere, în fiecare an există o creştere a interesului, a numărului de oameni care investesc într-un proiect cripto şi atunci eu nu văd de ce acest trend s-ar schimba în următorii cinci ani. Încă suntem, procentual vorbind, la un număr foarte mic comparativ cu potenţialul numărului de investitori. Încă sunt foarte mulţi investitori şi oameni de afaceri care nu sunt convinşi şi încă nu s-au documentat suficient astfel încât să înceapă cu o primă investiţie în cripto. Eu cred că piaţa cripto are un potenţial mult mai mare decât cel arătat de valoarea totală a tuturor proiectelor cripto din momentul de faţă.
Reporter: Ce sfat aţi da unui investitor nou în criptomonede? Nu ca o recomandare de investiţie, ci un set de informaţii care consideraţi că trebuie avut în vedere de investitorii care abia descoperă această piaţă.
George Rotariu: Cum am spus la început, trebuie să ne documentăm foarte bine înainte să facem o investiţie. Trebuie să fim de asemenea atenţi prin ce platforme facem această investiţie. S-au întâmplat, este adevărat, destul de multe lucruri negative pe această piaţă - inclusiv furturi de Bitcoin sau alte criptomonede din cauza neatenţiei investitorilor. O cunoştinţă a păţit aşa ceva de curând: la sfatul unui "specialist" de pe un grup de Telegram şi-a descărcat un portofel (digital) de pe Appstore, un portofel nou de Bitcoin, iar acest "specialist" i-a transmis un link prin care s-a conectat la portofelul lui de pe telefon şi i-a dispărut o valoare destul de mare de Bitcoin. Deci oamenii trebuie să fie foarte atenţi cu ce platforme lucrează, să nu urmeze sfaturile unor necunoscuţi când îşi instalează diverse aplicaţii, să nu dea click pe link-uri necunoscute oferite de oameni pe care nu îi cunosc. Trebuie să fim foarte atenţi când gestionăm criptomonede şi atunci este bine să lucrăm cu o platformă în care avem încredere. De aici avem noi numărul mare de utilizatori, oamenii ştiu că ne pot suna oricând şi ne pot întreba care sunt următorii paşi pe care trebuie să îi facă. Noi suntem pe piaţă din 2014 şi le oferim clienţilor această încredere. În schimb, alte platforme şi alte portofele digitale descărcate de pe internet vin şi cu anumite riscuri. (...) Deci le recomand să investească prin platforme de încredere, prin oameni de încredere, să nu transfere niciodată cripto către persoane pe care nu le cunosc, să se documenteze foarte-foarte bine înainte să facă o investiţie - tot ceea ce înseamnă echipa din spatele proiectului, alte proiecte realizate de aceeaşi oameni, dacă proiectul este viabil pe termen lung - şi bineînţeles să nu investească niciodată mai mult decât îşi permit să piardă. Sunt destui investitori care pun presiune pe ei prin investiţii mai mari decât îşi pot permite. Sunt multe fluctuaţii pe termen scurt, iar în momentul în care investeşti o sumă care pune presiune pe tine poţi să iei decizii foarte proaste.
Reporter: Cum vedeţi viitorul pieţei cripto din perspectiva reglementării? Se tot vorbeşte de reglementare de foarte mult timp, în Statele Unite se încearcă trecerea spre taxare. Cum vedeţi să se schimbe industria odată cu reglementarea?
George Rotariu: Eu cred că reglementarea va fi făcută în mod corect astfel încât industria să prospere. Sunt foarte mulţi oameni care au investit deja în cripto şi vor fi şi mai mulţi, cred eu, când industria va fi mai clar reglementată. Eu cel puţin solicit (în România) această reglementare încă din 2014, deci sunt mai bine de 7 ani. Din păcate ne mişcăm destul de greu. Sunt foarte mulţi oameni care încă ezită să investească tocmai din cauza acestei hibe de pe zona de reglementare, însă, în acelaşi timp, sunt şi oameni care înţeleg că durează mai mult în România decât în alte ţări. Personal văd că în alte ţări este deja reglementată piaţa, este clar că va deveni mainstream şi atunci eu mă îndoiesc că piaţa va fi influenţată negativ. Din contră, vor veni şi investitori mai mari după ce va exista o reglementare şi un cadru legislativ mai clar.
Reporter: În România care este stadiul reglementării? Se vorbea despre o lege a portofelelor digitale...
George Rotariu: Da, există acea directivă numărul 5 de anti-spălare a banilor care reglementează portofelele digitale şi cripto-exchange-urile, la nivelul Uniunii Europene. A fost transpusă în legea din România însă deocamdată se lucrează la procedură, la cadrul procedural prin care noi, ca exchange, trebuie să ne licenţiem. De asemenea, se lucrează la licenţierea furnizorilor de portofele digitale. În acest stadiu suntem, aşteptăm procedura prin care ne putem reglementa. Din punctul nostru de vedere am luat absolut toate măsurile, ne-am uitat la exchange-urile de afară, ne-am raportat şi la bănci şi avem de asemenea departament propriu de compliance în interiorul firmei. Am luat absolut toate măsurile care credem noi că ne-ar putea fi cerute în această procedură de licenţiere şi aşteptăm cu nerăbdare să existe paşii clari şi să ne putem licenţia şi să fim 100% reglementaţi. Credem că acest lucru va ajuta foarte mult şi în relaţia cu băncile care au fost tot timpul mai reticente şi principala lor scuză a fost faptul că este un domeniu nereglementat.
Reporter: Cam câţi investitori în cripto estimaţi că sunt în România?
George Rotariu: Eu cred că suntem deja la nivelul milioanelor de investitori. Nu am statistici exacte, dar mă bazez pe un număr de câteva sute de mii de clienţi cu care noi deja am colaborat. Sunt convins că sunt peste 1 milion de investitori (în cripto) în România.
Reporter: Cum vedeţi piaţa emergentă NFT (Non Fungible Token) din România şi de la nivel global? Avem mai multe aplicaţii, discutăm de muzică şi mai ales de artă. Consideraţi că există un rol şi aplicaţii în lumea reală pentru NFT-uri?
George Rotariu: Este clar că lumea reală începe să se schimbe, după cum vedem cu toţii. Totul se digitalizează, mult mai mult din timpul nostru şi din activitatea noastră se dedică spaţiului online. Noile generaţii vor aprecia diferit arta, iar asta înseamnă că arta digitală va deveni din ce în ce mai apreciată. În acest context NFT-urile sunt în mod clar de viitor. În momentul acesta nu înţeleg de ce există totuşi acele valori (imense) cu care se vând anumite poze sau video-uri, nu înţeleg acele investiţii şi acele valori care pentru mine sunt puţin ireale. (...) Cred că este prea devreme să se ajungă la astfel de valori, dar cu siguranţă că în viitor vor exista market-place-uri - şi deja se vând terenuri în Metaverse şi în spaţiul digital - şi atunci chiar vor avea sens acele valori. Deocamdată mie mi se pare devreme şi cred că investiţiile în NFT-uri sunt foarte riscante, cel puţin în această perioadă. Este o tehnologie foarte bună pentru artişti care îşi pot valorifica mai bine munca şi talentul lor. Lucrurile se îmbunătăţesc din această perspectivă, inclusiv în industria muzicală nu va mai exista aşa de multă piraterie şi atunci artiştii vor avea de câştigat.
Reporter: Vă mulţumesc!
Precizare: Interviul a fost realizat înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
• Bitcoin România a ajuns la o reţea de 71 de ATM-uri pentru criptomonede în ţara noastră
George Rotariu ne-a mai spus că Bitcoin România a ajuns la o reţea de 71 de ATM-uri pentru criptomonede în ţara noastră, din care 40 sunt amplasate în Bucureşti şi zonele limitrofe Capitalei. Prin acestea, investitorii pot cumpăra şi vinde până la 10 criptomonede diferite de la un punct fizic.
"Avem acum 71 de ATM-uri în toată ţara şi este un număr important. Este clar că această infrastructură cripto creşte şi în România şi la nivel global şi atunci accesul către criptomonede devine mai facil, atât intrarea pe piaţa cripto cât şi ieşirea devin mai facile", a spus Rotariu.
Numărul ATM-urilor cripto a crescut exponenţial în ultimii câţiva ani, România fiind una din ţările cu cea mai dezvoltată reţea de cripto ATM-uri din lume. Potrivit datelor citate de Coin ATM Radar, în iulie 2021 erau circa 23.000 de ATM-uri pentru criptomonede la nivel mondial, acestea fiind plasate în 74 de ţări de pe glob.