Suspiciuni puternice că ASF a oferit informaţii privilegiate Cooperativei

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 - 6 martie 2022

Desen de MAKE

Desen de MAKE

Conducerea SIF Oltenia a convocat AGA pentru răscumpărarea de acţiuni proprii la doar două zile după ce Madadi a depus oferta publică la ASF

Suspiciunile de corupţie asupra Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) primesc întăriri din ultimele evenimente apărute în jurul ofertei investitorului Ben Madadi pentru 7% din SIF Oltenia, evenimente nenaturale care sugerează că ASF a scurs informaţii confidenţiale din ofertă către gruparea Lakis-Drăgoi.

Conform raportului transmis în data de 2 martie Bursei de Valori Bucureşti de către SIF Oltenia, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat în ziua respectivă o oferta publică de cumpărare depusă de investitorul persoană fizică Behboud Madadi, ofertă ce vizează achiziţia a 35 de milioane de acţiuni SIF5, preţul de cumpărare fiind de 2 lei/titlu.

Informaţia pare însă să se fi scurs din ASF la doar câteva ore de la depunere.

Oferta lui Madadi a fost depusă la ASF în data de 21 februarie, în jurul orei 13:00 (Madadi însuşi ne-a confirmat ziua şi ora aproximativă la care a fost depusă).

La aproximativ două ore după depunerea la ASF, acţiunile SIF5 au început, însă, să crească şi volumul tranzacţionat să fie mai mare, în timp ce celelalte SIF-uri şi piaţa în general scădeau din cauza tensiunilor legate de Ucraina.

A doua zi, creşterea SIF5 a continuat - la fel, pe volume în creştere - în timp ce restul pieţei, inclusiv SIF-urile, nu prea creşteau.

În a treia zi, 23 februarie, SIF5 a continuat să crească, ba chiar şi-a accelerat creşterea, în timp ce restul pieţei scădea sau era în stagnare, tot din cauza tensiunilor legate de Ucraina.

Astfel, în a treia zi de la depunerea ofertei de cumpărare, SIF5 a crescut cu peste 7%.

În cele trei zile, de la doar câteva ore de la depunerea ofertei la ASF, acţiunile SIF5 au crescut de la 1,68 lei la 1,908 lei într-o piaţă care nu a crescut.

Asta înseamnă o creştere de peste 13,5% fără ca acţiunea să fie impulsionată de vreo ştire oficială.

Totodată, Madadi ne-a confirmat că el nu a operat tranzacţii cu SIF Oltenia în şedinţele bursiere din 21-23 februarie, când preţul acţiunilor SIF5 a urcat pe volume semnificativ mai mari şi mai constante decât în 2021, presiunea fiind în mod evident la cumpărare.

Analiza volumelor şi tranzacţiilor pe SIF5 arată de altfel că un participant la piaţă a împins preţul SIF5 până 1,74 lei/titlu în debutul şedinţei din 2 martie, vânzând mult sub bid, cu puţin timp înainte să vină solicitarea ASF privind suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor SIF 5, efectuată de operatorul pieţei ca urmare a aprobării ofertei.

Suspiciuni puternice că ASF a oferit informaţii privilegiate Cooperativei

Aşa cum se vede în imagini, Evergent Investments (EVER, fostul SIF2), ca şi restul pieţei, n-a avut nicio creştere în cele trei zile. Deci creşterea cotaţiei SIF5 avea un motiv concret, independent de condiţiile pieţei.

Totodată, întărind suspiciunile că ASF a oferit informaţii privilegiate cooperativei Lakis-Drăgoi, în seara zilei de 23 februarie, la ora 20:05, după cele trei zile de creştere puternică a acţiunii SIF5 de la depunerea ofertei lui Madadi la ASF, conducerea SIF Oltenia publică un convocator pentru o adunare generală a acţionarilor în care să se voteze răscumpărarea a 5% din capitalul social al SIF5 cu un preţ de răscumpărare cuprins între 0,10 lei şi 4 lei.

Actori din piaţă au opinat că, cel mai probabil, oameni cu funcţii importante din ASF, cel mai probabil Oana Ştefănoiu şi/sau Gabriel Grădinescu, având acces la documentaţia ofertei, au dat informaţia mai departe unor jucători din piaţă care au intrat la cumpărare şi au achiziţionat tot ce au putut (subliniem faptul că sunt opinii bazate pe logică, deci, speculaţii).

Şi mai evident pare a fi faptul că informaţia legată de oferta lui Madadi ar fi ajuns într-un fel sau altul la conducerea SIF Oltenia, care pentru a-l contracara pe Madadi şi pentru a descuraja acţionarii să vândă în ofertă s-a pus urgent pe treabă şi a convocat o adunare pentru răscumpărarea de acţiuni proprii.

Ce este clar, inclusiv din punct de vedere legal, este că informaţia privind oferta publică a lui Madadi nu trebuia să ajungă în piaţă, ci să fie ţinută confidenţială, cu stricteţe, până la aprobarea sau respingerea documentaţiei, iar abia apoi comunicată pieţei.

Convocarea adunării pentru răscumpărarea de acţiuni SIF5 cu doar o lună înainte de AGA de bilanţ, unde se putea propune un asemenea punct pe ordinea de zi, scoate în evidenţă graba apărută în rândul membrilor Cooperativei după această scurgere a informaţiei de la ASF. Dacă aceste suspiciuni ar fi confirmate de verificări ale organelor abilitate, întreaga conducere a ASF poate fi cercetată pentru complicitate la manipularea pieţei de capital.

Angajarea la SIF Oltenia a lui Ciprian Copariu, fostul director al direcţiei emitenţi, tranzacţii şi abuz de piaţă din ASF arată modalitatea prin care Cooperativa îi răsplăteşte pe cei care i-au adus servicii lucrând în cadrul ASF, atunci când ei nu mai lucrează acolo.

Opinia Cititorului ( 45 )

  1. Oare șefii ASF s-au panicat și au făcut o greșeală fatală? Se vede clar că unii de la ASF au oferit informații privilegiate la conducerea SIF Oltenia. Pentru mult mai puțin s-au dat ani de pușcărie.

    1. E foarte simplu,cine a cumparat un numar mai mare de actiuni dupa depunerea ofertei domnului Madadi la ASF si se pot vedea persoanele si legaturile ,probabil ca sunt aceleasi persoane care au mai fost folosite in asemenea proceduri cand este trimis un document oficial si pana la publicarea acestuia pentru toata lumea(oferte de preluare,cumparare,insolvente, faliment etc) doar cativa au acces...

      Este un caz clar. In 2004, cazul Rompetrol de folosire a informatiilor privilegiate a fost mai incurcat. Asta de acum este simplu.

    Incredibil!!! Sat fara caini. Mafia opereaza la vedere. Cum nu-i aresteaza pe astia de la ASF nimeni? Daca ei SUPRAVEGHEAZA piata, vai de noi.

    1. Si pe cei de la Agentia de Supraveghere ce agentie ii "supravegheaza"? Si de ce? Pare destul de clar ca informatia s-a scurs inaintea comunicarii oficiale catre piata, dar cumparatorii sunt cel mult presupusi. La fel si vinovatii. Nu-mi fac mari sperante de lamurire atata timp cat supravegherea supravegherii e pierduta in meandrele concretului.

    Nu exista piata in Romania, in cel mai bun sens o simulare de "piata"!

    Alooo, cum se poate așa ceva?!

    Curat murdar coane! E clar. Copariu care ani și ani a fost director la ASF pe piețe de capital, acuma este director de portofoliu la SIF5. 

    Cu astfel de indivizi corupți și lipsiți de integritate, suntem slabi, ne mănâncă Rusia lui Putin la micul dejun. Puneți bre oameni capabili și corecți până nu e prea târziu. 

    1. E prea tarziu

    Da, nu știu ce sa cred, poate este adevărat sau nu, puțin ma interesează ACUM aspectul ca Ben a fzcut oferta tare sai ca Sif 5 face răscumpărare. Bai fraților, suntem în război, voi înțelegeți ce se întâmplă, Ben tu ști ce se întâmplă, Conducerea Sif 5 vedeți ce se întâmplă? Va arde de corupție, ASF transpira informație, pe cine interesează, pe mine NU. Fiți cu picioarele pe pământ!

    1. Ce ți-ar plăcea să fie lăsate furăciunile în pace ;)

      Tu nu auzi că astfel de corupți, oameni care se vând pe un pumn de bani, ne fac pe noi ca țară slabi și atacabili in fata tăvălugului rusesc?! Acuma mai mult ca niciodată avem nevoie de oameni corecți și capabili in funcții de conducere.

      Mai grozavule, tu n-ai auzit cum i-au tras pe roata pe Horea si Closca?

      De ce te-ar mai interesa si altceva? 

    Era de domeniul evidentei ca avansul SIF5 a fost înșelător. Toate tranzacțiile de după data depunerii ofertei trebuie verificate. Programul de OP al sif a fost suspect de cand a fost anunțat. Ăștia sunt toți nebuni daca s-au lansat in mișcări atât de grosolane.

    Coruptia domina ASF. Gradinescu si Stefanoiu sunt doar doi dintre coruptii si prostii ASF. Au facut numai prostii una dupa alta aratand ca nu legea conteaza ci bunul lor plac si interesele lor personal. Sa tragem obloanele si sa ramana ei cu dl Marcu singuri in piata lor si a prietenilor lor.

    Facti un joc murdar! Si ei pot presupune ca ben a dat aceasta informatie ca apoi sa acuze! Nu ati facut nicio verificare ca sa aruncati asa acuzatii!

    1. E rizibil. Ce ar fi câștigat Ben?! E evident ca a fost o mobilizare a clanului ca sa îl oprească din cumpărat . Informația a plecat de la ASF și a ajuns la Copariu. Sif 5 a cumpărat SIF4 acum cumpara sif 5. Joc murdar. S

      Dar, ce motiv ar putea avea Madadi sa vrea sa piarda bani?

      Reprezentantul grupului infracțional, din care fac parte destui de la ASF, a opinat, că Madadi ar minți, ca să piardă bani. Bravo! Infractori sunteți, dar ceva minte aveți?

      Parerea mea este ca datele furnizate de articol sunt dovezi. Si ca aceste dovezi sunt suficiente sa bage la puscarie pe responsabili, atat pe cei din ASF care au scurs informatiile privilegiate, cat si pe cei care le-au folosit.

      Întrebarea e ce interes au șefii celor 3 sifuri sa piardă bani . De ce sunt disperați sa gonească toți investitorii?! De ce nu le fuzionează dacă oricum au același șef . ASF nu vede ca ordinele sunt plasare înșelător ? Vede și tace. Complici cu tâlharii ?

    Faceti sesizare penala pentru folosirea de informatii privilegiate. Organele abilitate ii vor lua la intrebari si le vor urmari actiunile celor pe la care a trecut documentatia de oferta publica de cumparare la SIF Oltenia SA. In ASF orice document care ajunge la registratura trece pe la Nicu Marcu care il distribuie mai departe sefului de sector, in cazul de fata Gradinesci, de acolo la Oana Stefanoiu sj dupa la functionarul care lucreaza documentele. Ulterior consiliul aproba. Ei vor fi verificati

    1. Având în vedere sumele uriașe care au fost folosite la cumpărarea de acțiuni SIF5 între 21 și 23 februarie, informația nu putea fi dată de funcționari mici. Vorbim de trei suspecți reali: Marcu, Grădinescu, Ștefănoiu.

      Va poate spune mai multe Madadi.

    De ce ati șters răspunsurile? V-am spus adevărul despre tara arde și baba se piaptana", ganditi-va la război, asta sa va intereseze, ce Va fi in viitor? Sa va fie rușine pentru ca cenzurați!

    1. N-ai destule articole si stiri despre razboi?

      Ne innveti ce sa ne intereseze?

      Sa-ti fie rusine ca insisti in prostie! 

      Adica, daca a izbucnit razboiul Ruso-Ucrainean, atunci trebuie suspendate toate procesele din instantele judecatoresti din Romania? Omule, esti dus cu pluta.

      Tara arde si hotii o fura.

      Te invit la un șpriț, ca sunt dus cu pluta, după facem un șah și apoi mergem la sala de box s ne exteriorizam. Sa-ti fie rușine ca ma jignești, anonimule!

      Bun argument ca nu esti dus cu pluta!

      Este evident ca esti dus cu pluta. Intai vrei sa cenzurezi articolul, pentru ca pe urma sa te plangi de cenzura. Nu afirm, dar te intreb: esti idiot?

      Innveti ? Sint ?

    Ben Madadi e pe mana cu Dragoi si Lakies se vede de la Sif4, a strans actiunile de la toti si a postat in luptator apoi le-a vandut cui credeti lui Dragio si Lakies bineinteles pentru efortul lui de a strange actiunile a primit un profit. Acum face exact la fel la Sif5 si pozeaza din nou in luptatorul dreptatii, dar de fapt strange actiunile pentru Dragoi si Lakies, bineinteles pentru efort va primi un profit. Nu de alta dar Lakies si Dragoi nu pot cumpara actiunile direct pentru ca ei cumpara actiunile cu banii sifoanelor.

    1. Wow, ce deștept ești :))

      Totul e o conspirație, și mama ta te-a făcut special ca să scrii prostia asta, evident tot în beneficiul lui Lakis. Iar Lakis tot ce face face pentru Drăgoi, iar Drăgoi face ce face pentru Putin. Am nimerit, nu? 

      Dar vorbeste cu ideoloaga Cooperatiei, cu MI7, ea este de acord cu ceea ce scrii? Ca parca nu era chiar atat de proasta, proasta da, dar nu chiar atat!

      Tu spui ca Lakis si Dragoi fac chestii ilegale?

      Da esti atat de destept incat ma intreb cum te ma tine pama tul.

    Ti-am tot lansat o provocare, domnule Make, dar stergi tot cu mana ta corupta. Te consideri un om cinstit ca ai luat bani de la Madadi ca sa acuzi de coruptie niste persoane, pe baza unor 'speculatii bazate pe logica"? Sau esti un om corupt care pentru bani, scrii si publici informatii neverificate, dar care pot avea repercursiuni neplacute?

    1. In primul rind, cuvintul din limba romana este "repercusiuni".

      In al doilea rind, speculatiile bazate pe logica care sint citate in articol, nu apartin autorului ci sint citate din opiniile unor actori ai pietei. 

      In al treilea rind, eu nu iau bani ca sa scriu articole (toate articolele din cei 32 de ani ai mei de presa au fost gratuite, ele nu au fost platite nici macar de Redactie). 

      In al patrulea rind nu eu am scris articolul de fata. 

      In al cincilea rind, articolul are un autor care isi asuma responsabilitatea lui, in timp ce tu esti un anonim care nu isi asuma responsabilitatea cind ma face corupt. 

      P.S. Da, ti-am sters mai multe comentarii imbecile echivalente acestuia la care iti raspund. De ce ar trebui sa ti le las, de vreme ce incalca Regulamentul comentariilor, in care scrie clar ca nu ai voie sa ma hartuiesti? Faptul ca esti imbecil nu te scuteste sa respecti Regulamentul. 

      PPS

      Hai, acum arata-ne ca esti barbat! Identifica-te si da-ti numarul de telefon! 

    Lucrurile par clare. Totusi, de ce sa fii atat de imprudent, cand e clar ca toata lumea e cu ochii pe tine?

    1. Pentru ca nivelul intelectual este extrem de scazut. Uita-te si la comentariile cooperatorilor!

      Se gândesc că n-o să li se întâmplă nimic. Se gândesc că familia Drăgoi are relații peste tot și îi salvează. Așa gândea și Vântu. Și Vântu avea creier.

    azi au fost tranzactionate pe Sif 5 un volum total de 3.051.035 actiuni.

    in 1 saptamana volum total de6.753.684 actiuni 

    in 1 lunavolum total de 62.145.785 actiuni 

    in 6 lunivolum total de 73.668.557 actiuni 

    in 1 an volum total de89.843.594 actiuni 

    anul curent volum total de64.897.363 actiuni 

    Ce concluzie tragem de aici?

    1. Concluzia este simpla: ASF a sifonat informațiile către cooperativa. Este de necrezut că sunt atât de prosti, încât fac asemenea greseli. Se strange lațul...

    Oana Stefanoiu a distrus a sifonat si la Harinvest, ea e cîrtița din ASF

    1. Cea mai corecta constatare. Nimeni nu a mai spus-o pana acum dar e foarte adevarata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb