Surse: Arabia Saudită interzice pariurile pe deprecierea monedei sale

V.R
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 ianuarie 2016

Confruntată cu presiunile pe preţul petrolului, Arabia Saudită le-a ordonat băncilor locale, săptămâna aceasta, să limiteze capacitatea traderilor lor de a paria împotriva monedei naţionale (rialul), al cărei curs fix faţă de dolar a fost "bastionul" stabilităţii economice şi financiare a regatului, de la introducerea sa, în urmă cu trei decenii, spun surse anonime citate de Bloomberg.

Potrivit acestora, autorităţile saudite le-a interzis băncilor să mai vândă contracte "options" pe deprecierea monedei naţionale, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora cel mai mare exportator de petrol din lume nu va putea să menţină sistemul de cotare a monedei în raport cu dolarul.

Sursele spun, astfel, că Agenţia Monetară a Arabiei Saudite le-a cerut băncilor să oprească vânzările de opţiuni care anticipează deprecierea rialului, iar normele în materie, stabilite în 18 ianuarie, se aplică băncilor locale şi sucursalelor din Arabia Saudită ale băncilor internaţionale.

Apostolos Bantis, analist la "Commerzbank", afirmă: "Motivul acestei măsuri este oprirea activităţilor speculative legate de sustenabilitatea sistemului de cotare a rialului faţă de dolar".

Reprezentanţii băncii centrale a Arabiei Saudite au refuzat să comenteze informaţiile publicate de Bloomberg.

La data de 11 ianuarie, Fahad Al-Mubarak, guvernatorul băncii centrale saudite, a confirmat obiectivul de a menţine cursul rialului la 3,75 unităţi/dolar, în vigoare în ultimele trei decenii.

Ţările care folosesc sistemul fix de cotare a monedelor în raport cu dolarul, precum Arabia Saudită şi Hong Kong, sunt supuse unor presiuni tot mai mari din partea traderilor care speculează că este tot mai costisitor pentru autorităţi să continue să protejeze cursul, în condiţiile aprecierii dolarului.

Arabia Saudită a cheltuit, anul trecut, 100 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, dar nivelul acestora, de circa 628 de miliarde de dolari în noiembrie, încă se situează pe locul al treilea în lume, după China şi Japonia.

Circa 70% din veniturile bugetare ale ţării provin din vânzările de petrol. FMI estimează că, anul acesta, Arabia Saudită va avea o creştere economică de 1,2%, cel mai lent ritm după 2002.

Preţul ţiţeiului brut a continuat să scadă, ieri, investitorii anticipând creşterea stocurilor de profil din SUA, ceea ce creşte supraoferta de la nivel global.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a coborât cu 4,2%, la 27,28 dolari/baril la ora 10.27, la New York Mercantile Exchange. Mai devreme, preţul coborâse la 27,16 dolari barilul, cel mai redus nivel din septembrie 2003 până acum.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în martie a scăzut cu 3,1%, la 27,88 dolari/baril.

Conform analiştilor băncii "UBS Group" AG, cotaţiile petroliere vor continua să scadă în condiţiile în care supraoferta creşte.

În condiţiile în care preţurile petrolului se află la nivelul minim al ultimilor 12 ani, Arabia Saudită şi-a redus cheltuielile interne.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb