Suspendarea acordului cu FMI nu a influenţat piaţa bursieră

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2005

Principalii emitenţi de la Bursă şi-au revenit ieri, cu excepţia SIF-urilor, unde scăderile au continuat pînă la finalul sesiunii bursiere. Unii dintre actorii pieţei sînt de părere că investitorii s-au obişnuit cu volatilităţi ridicate şi veşti nefavorabile, ca de exemplu cea referitoare la suspendarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

Analistul "Active International", Laurenţiu Roşoiu, apreciază: "Piaţa se află pe un trend de scădere încă de la jumătatea săptămînii anterioare, prin urmare nu se poate spune în acest moment că actul în cauză a determinat căderea pieţei". Domnia sa precizează că totuşi s-ar putea specula că nesiguranţa continuării acordului cu FMI ar fi contribuit, alături de alte elemente (epuizarea potenţialului SIF-urilor alimentată de privatizarea BCR, apropierea BET de maximele din februarie, scandalul mediatic în care este implicat Rompetrol, accentuarea căderii SNP, care era privit ca un pilon al bursei), la plafonarea şi ulterior la accentuarea căderii cursurilor acţiunilor societăţilor cotate.

Ca o completare a acestei speculaţii în contextul amintit, reducerea cotaţiilor SIF ar putea fi interpretată ca un semn al scăderii încrederii în perspectivele economiei româneşti din partea investitorilor care au intrat în acţionariatul respectivelor societăţi după momentul majorării pragului de deţinere.

Analistul "Active International" concluzionează: "Cel mai probabil, în acest moment neîncheierea acordului cu FMI nu a produs încă efecte. Aceste efecte ar urma să fie resimţite pe piaţa de capital numai dacă sistemul economiei româneşti, în ansamblul său va fi afectat de neîncheierea acordului". Domnul Roşoiu ne-a mai declarat: "Momentan nu se poate vorbi de o influenţă la nivelul pieţei, ca urmare a neîncheierii acordului cu FMI, putînd fi bănuită doar o stare de oarecare nelinişte care nu cred că poate fi numită < influenţa a pieţei >".

Valentin Ionescu, director de tranzacţionare al "Euro Invest Vision", ne-a declarat: "O importanţă deosebită o reprezintă în acest moment finalizarea Codului Fiscal, iar impactul va fi unul resimţit în piaţă". La rîndul său, Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", spune: "Deşi reacţiile guvernului şi ale băncii centrale sînt în parte corecte şi justificate, totuşi semnalul pentru investitorii străini nu poate sub nici o formă să fie pozitiv. Chiar dacă personal înţeleg şi accept raţiunile invocate de oficialii români pentru a-şi păstra actualii parametrii ai politicii macroeconomice, din punctul de vedere al pieţei de capital acum chiar avem nevoie să generăm cît mai multe semnale pozitive în exterior, iar această suspendare a acordului cu FMI nu poate fi decît negativă pentru investitorii străini". Domnia sa apreciază că nu poate fi stabilită o corelaţie directă între suspendarea acordului şi scăderea Bursei din ultimele 2-3 zile. "Mai degrabă aş spune că sentimentul general al pieţei este negativ acum iar această ştire nu a făcut decît să se adauge la cumulul de factori nefavorabili existenţi deja", subliniază preşedintele "KTD Invest". Pe o piaţă care era de mai mult timp în scădere ştirile negative au tendinţa să fie considerate justificări pentru o accentuare a trendului descendent. La fel, pe o piaţă în creştere în general ele sînt uşor trecute cu vederea deoarece investitorii sînt prea ocupaţi să caute justificări pentru aprecierea în continuare a cotaţiilor ca să mai ia în seamă şi evenimentele contrare psihologiei colective.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb