Surse: "Foarte probabil Radu Hanga va rămâne preşedintele BVB"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 noiembrie 2023

Radu Hanga

Radu Hanga

English Version

Nicu Buică şi-a retras candidatura pentru un loc în board-ul operatorului pieţei noastre de capital Mandatul actualului Consiliu al BVB expiră în luna ianuarie 2024

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) îi vor mai acorda un mandat de preşedinte lui Radu Hanga, la alegerile de astăzi, conform unor surse din piaţă.

Actualul conducător al board-ului operatorului pieţei noastre de capital ar avea susţinerea grupului format din Banca Transilvania, Evergent şi Transilvania Investments, dar şi a grupului coordonat de Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana), care nu are candidat la funcţia de preşedinte, potrivit surselor.

Nici administratorii fondurilor de pensii private nu au desemnat un candidat pentru şefia BVB şi, pe baza experienţei alegerilor de acum patru ani, când Hanga a câştigat cu aproape 70% din cvorum, putem presupune că şi de această dată o bună parte din voturile controlate de fonduri vor merge către actualul preşedinte al BVB.

În aceste condiţii, Dragoş Neacşu, celălalt candidat pentru şefia bursei noastre, are şanşe foarte reduse să câştige fotoliul de preşedinte al operatorului pieţei noastre de capital.

Datele pe care am reuşit să le centralizăm arată o deţinere cam de 14% din BVB a grupului BT, Ever, Transilvania Investments, dar probabil că aceştia au o putere mai mare de vot. Este posibil ca banca să deţină direct acţiuni BVB (în rapoartele băncii se menţionează doar că grupul deţine acţiuni cotate la BVB), la care să se adauge şi acţiuni deţinute prin fonduri ce nu sunt gestionate de BT Asset Management.

În cazul grupului coordonat de Lion Capital, din care mai fac parte SIF Muntenia, Infinity Capital Investments şi Swiss Capital, deţinerea identificată de noi este de circa 18%, dar ţinând cont de practica de a plasa bani în fonduri pe care aceştia le controlează şi care, la rândul lor, au acţiuni BVB, este posibil ca deţinerea să fie mai mare.

Fondurile de pensii Pilon II aveau, la finele lunii septembrie, 20,5% din BVB, în timp ce fondurile Pilon III deţineau circa 1,3% din operatorul pieţei noastre de capital.

Şaisprezece candidaţi pe nouă locuri, în board-ul BVB

Şaptesprezece candidaţi s-au înscris iniţial pe cele nouă locuri din Consiliul Bursei de Valori Bucureşti, care acum au rămas şaisprezece, conform ultimelor informări de pe site-ul BVB.

În afară de Radu Hanga, grupul coordonat de BT i-a propus pe Daniela Secară (propusă de fondul BT Maxim), Şerban Marin (propus de Evergent) şi Remus Vulpescu (propus de Transilvania Investments).

Din partea grupului Lion Capital fuseseră înscrişi Nicu Buică, directorul SAI Muntenia Invest şi Robert Cosmin Pană, unul dintre vicepreşedinţii actuali ai BVB, ce provine de la Swiss Capital şi SIF Muntenia. Între timp, Nicu Buică şi-a retras candidatura.

În acţionariatul Bursei de Valori Bucureşti se mai găsesc bănci, fonduri mutuale de investiţii şi case de brokeraj.

Candidaţii înscrişi de BCR sunt Cristian Pascu - director general executiv adjunct şi Valerian Ionescu - Head of Product Management Investments Products al băncii.

Un alt candidat pentru un loc în Consiliu al bursei este Claudia Ionescu, ce provine de la BRD.

Din zona de brokeraj candidează Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi unul dintre vicepreşedinţii actuali ai BVB. De asemenea, Octavian Molnăr de la IFB Finwest este un alt candidat pentru funcţia de administrator al bursei.

Răzvan Raţ este directorul general adjunct al BRK, dar societatea nu este membră a Asociaţiei Brokerilor, iar în trecut a acţionat concertat cu fosta SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia.

Alţi aspiranţi la funcţia de membru al Consiliului BVB sunt: Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (propus de Ioan Gheorghiu, deputy manager în cadrul Amundi Asset Management); Loredana Chitu, partener, coordonator al practicii de pieţe de capital la Dentons (propusă de OTP Asset Management); Simona Fătu, consultant guvernanţă şi ESG (propusă de Narcisa Oprea, partener al Schoenherr Attorneys at Law); Vlad Deliu, director financiar la Softbinator Technologies (propus de fostul broker Mihai Chişu).

În prezent, Consiliul BVB este compus din preşedintele Radu Hanga, vicepreşedinţii Dan Paul şi Robert-Cosmin Pană şi membrii: Claudia Ionescu, Mihaela Bîciu, Octavian Molnăr, Dragoş Neacşu, Răzvan Raţ şi Ştefan Szitas.

Membrii Consiliului noului Consiliu vor fi aleşi prin metoda votului cumulativ, pentru un mandat de patru ani, ce va începe din ianuarie-februarie anul viitor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Merita din plin ,la ce bursa dezvoltata si puternica avem.Ideea sistemului actual de taxare a câștigului din piata de capital a fost a lor(simplificare cica),investitorul ia pierderea ,statul impozitul si bvb comisionul.Pont.

    Pardon, am uitat ,la bvb romanii fac doar profituri fabuloase! 

    1. De cand au schimat legea cu privire la impozitare bursa tot urca, deci cam toata lumea castiga. Sa vedem cum va fi la anul cand cei de la USL, din cauza deficitului bugetar urias la care se pare ca se inhama, vor fi ‚stimulati‘ la masuri draconice pentru tot mediul de afaceri sau pentru sectoarele fanion.

      Pe o bursa bear, multora nu le va mai conveni sa nu poata sa deduca pierderile. 

      exact.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb