Surse: Liderii europeni au convenit realegerea Ursulei von der Leyen la conducerea CE

F.D.
Internaţional / 25 iunie

Surse: Liderii europeni au convenit realegerea Ursulei von der Leyen la conducerea CE

Liderii europeni au convenit la negocierile pentru împărţirea principalelor funcţii de conducere ale instituţiilor UE nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat în postul de preşedintă a Comisiei Europene, au declarat marţi surse implicate în discuţii, relatează DPA.

Ca parte a înţelegerii, negociatorii au convenit de asemenea ca fostul premier social-democrat portughez Antonio Costa să fie numit preşedinte al Consiliului European, iar şefa guvernului eston, liberala Kaja Kallas, să preia postul de Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate.

Înţelegerea vine înaintea summitului european care se va desfăşura joi şi vineri la Bruxelles pentru luarea deciziilor asupra ocupării funcţiilor de top în instituţiile UE după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie.

Pentru a obţine o nouă numire ca preşedintă a Comisiei Europene, Von der Leyen are nevoie de o "majoritatea calificată consolidată" exprimată de liderii europeni, adică o majoritate a cel puţin 20 din cele 27 de state membre şi care să reprezinte cel puţin 65% din populaţia Uniunii Europene. Dintre cei 27 de lideri, 13 provin din partide afiliate PPE, din care face parte şi Von der Leyen.

Din partea PPE au negociat premierul polonez Donald Tusk şi cel grec Kyriakos Mitsotakis. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul interimar olandez Mark Rutte au negociat pentru liberali susţinerea lui Kallas, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz şi premierul spaniol Pedro Sanchez au negociat din partea social-democraţilor sprijinul pentru Antonio Costa.

Deciziile liderilor europeni vor trebui apoi validate de Parlamentul European prin majoritate simplă. Potrivit rezultatelor alegerilor europene, cele trei mari grupuri pro-europene, respectiv popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew), au obţinut o majoritate de 399 din cele 720 de mandate în Parlamentul European. Faţă de situaţia din fostul Parlament European, popularii câştigă 13 mandate, social-democraţii pierd 3, iar liberalii din grupul Renew pierd 28 de mandate.

Potrivit Politico.eu, rezerve au fost exprimate de unii lideri europeni faţă de Antonio Costa, care este investigat în Portugalia într-un dosar care a condus la demisia sa din funcţia de premier, şi de asemenea faţă de Kaja Kallas.

În cazul şefei guvernului eston, care este cunoscută prin radicalismul său antirusesc, lideri occidentali şi-au manifestat înaintea alegerilor teama că s-ar putea ca ea să se concentreze exclusiv asupra Rusiei şi să neglijeze alte zone, precum Africa şi Orientul Mijlociu. Dar între timp această opoziţie faţă de Kallas s-a estompat, în timp ce în cazul lui Costa numeroase capitale europene nu consideră problemele sale judiciare un obstacol pentru a veni la Bruxelles, mai ales că el are o relaţie de lucru bună cu Von der Leyen, notează aceeaşi publicaţie.

Totuşi, potrivit surselor agenţiei DPA, popularii europeni doresc în continuare împărţirea mandatului de preşedinte al Consiliului European în două perioade de câte doi ani şi jumătate fiecare, într-una din ele postul să le revină lor şi în cealaltă social-democraţilor, aşadar numirea lui Antonio Costa în acest post nu este deocamdată asigurată.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Vom fi strâns uniți în jurul Ursulei von der Pfizer. Să nu se dărâme șandramaua.

    1. Și șoșo mi-a spus că mă apreciază, urlăm împreună cam aceleași prostii.

    gata, ciolaniada editia 2024 s-a terminat! pe principiul, fraierilor care sunteti fraieri si votati ca idiotii, ne vedem in 2029 cu alta ciolaniada......intre timp, multa "apreciere" din partea ciolanistilor! sa fii jupanaul europei fara sa vrei sa participi la vot, asta da aroganta maxima!

    1. S-a votat, pe baza asta s-a convenit. 2-3 gugunani, votanți de șoșo, nu pot decât să-l aștepte pe cărturarul Lazarus să-i reprezinte. :

    eu cred ca se doreste o implozie a UE , aceasta decizie va mentine starea de tensiune care exista cu aceasta Ursulâ in frunte in mod inutil .

    1. Evident, UE face implozie de la 2-3 pensionari săraci.

    Nimic nu se va schimba .Doar 13 fotolii in plus pentru extremisti cea ce ii impiedica la a avea forta necesara schimbarii . Timp de cinci ani atit cit este necesar pentru intrarea Ucrainei si Rep .Moldova in UE si NATO.Apoi mergem mai departe si ii vom integra si pe ceilalti .

    1. Sunt 1.5 milioane de voturi anulate la alegeri. A fost cald, a fost weekend. Daca tu crezi ca cineva s-a dus pana la sectia de votare doar pentru a-si anula votul intr-o modalitate de protest academic.... Esti dus cu pluta.

      S-au furat alegerile. Clar. Stampila cu care am votat eu era imperfecta. Imi venea sa i-o bag pe gat sefului de sectie de vot. Daca apasai normal, nu ieseau toate caracterele interioare Votat 2024. Daca apasai mai tare, trecea tusul pe partea cealalta a hartiei. Atat asteptau unii sa anuleze voturile pentru cei care nu erau PSD+PNL. 

      Voturile anulate au aceeași distribuție cu rezultatul votului.

      Dar știm că Șoșo urla pe stradă când mutau jandarmii sacii. Ăia își făceau treaba, iar șoșo urla hoții de la mononeuron și de la șorici. 

    Omul potrivit pentru SUA

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb