SVN ROMÂNIA: Nou record de locuinţe noi în Bucureşti

S.B.
Miscellanea / 28 octombrie 2020

Nou record de locuinţe noi în Bucureşti

Piaţa rezidenţială din Bucureşti şi împrejurimi a înregistrat în 2020 un nou an cu rezultate excepţionale din punct de vedere al livrărilor de locuinţe noi. Peste 16.000 de unităţi ar putea fi predate până la finalul anului, stabilindu-se astfel un nou record

Proiectele rezidenţiale care ţintesc segmentul mass - market au redevenit majoritare în oferta nouă din Bucureşti şi împrejurimi, într-un context de dezvoltare vertigionasă a polilor rezidenţiali din zonele de vest şi de sud ale oraşului

Accesibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe a ajuns la cel mai bun nivel din istorie, într-un context de majorare a salariului mediu, de temperare a creşterii preţurilor locuinţelor, de reducere a dobânzilor şi a unei deprecieri de 2,2% a monedei naţionale în raport cu Euro

Piaţa rezidenţială din Bucureşti şi împrejurimi a înregistrat în 2020 un nou an cu rezultate record în ceea ce priveşte livrările de locuinţe noi. Peste 16.000 de unităţi rezidenţiale ar putea fi livrate pe piaţă până la finalul acestui an, stabilindu-se astfel un nou record local, potrivit raportului de piaţă "Residential Market Genome 2020" întocmit de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Adiţional acestora, alte peste 9.000 de apartamente şi case se află în diferite stadii de dezvoltare în Capitală şi împrejurimi, cu termene de livrare anunţate pentru 2021, potrivit datelor SVN Romania.

Înregistrarea acestui nivel record de livrări de locuinţe ar fi sinonim cu o creştere de aproape 8% faţă de numărul de locuinţe noi predate în Bucureşti şi Ilfov în 2019, an care a fost la rândul său cel mai bun din istoria pieţei rezidenţiale locale.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în primele şase luni din 2020 au fost predate 8.528 de locuinţe noi în Bucureşti şi Ilfov, în creştere cu peste 32% faţă de perioada similară a anului trecut, primul semestru din acest an fiind unul record din acest punct de vedere.

"Pandemia COVID-19 are deocamdată un efect relativ limitat asupra livrărilor de noi locuinţe din Bucureşti. Gradele de absorbţie ale proiectelor nou finalizate s-au menţinut ridicate, cea mai mare parte a locuinţelor fiind deja pre-contractate încă de anul trecut. Oferta s-ar putea însă reduce în 2021, şi după doi ani cu livrări record, competiţia urmând a se înteţi. Dezvoltatorii trebuie să îşi întocmească planurile în cel mai bun mod cu putinţă pentru a înregistra rezultatele scontate, 2021 urmând a fi un an cu numeroase provocări", a declarat Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Gradele ridicate de absorbţie ale locuinţelor finalizate în Bucureşti, de peste 75% în medie până la predarea proiectelor, au fost obţinute şi într-un context în care accesibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe în Bucureşti a ajuns la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieţei, potrivit indicelui de profil calculat de către SVN Romania.

Astfel, în luna august a acestui an (ultima lună cu date referitoare la salariul mediu net) erau necesari aproximativ 8,3 ani sau sub 100 de salarii medii pe economie la nivel naţional (677 de euro) pentru achiziţionarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti (50 de metri suprafaţă utilă, 1350 euro / metrul pătrat util). Comparativ, la începutul anului era necesară o perioadă de 8,67 de ani sau 104 salarii medii pe economie (668 de euro) pentru achiziţionarea aceluiaşi apartament (1.390 de euro / metru pătrat util).

La începutul lui 2019 erau necesare 105 salarii medii pe economie, la începutul lui 2018 erau necesare 117 salarii medii în timp ce în 2008, în momentul de vârf al pieţei din acea perioadă, erau necesare nu mai puţin de 393 de salarii medii pe economie pentru achiziţionarea unui apartament nou în Bucureşti, sau o perioadă de aproape 33 de ani, potrivit calculelor SVN Romania.

Gradele bune de absorbţie din 2020 s-au obţinut şi într-un context de adaptabilitate mai bună a ofertei la cererea existentă. Astfel, segmentul mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în interiorul marilor cartiere sau la marginea oraşului, a redevenit majoritar pe piaţă, cu o cotă de 55,5% din noua oferă. Creşterea de la o cotă de 48% în 2019 s-a produs în principal ca urmare a unei multitudini de noi proiecte dezvoltate în zone precum Militari - Vest, Berceni - Sud sau Th. Pallady - Est.

Segmentul middle market deţine o pondere de 42% din noua ofertă, deşi numărul efectiv de locuinţe care se adresează acestei categorii a crescut uşor faţă de 2019. Dezvoltarea middle market a continuat şi în 2020, ca urmare a finalizării unui număr ridicat de proiecte în zone semicentrale, de nord şi în apropierea polilor de birouri din zone precum Aviaţiei, Grozăveşti - Politehnică sau Expoziţiei.

Segmentul premium şi de lux a înregistrat de asemenea noi recorduri în 2020, cu aproape 500 de noi locuinţe predate în acest an. Calculele SVN Romania arată că piaţa rezidenţială premium şi de lux din Bucureşti atrage tranzacţii anuale de peste 250 de milioane de euro.

La nivel naţional, Cluj - Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa, Sibiu şi Iaşi au înregistrat cele mai bune rezultate, în timp ce pieţele rezidenţiale regionale de dimensiuni mai reduse, precum Oradea, Piteşti şi Craiova, au beneficiat din plin de efervescenţa înregistrată pe piaţa rezidenţială.

Datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară arată că în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat aproximativ 381.600 de tranzacţii la nivel naţional, cu 0,3% mai puţine faţă de primele nouă luni din 2019.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Calmul dinaintea furtunii.

    Recorduri de livrari vor exista si in 2021 -2022 este normal.

    Am zis ca se acumuleaza stocuri in shadow stat! 

    Este normal cand ciclul creditului atinge maxim inainte de pocnirea inflationista din piata! 

    Ciclul pietei incepe sa incline foarte mult din spre ciclul cumparatorului spre ciclul vanzatorului! 

    Deci mai multe stocuri viitoare ca pondere fata de cumparatori “eligibili creditati”. 

    Nu uitati de trendul inflationist al persoanelor fara loc de munca ce vor genera franari de invartide nominale in piata; si implicit raciri de active financiare pe moment, in termeni reali nu nominali! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb