Ambasada Italiei la Bucureşti, împreună cu Biroul Italian de Recuperare a Bunurilor şi Serviciul de Cooperare Poliţienească Internaţională, a colaborat cu autorităţile române pentru recuperarea bunurilor provenite din infracţiuni şi confiscarea activelor imobiliare şi corporative legate de reţelele italiene de crimă organizată.
Potrivit comunicatului remis redacţiei, la 20 ianuarie, un grup de lucru bilateral a comparat practicile şi cadrele normative ale României şi Italiei pentru sechestrarea şi utilizarea bunurilor confiscate, subliniind importanţa administratorului judiciar pentru protejarea locurilor de muncă şi reintegrarea întreprinderilor în economia legală.
La întâlnirea bilaterală, a fost prezentată soluţia inovatoare Silver Notice, introdusă de Interpol în Italia, pentru urmărirea bunurilor de origine ilicită la nivel internaţional.
Garda italiană de Finanţe a prezentat tehnici de investigare a criptoactivelor, inclusiv utilizarea sateliţilor pentru combaterea spălării banilor.
Consultările italiene au fost conduse de oficiali precum prefectul Maria Rosaria Laganà şi procurorul general adjunct Antonio Balsamo.
Delegaţia italiană a participat la o conferinţă organizată de societatea civilă românească, axată pe reutilizarea socială a bunurilor confiscate pentru sensibilizarea în lupta împotriva criminalităţii organizate şi promovarea cetăţeniei active. Evenimentul a fost parte a iniţiativei Democracy and Rule of Law şi a beneficiat de colaborarea Ambasadă, ANABI, DNA, Centrul European de Cercetare pentru Educaţie Juridică, organizaţii pentru drepturile omului şi migraţie, precum şi Asociaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Durabilă.
Opinia Cititorului