SUPRAVEGHETORUL PIEŢEI, PRINS ÎN CAPCANĂ CNVM, hărţuită cu pretenţii băneşti din toate părţile

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 ianuarie 2011

CNVM, hărţuită cu pretenţii băneşti din toate părţile

Presată de timp şi cu senzaţia că nu poate să se descurce în iţele justiţiei orădene, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) încearcă să convingă judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să îi aprobe strămutarea, la altă instanţă, a unui proces de la Judecătoria Oradea în care mai mulţi investitori la bursă îi cer despăgubiri pentru că nu au putut să îşi valorifice acţiunile când CNVM a blocat conturile "Mobinvest".

Surse din cadrul Comisiei au declarat, pentru ziarul "BURSA", că CNVM a depus cererea de strămutare, invocând faptul că investitorii reclamanţi sunt sprijiniţi părtinitor de instanţele judecătoreşti de pe raza judeţului Bihor. Aceleaşi surse susţin că reclamanţii urmăresc "să se îmbogăţească în mod nejustificat în dauna unei instituţii de stat".

De fapt, reprezentanţii Comisiei se tem de influenţa pe care doi dintre investitorii reclamanţi ar putea-o exercita asupra instanţei de judecată, dat fiind faptul că ambii, soţ şi soţie, sunt ei înşişi judecători la Judecătoria Oradea, respectiv la Tribunalul Bihor.

CNVM are deja experienţa nefas-tă a unui proces, tot la Judecătoria Oradea, în care a constatat că judecătorul de caz, Sorin Chiriac, fusese desemnat să îşi judece propria cauză, în condiţiile în care era unul dintre reclamanţii care dăduseră Comisia în judecată în cazul "Mobinvest".

Reprezentanţii CNVM au solicitat ca judecătorul Chiriac să se abţină să se pronunţe în propria cauză (şi a soţiei sale, Adriana Chiriac, aflată şi ea printre reclamanţi).

Judecătorul respectiv a decis să se abţină să îşi judece propria cauză, dar a mers înainte cu plângerea împotriva CNVM. Astfel, la o zi după ce instanţa a aprobat cererea de abţinere, pe rolul Judecătoriei Oradea a apărut un nou proces împotriva CNVM, printre reclamanţi numărându-se şi judecătorii Sorin Chiriac şi Adriana Chiriac. Acesta este procesul pentru care reprezentanţii CNVM vor să obţină strămutarea la o altă instanţă.

Primul termen al acestui proces a fost stabilit pe 2 februarie, potrivit informaţiilor de pe site-ul Judecătoriei Oradea, ceea ce face lesne de înţeles presiunea la care sunt supuşi reprezentanţii CNVM ca să obţină strămutarea procesului. Pe lângă CNVM, pârâtă, în acest dosar este şi casa de brokeraj "Mobinvest".

CNVM a pierdut deja un proces cu 108 investitori pe piaţa de capital, la Tribunalul Bihor, fiind obligată să plătească, în solidar, cu "Mob-invest", circa şapte milioane de lei şi dobânda aferentă din 2008, deşi pretenţiile iniţiale ale reclamanţilor fuseseră de 4,48 milioane de lei. CNVM a făcut apel împotriva deciziei şi a solicitat strămutarea dosarului la altă instanţă. Între timp, avocaţii CNVM au descoperit că unul dintre reclamanţii din procesul de la Oradea, respectiv Adriana Chiriac, este colegă cu judecătoarea Daniela Jurjuţ, care a dat dreptate investitorilor în procesul de pe rolul Tribunalului Bihor. Aceeaşi judecătoare Jurjuţ a fost desemnată să judece şi o cauză disjunsă din dosarul în care s-a pronunţat deja.

Pe lângă procesele enumerate deja, pe rolul Tribunalului Oradea a mai fost înregistrată, în septembrie anul trecut, o somaţie de plată împotriva "Mobinvest" şi CNVM, care are termenul astăzi. Printre reclamanţi se află şi Teodor Ferician (care mai este reclamant alături de judecătorii Chiriac în dosarul a cărui strămutare a cerut-o deja Comisia).

Chiar dacă instanţa ar da, astăzi, câştig de cauză investitorilor de pe piaţa de capital, este dificil de imaginat de unde ar putea aceştia să îşi obţină banii, dat fiind faptul că, potrivit unor surse, conturile CNVM au fost blocate de foştii investitori în Fondul Naţional de Investiţii (FNI).

CNVM a fost obligată la plata câtorva zeci de milioane de euro către aproximativ 100.000 de investitori care şi-au pierdut banii depuşi la FNI, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie redactată la finele lunii septembrie, anul trecut. Surse care nu au dorit să le fie citate numele ne-au declarat că circa zece investitori au apelat la executori judecătoreşti, punând poprire pe conturile arbitrului pieţei de capital.

În 2008, CNVM a blocat pentru câteva luni conturile de acţiuni ale clienţilor "Mobinvest", împiedicându-i să-şi lichideze portofoliile când piaţa scădea puternic, de la o zi la alta, după ce a descoperit mai multe nereguli la casa de brokeraj.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. prin complicitatea CNVM, care a permis lipsa totala de transparenta in conducerea fondului ce a dus la vanzarea prin frauda a CEZ, cat si manipularile de pret cu ocazia transferurile or facute laDepozitar, toate in defavoarea fostilor proprietari,tocmai cei pentru care s-a creat acest fond. Un avocat iscusit ar castiga fara probleme ininstanta chemand in solidar aceste institutii ale statului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb