Suprasubscriere masivă în oferta Fondului Proprietatea

A.I.
Piaţa de Capital / 25 septembrie

Suprasubscriere masivă în oferta Fondului Proprietatea

Fondul şi-a răscumpărat 269 milioane de acţiuni, echivalentul a 7,5% din capital

Oferta publică de răscumpărare de acţiuni derulată de Fondul Proprietatea (FP) în perioada 11 septembrie - 25 septembrie a fost suprasubscrisă de aproape şase ori, după cum reiese din notificarea administratorului Franklin Templeton publicată, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Prin operaţiunea de piaţă, Fondul Proprietatea a ţintit răscumpărarea a 269 milioane de acţiuni proprii (atât titluri tranzacţionate la BVB cât şi GDR-uri la Londra), echivalentul a 7,5% din capitalul social al FP. Oferta a atras interesul investitorilor, având un indice de alocare de alocare de 0,14574 ceea ce înseamnă, că la 1.000 de acţiuni oferite spre răscumpărare vor fi alocate 145 la preţul preferenţial. Operaţiunea a fost derulată la preţul de 0,6622 lei, cu circa 70% peste cotaţia curentă din piaţă a acţiunilor FP.

Subscrierile totale au fost de 1,84 miliarde de acţiuni, respectiv 1,75 milioane de titluri tranzacţionate la BVB, în timp ce aproape 92,5 milioane de acţiuni au fost subscrise sub formă de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri) având la bază acţiuni FP, listate la Londra, la un preţ în dolari americani echivalent cu 33,11 lei pentru un GDR. Astfel, FP şi-a răscumpărat 269 milioane de acţiuni - 255,5 milioane de titluri listate la BVB şi aproape 13,5 milioane de acţiuni sub formă de GDR-uri.

Achiziţiile fac parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în luna februarie a 2024, prin care s-a dat undă verde achiziţionării pe perioada acestui an a cel mult un miliard de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau GDR-uri listate la bursa de la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei pe unitate şi 1 leu pe unitate (pentru titlurile listate la BVB).

Ministerul Finanţelor, care, la finele lunii august, controla aproape 11% din drepturile de vot ale FP, doreşte ca administratorul Franklin Templeton să nu mai poată realiza răscumpărări de acţiuni proprii şi conservarea portofoliului actual al FP, adică fondul să nu vândă din deţineri, puncte ce au fost introduse pe ordinea de zi a adunării acţionarilor FP de la finele acestei săptămâni. În justificarea solicitărilor, Finanţele susţin că măsurile sunt necesare pentru stabilirea noii potitici investiţionale a Fondului Proprietatea, ţinând cont de interesele acţionarilor în ansamblu pentru îndeplinirea pe termen lung a mandatului de investiţii al FP.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Masiva, dar vindem 14,5% cu 0,6622 lei. Dupa care il invingem pe popa si se reiau rascumpararile oare de ce uraste statu investitorii? De ce popo?

    1. Urăște investitorii de mare eminentă cenușie în ale finanțelor ce l-a făcut mămicuța lui! Oare nimeni nu observă ca prin acțiunile sale concertate din acest an a prăbușit prețul cu 25 % deci a prăbușit și valoarea pachetului deținut de către statul român cu 25 %? Mai are 2 luni de mandat……oricine vine în locul lui ministru nu are cum să fie mai slab de atât! Și o glugă de coceni e peste el - măcar aia nu aduce prejudicii în jurul ei!

      Nu Boros este vinovat ci mai ales conducerile de la CN-uri aeroporturi, porturi, salrom, poștă care nu vor listări, în urma cărora ar apare investitori foarte insistenți și-i arțăgoși.

    Avem totusi puterea votului : Maine la AGA si AGOA putem vota IMPOTRIVA propunerii facute de Ministerul Finantelor ! .Propuneri ticaloase , ca de obicei, asa cum ne-au obisnuit mereu reprezentantii total incompetenti si hoti ai statului nostru !!!

    1. Asta este solutia.

    Să-l lovesc pe popa Bolos!

    1. Să înțeleg ca cei care nu au votat încă merg mâine fizic la AGA și AGOA? Se poate vota de vreo 2 săptămâni aproape pe platformă evite! Ce mai așteptați băieți?

      Cei doi retailisti autopropusi, Sarkani si Mocanu, nu au nicio sansa, din pacate ... Pentru ca degeaba are retailul 51 %, pentru ca este foarte fragmentat, nu voteaza la unison, multi nu voteaza deloc, degeaba este evote ... Oricum consiliul reprezentantilor are 5 membri, pentru ca retailul sa faca legea la FP ar trebui sa aiba 3 membri din 5, sa poate trece orice hotarare pe care o vrea retailul. Acum se fac alegeri pt 2 membri si se vor lua in ordine primii doi care au cele mai multe voturi.

      Deci retailul nu are nicio sansa .... FP este mort, este SIF6, este azi maine o sinecura de stat pentru partid ... asta este ... vindeti pana mai puteti ... dupa AGA va merge in 0.3 .... 

      O să ai o surpriză plăcută mâine! Eu cred ca cei care au cumpărat în ultimele 2-3 luni tot ce au vândut nn și restul nu au cumpărat ca să își bată joc de banii lor! FP nu va fi niciun SIF….inca are bani mulți, dețineri foarte bune cum ar fi cea de la aeroporturi….o sa facă surprize frumoase în continuare! La acțiunile cumpărate în ultima vreme și vândute astăzi randamentul este de peste 50 %…..așa ca unde este risc și profitul este pe măsură!

      Se pare ca nu sunt asa incantati oamenii ... uite cum s-au eliberat actiunile din oferta publica suprasubscrise, cum a inceput scaderea .... unde e optimismu ???

      Da, randament de 50 la suta doar la 14 % din deținere, ca atat ai vândut ... in piata nu va fi în veci 0.66 ... chiar dacă vuan-ul e atât.

      unde de uiti? spectacol la -3% ? e prima ta zi pe bursa? se vede ca nu cunosti

      Dacă tot este așa nasol cum susții tu ai idee de ce astăzi totuși s-au cumpărat 16 milioane de acțiuni ….am înțeles niște mega pricepuți în trading au vândut astăzi pe minim istoric….dar ceilalți de ce au cumpărat dacă tot e atât de nasol fp?

      Daca nu stii ca jumatate din aia specificati de tine(17,7 mil. volum tranzactionat azi pe piata principala) sunt cumparatori ca cealalta jumatate sunt vanzatori de fapt si de drept.

    Eu cred că prețul acțiunilor FP va crește indiferent de votul de pe 27.

    FP are o capitalizare de 13 mld., din care disponibilitati+ depozite 8 mil.

    Anul acesta a încasat dividende de 140 mil. doar de la Aeroporturi și Salrom. 

    1. Rectific: disponibilitati+ depozite 800 mil.

      Rectific: 1,3 mld capitalizare

      mai faci multe rectificari?? :) in felul asta ajunge la 1300 lei capitalizare :)

    Tu ești cantorul optimist al lui popa Bolos

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb