Ţara noastră preia oficial conducerea UE

M.I.
Internaţional / 10 ianuarie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Actualizare - Tusk: "România are puterea de a fascina şi de a încânta"

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit în această seară, la ceremonia de la Ateneu, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, un discurs în limba română din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima sa maşină, o Dacia.

"Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. (...) România are puterea de a fascina şi de a încânta", a spus el.

(E.M.)

-----

Actualizare - Juncker: Locul României este în centrul UE şi în centrul zonei Schengen

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat în această seară, la Ateneul Român, că rămâne fidel credinţei sale că România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen.

"Pledam în 2014 că România trebuie să facă parte din Schengen. Rămân fidel acestei promisiuni", a spus înaltul oficial european.

El a vorbit de "drumul dificil şi deseori exigent" al ţării noastre şi a apreciat faptul că România şi-a păstrat cultura şi în perioada comunistă.

Juncker a vorbit, de asemenea, despre provocările ce privesc statul de drept. "Uniunea Europeană este formată din compromisuri, dar când vorbim de statul de drept şi de lupta anticorupţie, nu există niciun compromis posibil", a punctat el, potrivit Agerpres.

Totodată, preşedintele Comisiei Europene a mărturisit că se bazează pe "energia şi unitatea naţiunii române" în ceea ce priveşte preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

(E.M.)

-----

Actualizare - Dăncilă: "România va conduce cu demnitate Consiliul UE"

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene.

"Astăzi, românii se bucură de Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească acelaşi respect, aceleaşi drepturi şi aceleaşi beneficii de care se bucură toţi cetăţenii europeni. Cu acest gând, voi reprezenta ţara mea şi pe concetăţenii mei în următoarele şase luni. România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene", a spus Dăncilă la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

(E.M.)

-----

Actualizare - Iordache: Nu-mi imaginez România în afara UE

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat în această seară, la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei române la UE, că românii au mare încredere în proiectul european şi că îşi doresc să facă parte din acesta. "Dorim în egală măsură să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni", a declarat Iordache, adâugând că nu-şi poate imagina România în afara Uniunii Europene.

"Majoritatea parlamentară va sprijini guvernul în toate acţiunile sale pentru a îndeplini cu cinste şi demnitate mandatul pe care îl vom avea în următoarele şase luni la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene", a spus Florin Iordache în deschiderea discurcului său, conform News.ro.

Acesta a explicat că toate comentariile politice din România în acestă perioadă trebuie primite într-o cheie "electorală".

Iordache a vorbit despre "decizia suverană" a poporului român de a adera la Uniunea Europeană.

"Vreau să vă asigur de deschiderea totală pro-europeană şi de dorinţa noastră sinceră ca România să îşi consolideze statutul de stat membru cu drepturi depline în cadrul acestei mari familii care se numeşte Uniunea Europeană. Vrem să fim europeni şi ne dorim în egală măsură să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni. Românii au mai mare încredere în instituţiile europene", a mai spus Iordache.

Acesta a explicat că România este o ţară pe care oficialii europeni se pot baza.

"De aceea, cred că ţara mea merită să fie respectată ca un partener de încredere în realizarea acestui proiect atât de ambiţios care se numeşte Uniunea Europeană", a mai spus Iordache.

(E.M.)

-----

Actualizare - Tăriceanu: Dimensiunea incluzivă a statului român, europenizată aproape complet

"Este corect să spunem că dimensiunea incluzivă a statului român, reprezentată de administraţia publică, de sistemul de sănătate, educaţie, muncă şi serviciile sociale, a fost europenizată aproape complet. Totuşi nu pot spune acelaşi lucruri despre dimensiunea coercitivă a statului. Ca reminiscenţă a trecutului comunist, unele instituţii şi factori de decizie încă se agaţă de puterea de care s-au bucurat anterior" a declarat în această seară preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

El a adăugat că "aceşti actori pur şi simplu au înlocuit ideologia legalităţii socialiste cu cea a statului de drept, păstrându-şi obiceiurile şi făcând apel la aceeaşi lipsă de asumare de care s-au bucurat colectiv înainte de 1989".

"Sper că în timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, autorităţile ţării mele vor face mai multă lumină asupra acestui paradox", a spus Tăriceanu în discursul ţinut în limba engleză.

(E.M.)

-----

Actualizare - Iohannis: Mai multă unitate şi coeziune, calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la ceremonia de lansare a preşedinţiei României la UE, că mai multă unitate şi coeziune reprezintă calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă.

"La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puţin în urmă, întoarcerea ţării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanţă aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel naţional şi pentru care am lucrat cu dedicaţie şi profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcţie unică în lume de pace şi prosperitate şi singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. Astăzi, cu aceeaşi convingere preluăm exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite şi mai puternice", a afirmat Iohannis, conform News.ro.

El a spus că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene.

"Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, puternic şi viabil. Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forţei, temerităţii şi încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient şi sustenabil", a mai spus preşedintele.

"Ca parte integrantă a acestei comunităţi europene, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună.

Ştim cu toţii că exercitarea unui Preşedinţii este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament şi pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată şi realistă tuturor provocărilor. Mai multă unitate şi coeziune - aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă", a subliniat Iohannis.

(E.M.)

-----

Actualizare - A început ceremonia de inaugurare a Preşedinţiei române la Consiliul UE

Ceremonia oficială de inaugurare a Preşedinţiei române la Consiliul UE a început în această seară, la Ateneu, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Viorica Dăncilă, precum şi a oficialilor europeni.

La evenimentul de la Ateneul Român vor susţine discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi premierul României, Viorica Dăncilă.

Printre invitaţii la ceremonia oficială se numără oameni politici, membrii Colegiului Comisarilor, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai cultelor din România şi personalităţi culturale.

Cu ocazia evenimentului, Ateneul este iluminat în culorile drapelului României.

După ceremonia oficială va urma concertul inaugural susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state membre UE, dar şi de artişti români recunoscuţi internaţional precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael Konig, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii "George Enescu", coordonat de Ion Iosif Prunner, informează Agerpres.

(E.M.)

-----

Actualizare - Tăriceanu şi Iordache vor susţine discursuri la ceremonie

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache vor susţine discursuri, alături de ceilalţi demnitari anunţaţi deja, la ceremonia de lansare a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, care va avea loc în această seară la Ateneul Român.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvern, premierul Viorica Dăncilă participă, începând cu ora 20,00, la ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul UE şi la concertul inaugural dedicat preluării Preşedinţiei rotative, evenimente ce au loc la Ateneu, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, la ceremonie, vor mai susţine discursuri, pe lângă premierul Dăncilă şi preşedinte Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

(E.M.)

-----

Actualizare - Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE, de la Ateneu, şi va rosti un discurs.

Participarea la evenimentul care va avea loc de la ora 20:00, la Ateneu, a fost înscrisă abia astăzi pe agenda publică a preşedintelui.

Conform site-ului Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului participă la Ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, fiind anunţat un discurs oficial al Preşedintelui României.

-----

România va marca astăzi preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul Viorica Dăncilă.

Toţi cei patru demnitari vor susţine discursuri, înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului.

De asemenea, la ceremonia de deschidere vor fi prezenţi şi membrii Colegiului Comisarilor.

Concertul va fi susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE, respectiv de artişti români recunoscuţi internaţional, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii "George Enescu". Dirijorul concertului va fi Ion Marin, în timp ce corul este coordonat de Ion Iosif Prunner, informează Agerpres.

Un concert inaugural al Preşedinţiei române la Consiliul UE va avea loc şi la Bruxelles, pe 24 ianuarie, la centrul Bozar. Atunci, Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal va prezenta un repertoriu ce include lucrări de George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoraş Dinicu, George Grigoriu şi Eugen Doga.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că lansarea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE are loc în două clădiri simbol pentru ţara noastră - Ateneul Român şi Palatul Victoria.

"Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparţial, de facilitator de consens, că vom avea ca şi priorităţi provocările existente la nivel european. (...) De asemenea, vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european şi că, începând cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European", a mai spus Dăncilă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Kk MK. Bordeiul românesc a fost vândut de gangsterii americani la ruși. Fugiți cat mai puteți; șandramaua românească va pica cat de curând.

    1. ...

      Romania aloca miliarde din PIB pentru achitarea de fier vechi american.

      Mai ușor cu vândutul, România cumpără. :)))) 

    Mascarada, circ, carnaval...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb