Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a subliniat, astăzi, importanţa sistemelor informatice SUMAL de urmărire a materialului lemnos şi SIATD de asigurare a trasabilităţii deşeurilor, adăugând că toată infracţionalitatea în domeniul mediului duce la un moment dat către infracţionalitate economică, relatează Agerpres.
Ministrul a mulţumit Direcţiei de Investigaţii a Criminalităţii Economice din IGPR pentru modul în care abordează în ultima perioadă problema de infracţionalitate în domeniul mediului şi al exploatărilor forestiere.
"Astăzi, Direcţia pentru Investigarea Criminalităţii Economice a desfăşurat o acţiune de control împreună cu colegii noştri din minister, pe baza sistemului informatic SIATD, deci pe baza unui sistem informatic integrat, care oferă detaliile, rezultatele, baza pentru aceste controale, în domeniul neutralizării deşeurilor, al reciclării, şi unde au fost deja operate şi reţineri şi unde s-a documentat un caz de infracţiune economică de peste 70 de milioane de lei. Aceste acţiuni presupun săptămâni, luni de pregătire şi de fiecare dată se bazează pe sistemele informatice pe care le-am instituit de la începutul mandatului şi în utilitatea şi eficienţa cărora cred, sincer, pentru că toată infracţionalitatea în domeniul mediului duce la un moment dat către infracţionalitate economică", a spus el.
Tanczos Barna a amintit că, în urmă cu două săptămâni, a avut loc o acţiune extrem de complexă alături de reprezentanţii IGPR, când au fost controlate 11 societăţi şi au fost indisponibilizate zeci de mii de metri cubi de lemn.
"Au fost constatate infracţiuni nu doar în domeniul exploatării forestiere şi procesării lemnului, ci şi în domeniul armelor şi muniţiilor. Cred că sistemul SUMAL 2, care oferă baza pentru aceste controale, îşi arată eficienţa. Sistemele informatice integrate ajută foarte mult la documentarea şi la probarea acestor infracţiuni", a explicat ministrul Mediului.
Poliţiştii din cadrul IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat, astăzi, 14 percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, precum şi activităţi de ridicare de înscrisuri de la şapte societăţi comerciale într-un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii şi uz de fals.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020 - 2021, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi, în scopul obţinerii unor sume de bani, cu titlu de bonificaţie, de la organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului, persoanele bănuite ar fi furnizat acestor entităţi documente justificative în care ar fi consemnat activităţi nereale de colectare şi reciclare a 22.236.016 kilograme de deşeuri - ambalaje şi DEEE.
Prin raportarea acestei cantităţi în sistemul de transfer de responsabilitate s-a produs un prejudiciu Administraţiei Fondului pentru Mediu în valoare totală de 79.085.258 de lei.