• Situaţie confuză privind extinderea termenului de reducere a deficitului bugetar al ţării
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene (BCE) au calculat suma de care ar avea nevoie Atena, în plus, dacă i se va extinde la 2016, de la 2014, termenul de atingere a ţintelor de deficit bugetar, conform unor surse citate de presa internaţională. Acestea spun că cifrele preliminare arată un necesar de 16 - 20 miliarde euro - finanţări adiţionale, însă suma finală va fi cunos-cută abia la mijlocul lunii viitoare, când troica creditorilor va publica raportul privind situaţia Greciei.
Amintim că, miercuri, ministrul elen al finanţelor, Yannis Stournaras, anunţa că guvernul de la Atena a obţinut extinderea cu doi ani a perioadei în care trebuie să-şi reducă deficitul bugetar. Conform unei astfel de înţelegeri, Atena ar trebui să atingă o ţintă se deficit bugetar mai mică de 3% din PIB în 2016, nu în 2014, aşa cum era prevăzut iniţial.
Dar, situaţia în acest sens a devenit confuză în seara zilei respective, când Comisia Europeană a dezminţit existenţa vreunui acord. Autorităţile de la Bruxelles au recunoscut că au fost făcute "progrese substanţiale", dar "problemele importante" trebuie încă rezolvate. Tot miercuri seara, FMI a dezminţit orice acord între Grecia şi creditorii internaţionali: "Au fost progrese în ultimele zile, dar problemele nesoluţionate trebuie încă rezolvate înainte ca un acord complet să fie încheiat". Fondul consideră că Grecia ar trebui să obţină încă doi ani pentru reducerea deficitului bugetar, însă are îngrijorări că ar putea apărea o "gaură de finanţare" în această perioadă.
La rândul lor, BCE şi Germania au negat, ieri, un acord cu Executivul de la Atena, ceea ce subliniază că Grecia este blocată în discuţiile cu creditorii săi.
Economia Greciei a scăzut cu 6,2% în trimestrul al doilea, în ritm anual, iar rata şomajului din ţară a depăşit 25%.