SURSE GUVERNAMENTALE: "Statul român s-ar putea lega la South Stream, cu ajutorul Kazahstanului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 mai 2013

Colaborarea dintre statul român şi cel kazah, prin vânzarea unei părţi din pachetul de acţiuni pe care ţara noastră îl deţine la Rompetrol, către KazMunayGaz, unicul acţionar al grupului petrolier Rompetrol, ar putea lega România de proiectul South Stream, potrivit unor surse guvernamentale, care ne-au precizat: "Se creează o companie de investiţii în care statul român şi KazMunayGas sunt parteneri. Astfel, începe o colaborare win-win. S-ar părea că o parte din joc este intenţia Kazahstanului de a ne ajuta să ne legăm la South Stream, având în vedere că aceas-tă conductă va trece prin Marea Neagră".

Şi Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, consideră că un acord între statul român şi KazMunayGaz ar fi o mişcare foarte bună, din care ambele părţi vor avea de câştigat.

Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Este un lucru foarte bun dacă statul român intră în business cu Kazahstanul, care este un boom în energie. Această ţară are proiecte foarte mari, iar România va fi un actor important în realizarea acestora. Eu am propus de mult să tratăm creanţa Rompetrol altfel decât ca pe o datorie. Încă din septembrie 2010, am trimis o scrisoare preşedintelui kazah Nursultan Nazarbayev, în care i-am propus rezolvarea pe cale amiabilă a situaţiei Rompetrol şi intrarea într-o cooperare de afaceri a României cu Kazahstanul. Lumea trebuie să ştie că Grupul KazMunayGaz a investit 2 miliarde dolari de când a intrat la Rompetrol şi a virat la stat, anual, câte 1,2 miliarde dolari, în cadrul Rompetrol activând în mod direct peste 7.000 de angajaţi".

Potrivit domniei sale, la crearea acestui fond de investiţii kazahii vor participa cu 110 milioane de dolari şi statul român cu 30 de milioane, bani pe care, potrivit înţelegerii, îi va plăti tot partea kazahă.

Ionel Blănculescu ne-a spus: "Vom avea 20% din fond, în prima fază creându-se 1 miliard de dolari, scopul înfiinţării sale fiind extinderea Rompetrol în regiune şi investiţiile în Marea Neagră. În schimb, va trebui ca noi să-i lăsăm (n.r. pe KazMunayGaz) să-şi răscumpere circa 25% din acţiuni, pe care vom lua 200 de milioane de dolari, care este un preţ foarte bun, iar pentru restul de 18% din pachetul pe care-l deţinem la Rompetrol să aibă drept de preempţiune. La fel, pe partea noastră din fondul de investiţii, kazahii vor avea drept de preempţiune".

Ionel Blănculescu ne-a mai precizat că reprezentanţii Guvernului nostru vor merge în Kazahstan, în perioada iunie-iulie "când, probabil, vor semna acordul în cauză".

Potrivit domniei sale, compania kazahă a achitat până acum statului român 249 de milioane de dolari, în şapte tranşe, această sumă reprezentând dobânzi la creanţa de 607 milioane de dolari pe care statul român o are la Rompetrol, "la care se adaugă cele 70 de milioane de dolari pe care i-a plătit la prima răscumpărare".

Proiectul South Stream prevede construirea unei conducte de gaze naturale care să pornească din Rusia şi să meargă spre Italia şi Austria. Conducta va străbate 900 de kilometri pe sub Marea Neagră, între Rusia şi Bulgaria, unde se va ramifica o dată către nord-vest spre Austria, apoi către sud, spre Grecia şi Italia, urmând să treacă şi prin partea românească a Mării Negre.

Proiectul este prevăzut să demareze în 2015, după ce, iniţial, se estima că lucrările vor începe în acest an.

Construcţia South Stream presupune un cost de 10-15 miliarde euro, potrivit estimărilor, iar acţionarii sunt grupul rus Gazprom şi ENI din Italia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb